Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας

Σε "σταθερό" από "θετικό" υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας η Moody's σε έκθεσή της με σημερινή (25/2) ημερομηνία, ενώ διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση "Α1". "Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα από χώρες με ανάλογη αξιολόγηση".

Moody΄s: Υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας
Σε "σταθερό" από "θετικό" υποβαθμίζει το outlook της Ελλάδας η Moody's σε έκθεσή της με σημερινή (25/2) ημερομηνία, ενώ διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση "Α1".   

"Η αλλαγή στο outlook αντανακλά την άποψη της Moody's ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σε καλή θέση στο "Α1" και δεν είναι πιθανή η αναβάθμιση σε "Αa" εντός των επόμενων 12-18 μηνών", σημειώνει ο κ. Arnaud Mares, κορυφαίος αναλυτής της Moody's. 

H Moody's αναγνωρίζει ότι η παγκόσμια επιβράδυνση πλήττει την ελληνική οικονομία, βάζοντας "φρένο" στην ανάπτυξη και αντιστρέφοντας τη μείωση των προηγούμενων ετών στους δείκτες δημοσίου χρέους. "Σε σχετική βάση, ωστόσο, η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν επηρεάζεται τόσο όσο οι οικονομίες των χωρών με ανάλογη αξιολόγηση. Ενώ το χρέος της κυβέρνησης είναι μεγάλο, αυτό του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ μικρότερο, σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Η ανάγκη για απομόχλευση ισολογισμών ιδιωτικών εταιριών, που αποτελεί και τη ρίζα της βαθιάς ύφεσης σε άλλες οικονομίες, είναι λιγότερο πιεστική στην Ελλάδα".  

Η Moody's εκτιμά ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα αυξηθεί ξανά προς το 100% τα επόμενα χρόνια. "Ωστόσο, ενώ το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, ο ρυθμός επιδείνωσης δεν είναι υπερβολικός σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ε.Ε.", αναφέρει ο κ. Mares. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι, παρά την αύξηση στα spreads των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, δεν θεωρεί πως η κυβέρνηση θα έχει περιορισμούς στην πρόσβασή της σε χρηματοδότηση. Η συμμετοχή της στην ευρωζώνη της εξασφαλίζει πρόσβαση σε μεγάλο εύρος επενδυτών.

Επιπροσθέτως, η κινητοποίηση του ΟΔΔΗΧ με εκδόσεις ομολόγων από την αρχή του έτους, ο μεγάλος μέσος χρονικός ορίζοντας των ομολόγων και η διασπορά των πηγών χρηματοδότησης συμβάλλουν στη μείωση του χρηματοοικονομικού ρίσκου.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v