ΧΑ: Επίπεδα αγορών ή (νέας) ρευστοποίησης;

Το χθεσινό… μίνι κραχ, με βαρίδι τις τράπεζες, μπορεί να οδηγεί σε βάθος τριών-πέντε εβδομάδων στο σχηματισμό πολύ σημαντικού πυθμένα. Χαμηλές τιμές 6-7ετίας για Εθνική, Alpha Bank, EFG, Πειραιώς. Νέα ρευστοποίηση ή αγορές;

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στη νέα βουτιά με την ΕΤΕ στα 9,84 ευρώ αναφέρεται ο Θ. Σταυρόπουλος. Θέτει επί της ουσίας το ερώτημα επί του τύπου των ήλων, κατά πόσον οι τρέχουσες τιμές (κεφαλαιοποιήσεις) μπορεί να αποτελούν ευκαιρίες για αγορά ή για περαιτέρω ρευστοποίηση.

Στη Wall, ο Dow συνεχίζει την προδιαγεγραμμένη του κάθοδο προς χαμηλότερες τιμές, γράφοντας μάλιστα χθες πυθμένα 12ετίας. Πρακτικά, στη Ν. Υόρκη έχουμε πλέον πανικό και φόβο με τον βασικό δείκτη DJIA να υποχωρεί χαμηλότερα και από τα σημεία που είχε πιεστεί τις ημέρες του χτυπήματος στους «Δίδυμους Πύργους». Πλέον, ο πυθμένας γύρω από την ευρύτερη περιοχή των 6.500 μονάδων είναι ορατός από αρκετούς αιρετικούς Αμερικανούς αναλυτές. Αυτό, πάντα κατά την εκτίμησή τους, οδηγεί στην πλήρη εκτόνωση της καθοδικής κίνησης και ενδεχομένως στην τελική φάση δημιουργίας ενός πολύ σημαντικού πυθμένα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένοι παίκτες, που σημειωτέον έχουν "πιάσει" την αμερικανική αγορά από τις αρχές του ’08 τότε θα πρέπει εν μέσω γενικευμένων πωλήσεων και κινήσεων πανικού οι αγορές να οδηγούνται σε σχηματισμό κάποιας μορφής αναστροφής της καθοδικής τάσης.

Η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου θα μπορούσε να συμπέσει με την λήξη τριπλών παραγώγων την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ή να εκτεθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου ή μήπως η ταχύτητα και βιαιότητα της διόρθωσης επισπεύδει την ολοκλήρωση αυτής της επώδυνης διαδικασίας;

Στο ΧΑ όπως εύστοχα σημειώνει και η «Ελευθεροτυπία» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο έγινε ένα…μίνι κραχ χθες με την μετοχή της Εθνικής κάτω και από τα 10 ευρώ και με την έκθεση της Citigroup να εκτιμά ζημιές 11 δισ. ευρώ για τέσσερις ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια.

Βέβαια η Citigroup μισή… παλάμη πριν από την πτώχευση ή την αναγκαστική κρατικοποίηση (σε κάθε περίπτωση ξοφλημένη πλέον) βγάζει εκθέσεις για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ως να παίζει την τελευταία πονταρισιά της σε ένα παιχνίδι που οι ίδιοι (το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα) προκάλεσαν και επιμέρισαν σε Ευρώπη, Ασία.

Κοίτα ποιος μιλάει, θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος ενός σχετικού θέματος, αλλά την ίδια στιγμή στην Αθήνα οι τραπεζικοί όμιλοι αρχίζουν να ρίχνουν τις βολές τους ο ένας κατά του άλλου, μέσω αναλύσεων και εκθέσεων βέβαια με εμφανή όμως, την στόχευση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σύμπτωμα, πάντα κατά την εκτίμησή μας, διαλυτικό που μπορεί να οδηγεί βραχυμεσοπρόθεσμα σε φάση δημιουργίας τοπικού πυθμένα και για τον Γενικό Δείκτη. Ορισμένοι τοποθετούν αυτήν την περιοχή ευρύτερα των 1.400 μονάδων, καθώς βλέπουν την Εθνική και στα 8 ευρώ. Βλέπουν, βέβαια, χαμηλότερα Alpha Bank, εμφανής ο προβληματισμός μας από την στιγμή που διέσπασε καθοδικά τα 5 ευρώ με αποτίμηση πλέον 1,8 δισ. ευρώ όταν η Eurobank έχει 2,2 δισ., η Πειραιώς μετά βίας 1,3 δισ., η Κύπρου «απειλείται» να χάσει και το 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν την κρισιμότατη φάση της αγοράς μας λίγες μετοχές κρατούν- κινούνται κόντρα στο ρεύμα. Αναφέρονται για την παράδοση η Ελτον Χημικά στα 0,45 ευρώ, η Eurobank Properties στα 6,80 ευρώ, η ΑΓΕΤ Ηρακλής στα 5,28 ευρώ, η Intralot στα 3,50 ευρώ, η Intrakat στα 0,51 ευρώ, η Profile στα 0,74 ευρώ, ο Σαράντης στα 3,56 ευρώ, η ΕΛΒΑΛ στα 1,06 ευρώ, η Attica Group στα 2,86 ευρώ, το Υγεία στα 1,60 ευρώ και ακόμη ορισμένες «αντιθετικές» εισηγμένες.

Έστω σε διάστημα μίας έως τριών συνεδριάσεων, αλλά με αυτήν την εικόνα της αγοράς- ειδικότερα των τραπεζών, κάτι είναι και αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v