Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Εφαρμογή "stress test" 19 μεγάλων τραπεζών

Το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ θέτει σήμερα σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα "stress test" για 19 μεγάλες προβληματικές τράπεζες, το οποίο παρέχει μεν κάποια κεφάλαια, αλλά οπωσδήποτε είναι ένα βήμα προς την κρατικοποίηση.

ΗΠΑ: Εφαρμογή stress test 19 μεγάλων τραπεζών
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θέτει σήμερα σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα "stress test" για 19 μεγάλες προβληματικές τράπεζες, στο πλαίσιο σχεδίου που θα δώσει τη δυνατότητα στους οίκους να ανταλλάξουν τις προνομιούχες μετοχές τους που κατέχει η κυβέρνηση σε κοινές, εάν αποδειχτεί ότι υπάρξουν οι προβλεπόμενες ζημίες.

Σύμφωνα με την προσέγγιση του "stress test", οι ρυθμιστικές αρχές της κυβέρνησης θα μελετούν τον ισολογισμό και τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε οίκου κατά τα δύο επόμενα χρόνια, αποτιμώντας πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί η εταιρία σε αυτή την περίοδο.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα λαμβάνουν προνομιούχες μετοχές που δεν θα μπορούν να μετατραπούν σε κοινές έως ότου πράγματι υπάρξουν οι ζημίες που προβλέπονται στο "stress test", όπως δήλωσε ο διοικητής της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke, την Τρίτη. Οι οίκοι θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν το κυβερνητικό μερίδιο μετατρέψιμων προνομιούχων πριν από την ημερομηνία μετατροπής.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αναμένονται σήμερα. Πάντως, μολονότι παρέχει κεφάλαια, τα οποία έχουν στόχο να βοηθήσουν τις τράπεζες να βελτιώσουν την κατάστασή τους, το πρόγραμμα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης μεγάλων τραπεζών.

Τα περισσότερα "τεστ αντοχής" θα τα διενεργήσει η υπηρεσία Office of the Comptroller of the Currency, όπου είναι εγγεγραμμένες οι περισσότερες τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v