Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέδρασε από τα ... χαμηλά η Σοφοκλέους

Η απόδραση του ΧΑ από τη "φυλάκιση" σε νέα χαμηλά είχε σασπένς, αλλά και βοήθειες τόσο από μέσα (ΕTE - Eurobank) όσο και απ' ... έξω. Πτώση 6,6% για Κύπρου με αυξημένες συναλλαγές. Κινητικότητα στο Μid 40.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
“Bull trap” ή ανοδική αντίδραση που μπορεί να έχει πειστική συνέχεια;

Σε αυτό το ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει η Σοφοκλέους στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ σήμερα σημειώθηκε συμπαθητική προσπάθεια ανακατάληψης μέρους του χαμένου εδάφους με την ευγενική “χορηγία” των διεθνών Αγορών και με τον Δείκτη να κλείνει οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας μετά και από το θετικό άνοιγμα της Wall Street.

Οι τελευταίες δείχνουν να αφομοιώνουν τα σχέδια της κυβέρνησης Obama και της Fed, κοντράροντας το πρώτο “κύμα” αρνητικών αντιδράσεων για τα αποτελέσματα της General Motors, αλλά και τα εξ ίσου αρνητικά μακροοικονομικά νέα.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλότερη των εκτιμήσεων ήταν η υποχώρηση του δείκτη διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ καθώς σημείωσε πτώση 5,2%, έναντι προβλέψεων για πτώση 2,5%. Στο μεταξύ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα έως την 21η Φεβρουαρίου βρέθηκαν σε υψηλά 27 ετών, ενισχυμένες κατά 36.000, στις 667.000.

Αν και η Σοφοκλέους κινείται σε “ρηχά νερά” οι “ψαράδες” είναι ελάχιστοι, ενώ αντίθετα αυτοί που θεωρούν ότι η όποια ανοδική αντίδραση είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερα επίπεδα τιμών είναι πολλοί.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται όχι τόσο από την αξία αλλά πολύ περισσότερο από τον όγκο συναλλαγών σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, που έδειξε ότι ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η προσφορά μόνο ευκαταφρόνητη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Δυστυχώς και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι δεν αυξάνονται οι τάξεις των αγοραστών, ενώ αντίθετα οι πωλητές σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν παρόντες.

Λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα στον FTSEM, όπου Jumbo, Fourlis και ΕΧΑΕ τράβηξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον με την τρίτη να συνεχίζει να δείχνει ικανοποιητική εικόνα λόγω σημαντικής απόδοσης από μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου. Επίσης κινητικότητα επέδειξαν ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΑΘ και ΟΛΠ (με σαφώς λιγότερες συναλλαγές.

Αντίθετα και όσον αφορά τους τίτλους του FTSE, με αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Motor Oil (πιθανότατα απογοήτευσε την Αγορά το χαμηλό συνολικό μέρισμα). Σημαντικός προβληματισμός και για την Τρ. Κύπρου που συμπλήρωσε 11 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 15 και σήμερα μάλιστα έδειξε ότι συνεχίζει να έχει μεγάλο πωλητή που βγαίνει έως και επιθετικά, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον ιδιαίτερα αυξημένο όγκο συναλλαγών.

Συνεχίζοντας την αναφορά στους Δεικτοβαρείς τίτλους, ίσως αξίζει αναφορά ότι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια και Eurobank έκλεισαν στο υψηλό ημέρας (με ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη), ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Αγροτικής.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι, καθώς η συντριβή των αποτιμήσεων και της ψυχολογίας που έχει προηγηθεί θέλει σαφώς πειστικότερες ενδείξεις.

Οποιαδήποτε αντίδραση δεν φέρει τον FTSE να κλείνει υψηλότερα των 860 μονάδων, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων πρέπει να εκλαμβάνεται, καθώς δεν ακυρώνεται ο καθοδικός σχηματισμός.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην κατανομή του ημερήσιου τζίρου, με τις μετοχές του 20αρη να αποσπούν το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και αυτές του 40αρη το 14% και το υπόλοιπο ταμπλό … ότι πρόλαβε (!).

Από τις μετοχές του 20αρη που έστω και οριακά επικράτησε το πράσινο χρώμα, ασφαλώς η Εθνική πήρε την μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα ημερήσια κέρδη (+5,96%), ενώ σχετικά κοντά τερμάτισε και η Eurobank (+4,57%).

Από εκεί και πέρα με αξιοσημείωτα κέρδη Coca Cola, Ελλάκτωρας, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Μυτιληναίος, Τιτάνας, θετική μεταβολή για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος της Alpha Bank.

Αντίθετα, μακράν σε απώλειες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (-6,63%), αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο και Αγροτική, αλλά και για Motor Oil και αρνητική μεταβολή για ΜΡΒ, ΜIG και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 36 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1505,72 υψηλό 1541,85) άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο και τελικά έκλεισε πλησιέστατα στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1541,43 μονάδες με κέρδη 1,31%, ενώ ο τζίρος ελαφρώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 113, εκατομμύρια από τα οποία τα 5,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με δεδομένη την αποψίλωση των τιμών που έχει προηγηθεί και το κλείσιμο του δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας μόνο ικανοποιητική δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα, αφού έστω και οριακά οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο παρέμειναν στην πρώτη θέση.

Έτσι 93 ανοδικές μετοχές «αντικρίζουν» 97 πτωτικές, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 10,10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v