Σοφοκλέους: Η μπίλια στο 13 “κόκκινο”

Δεκατρείς συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι τράπεζες "στέλνοντας" το ΓΔ και τον αντίστοιχο κλάδο στα επίπεδα του Απριλίου 2003. Απώλειες για MPB (4,55%), MIG (4,25%), ETE (4,08%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δεκατρείς συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Τραπεζικός δείκτης με αθροιστικές απώλειες 23,93% και επιστρέφοντας στον Απρίλιο του 2003 (!)

Το “μενού” των πωλητών, σήμερα, είχε Τράπεζες, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Για πολλοστή συνεδρίαση οι πωλητές έδωσαν το παρόν στους Δεικτοβαρείς τίτλους, απλά στις μέχρι πρότινος γνωστές Τραπεζικές επιλογές τους για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση συμπεριέλαβαν και τον ΟΤΕ και για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τον ΟΠΑΠ.

Αν υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. δείχνει έτοιμος να εισέλθει στην “διακεκαυμένη” ζώνη 1500 – 1462 καθοδικής διάσπαση της οποίας θα οδηγήσει τον Δείκτη στο να δοκιμάσει νέα χαμηλά 11 ετών.

Ο φίλος Μάνος Χατζιδάκης, (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) αναφέρει πως το ενδεχόμενο προσέγγισης των 1.462 μονάδων είναι αρκετά ισχυρό. Τεχνικά, σημειώνεται, δεν υπάρχει πλέον κανένα βραχυπρόθεσμο αξιόπιστο επίπεδο στήριξης καθώς οι ζώνες στήριξης του 2003 απέχουν αρκετά χρονικά και αφορούν πολύ διαφορετική σύνθεση του Γενικού Δείκτη.

Οι περισσότερο απαισιόδοξοι, μάλιστα επισημαίνουν ότι ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ πιθανό να δοκιμάσει επίπεδα τιμών κάτω και από τα χαμηλά του 2003, καθώς η γενικότερη τάση της Αγοράς παραμένει πτωτική και το αρνητικό σενάριο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα οι ρευστοποιήσεις να ενταθούν, καθώς ο πανικός θεωρείται απαραίτητος παράγοντας ολοκλήρωσης ενός μεγάλου πτωτικού κύκλου.

Δυστυχώς το που θα τερματιστεί ο πτωτικός κύκλος εξαρτάται καθαρά από τις διεθνείς Αγορές και κυρίως από την Wall Street.

Για την αναστροφή του κλίματος δεν θεωρείται ικανή και αναγκαία συνθήκη η ανακοπή των ρευστοποιήσεων αλλά πολύ περισσότερο η εμφάνιση αγοραστών τουλάχιστον μεσοπρόθεσμου ορίζοντα (και όχι traders που αλλάζουν διαθέσεις στην πρώτη αλλαγή του κλίματος).

Βέβαια το μπαράζ των αρνητικών μακροοικονομικών νέων παραμένει “ακούραστο” και έτσι σήμερα η «χαμηλή πτήση» της εξαγωγικής δραστηριότητας οδήγησε σε αρνητική ανάπτυξη, -2,1% την Γερμανική οικονομία στο δ’ τρίμηνο του 2008.

Οι Γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν 7,3% στο δ’ τρίμηνο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο ενώ οι επενδύσεις σε βιομηχανία σημείωσαν πτώση 4,9%, κάτι που είχε σοβαρό αντίκτυπο στις ισοτιμίες ευρώ και στερλίνας έναντι του δολαρίου, αλλά δεν έβγαλε (τουλάχιστον κατ΄ αρχήν) από το θετικό πρόσημο τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Επίσης σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου αρνητικό ρόλο μπορεί να έπαιξε και η υποβάθμιση σε "σταθερό" από "θετικό" του outlook της Ελλάδας από τη Moody's, όπου διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση "Α1".

Οι σημαντικότεροι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι συνεχίζουν να επιστρέφουν στο απώτερο παρελθόν. Έτσι σύμφωνα με την Artion ΑΧΕΠΕΥ, η Alpha Bank γύρισε στον Μάιο του 1996, η Eurobank στον Μάρτιο του 1998, σε επίπεδα Απριλίου 2003 κινείται η Πειραιώς και σε επίπεδα Ιουνίου 2003 ο τίτλος της Εθνικής.

Στις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα του 2% Τιτάνας και Ελληνικά Πετρέλαια, απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Coca Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Μυτιληναίου και Αγροτικής.

Αντίθετα, πρώτος σε απώλειες ο τίτλος του ΟΤΕ (-4,84%), ενώ ακολούθησαν ΜΡΒ (-4,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), MIG (-4,25%) και Εθνική (-4,08%) και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Motor Oil, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Intralot, Ελλάκτωρα, Πειραιώς και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο.

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με θετικό πρόσημο φτάνοντας μέχρι τις 1569,36 μονάδες, από τις 15:33 και μετά κινήθηκε μόνιμα στο «κόκκινο», υποχώρησε μέχρι τις 1511,95 μονάδες και με σχετική αντίδραση έκλεισε τελικά στις 1521,49 με απώλειες 1,55%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 103 εκατομμύρια από τα οποία τα 5,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανεκτή η τελική εικόνα με 86 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών, ενώ 26 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 18,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v