Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ανάσες" στη Σοφοκλέους δίνει το ράλι στη Wall

Αντιδρούν από τα χαμηλά 12ετίας βασικοί δείκτες στη Wall. Αυτό τεχνικά μπορεί να δώσει ανάσες εάν η Εθνική επανέλθει πάνω από τα 10,4 ευρώ και ο 20άρης σε τροχιά προσέγγισης των 806 μονάδων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η χθεσινοβραδινή αντίδραση της Wall, η ανάσυρση του Dow Jones από τα χαμηλά 12ετίας κατά 3,32% υψηλότερα προς τις 7330,9 μονάδες, ενδέχεται να αποτελεί σημάδι επανεκκίνησης της μεγαλύτερης αγοράς του πλανήτη.

Αυτό γιατί μερίδα διορατικών αναλυτών, που έχει «πιάσει» την τάση του DJIA τους τελευταίους μήνες αφήνει ανοικτό ένα ενδεχόμενο τα τελευταία χαμηλά στην περιοχή των 7.100 μονάδων να είναι ο πυθμένας που αναζητούν. Οι ίδιοι βέβαια δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης του δείκτη προς τις 6.500 μονάδες καθώς έθεταν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία κλίματος πανικού την οριστικοποίηση της κατάρρευσης ενός μεγάλου για τους Αμερικανούς μαγαζιού.

Αυτό θα μπορούσε να ήταν μία από τις Citigroup, Bank of America ή μία από τις General Motor, Chrysler δηλαδή ενός από τα πατροπαράδοτα σύμβολα της οικονομίας των ΗΠΑ. Μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται ο πυθμένας των 7.150 μονάδων για τον DJIA απ’ όπου και αντιδρά χθες με αιχμή τις Citi και BofA, δεν έχουμε όμως την δεύτερη ένδειξη.

Πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση μέχρι και 1,37% υψηλότερα προς τις 3.968 μονάδες. Όμως για να είναι πειστική μία αντίδραση του DAX θα πρέπει το πολύ μέχρι την Παρασκευή να έχει προσεγγίσει, για να μην πούμε να έχει υπερβεί, τις 4.100 μονάδες. Οπότε μένουμε σε επιφυλακή.

Στο Χ.Α., θεωρούμε από χθες πως η αγορά μας βίωσε στοιχεία πανικού στις τελευταίες συνεδριάσεις, με σημειολογική την υποχώρηση της Εθνικής κάτω από τα 10 ευρώ κάτι που πρακτικά οδηγεί σε διαδικασία δημιουργίας ενός πολύ σημαντικού πυθμένα.

Πυθμένας που, πάντα κατά την εκτίμησή μας, ενδέχεται να διαμορφωθεί μέχρι τις 20/3. Όμως η ταχύτητα, πίεση των πωλήσεων ήταν τέτοια τις τελευταίες συνεδριάσεις που ενδέχεται να επισπεύδει αυτή την διαδικασία. Θεωρούμε ως έσχατη γραμμή άμυνας για τον Γενικό Δείκτη τις 1.522,5 μονάδες.

Ως σημείο αναφοράς για την Εθνική τα 9,48 ευρώ και άμεση προϋπόθεση την επαναπροσέγγιση των 10,6-10,9 ευρώ. Από εκεί και πέρα βραχυπρόθεσμα «πονταρίσματα» γίνονται στη μετοχή της Alpha Bank, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης ’08, του Τιτάνα (που βάζει «μαχαίρι» σε επενδύσεις και κόστη), των Μυτιληναίου, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ καθώς θεωρούμε «ζεστό» τον κλάδο της ενέργειας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Enel-Endesa και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να σημαίνει πολλά η αποχώρηση του Αντώνη Κροντηρά από την Εμπορική.

Εάν ο 20άρης, που ξεκινά από τις 772,7 μονάδες, μπει σε τροχιά προσέγγισης των 806-816 μονάδων τότε μπορεί να ποντάρουμε σε μία καθυστερημένη αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών και με την προϋπόθεση πάντα πως ο Dow Jones βρίσκεται πλέον κοντά στην ολοκλήρωση διαδικασίας σχηματισμού ενός πολύ σημαντικού πυθμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v