Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήγματα αισιοδοξίας για βραχυπρόθεσμη τάση

Η συνεχιζόμενη διολίσθηση των τιμών φέρνει τη Σοφοκλέους "μια ανάσα" από τα χαμηλά του 2003, αφήνοντας περιθώριο για αισιόδοξες εκτιμήσεις λήξης του πτωτικού κύκλου. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Από χαμηλότατες τιμές, αλλά με προσδοκίες για ψηλότερα ξεκινά την επόμενη Τρίτη χρηματιστηριακά ο Μάρτιος. Μήνες που σύμφωνα με διορατικούς παράγοντες, παίκτες και αναλυτές μπορεί να φέρει την ολοκλήρωση του πτωτικού κύκλου, που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007. Όλα βέβαια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής αγοράς εξαρτώνται από την πορεία της Wall.

Χθες, για ακόμα μια φορά, ο Dow Jones έκανε «τοπικό πυθμένα», όχι όμως χαμηλότερα των 7.000 μονάδων. Σχηματισμός «διπλού πυθμένα» είχαμε και στο ΧΑ για το Γενικό Δείκτη στις 1507-1505 μονάδες στο διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την διακαιωνόμενη από τα πράγματα ομάδα της ezMarket, η αγορά μας διανύει το τελευταίο μέρος μίας καθοδικής διαδρομής 2,5 ετών.

Σύμφωνα με την διορατική ομάδα ανάλυσης, οι αγορές οδηγούνται σε σχηματισμό πολύ σημαντικών περιοχών στήριξης. Προς την ίδια κατεύθυνση συγκλίνει και ο ZELIS 677, παίκτης που επίσης έχει πιάσει την τάση της αγοράς από το Φθινόπωρο του 2007 και εντεύθεν.

Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Τιτάν, Κύπρου, Φουρλή, Μότορ Όιλ, καταδεικνύει την απόκλιση μεταξύ αρνητικών προσδοκιών -της προεξόφλησης τους- και οικονομικών μεγεθών που πιθανόν να δικαιολογούν καλύτερες αποτιμήσεις. Αυτό, σύμφωνα με το Μάνο, μπορεί να αποτελεί και…προάγγελο, προϋπόθεση μίας ισχυρής ανοδικής διόρθωσης προσανατολισμένης και στα θεμελιώδη των εισηγμένων.

Αναλυτές, παίκτες και παρατηρητές της αγοράς που επίσης «πιάνουν την τάση» υπάρχουν μερικοί, οι οποίοι όμως ας μας συγχωρέσουν, αν μας διαφεύγει το όνομά τους αυτή τη στιγμή.

Στις επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί αν Wall και ΧΑ θα κινηθούν προς το χαμηλό σημείο των περιοχών στήριξης, κίνησης που θα μπορούσε να φέρει το ΓΔ γύρω από τις 1.400 μονάδες.

Όμως αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, καθώς κάνουμε υπομονή δύο και πλέον χρόνια. Μετράμε πλέον το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης των τραπεζών που φαίνεται να εξαντλείται γύρω από τις 1.200 μονάδες.

Ένα μικρής έκτασης sell off που σημειώθηκε την Παρασκευή μπορεί να μας φέρνει συντομότερα προς αυτήν την σημαντική περιοχή στήριξης για τις τράπεζες. Όμως, πάντα κατά την εκτίμησή μας, έχει τη σημασία του το ότι σε συγκεκριμένες, επιλεγμένες μετοχές τοποθετείται μεθοδικά «έξυπνο χρήμα» ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Επιμένουμε πως η αυξημένη εμπορευσιμότητα και η συγκριτικά καλύτερη υποχώρηση μετοχών όπως Coca Cola, Φουρλής, ΓΕΚ-Τέρνα, Ιντραλότ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΟΛ, Τιτάν, Μότορ Όιλ και ακόμη ορισμένων έχουν τη σημασία τους σε ένα τόσο κομβικό σημείο και σε μία εξαιρετικά καθοριστική για τις αγορές περίοδο.

------------

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "τεχνικά η πορεία του Γενικού ?είκτη έχει πολλές οµοιότητες µε την περίοδο του α’ τριµήνου του 2003.

Η αγορά κινείται ολοταχώς προς το χαµηλό της 31ης Μαρτίου του 2003 (1.462,19 µονάδες) και παρά την εικόνα σφοδρής υποτίµησης, οι πωλητές δείχνουν διάθεση να προσεγγίσουν χαµηλότερα επίπεδα τιµών. Χρονικά ωστόσο, τα περιθώρια εξάντλησης της πτώσης δείχνουν να εξαντλούνται καθώς το όριο αυτής της πτωτικής κίνησης στην µέγιστη δυναµική του από τις 1941 µονάδες ολοκληρώνεται στην χρονική ζώνη της επόµενης εβδοµάδας.

Ήδη πολλές µετοχές προσεγγίζουν υποτιµητικές υπερβολές που µόνο στα χαµηλά του Νοεµβρίου του 2008 έχουν προηγούµενο. Επιπλέον ο Γενικός ?είκτης εµφανίζει µεγάλες θετικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές τάσης γεγονός το οποίο δηµιουργεί µεγάλη δυναµική στην αντίδραση που θα ακολουθήσει.

Θα ήταν παρακινδυνευµένο να εντοπιστεί κάποιο σηµείο αντίδρασης ή κάποιο αξιόπιστο επίπεδο τιµών βάσης για την επόµενη εβδοµάδα.

?στόσο η ζώνη των 1.460 – 1.470 µονάδων θα µπορούσε να αποτελέσει µια περιοχή τοποθετήσεων µε εξαιρετικές πιθανότητες αντίδρασης και που υπό προϋποθέσεις θα µπορούσε να αποτελέσει το υποψήφιο χαµηλό για το 2009.

Συµπερασµατικά θα επιλέγαµε να είµαστε τοποθετηµένοι στην αγορά σε µεγαλύτερο βαθµό όσο αυτή θα υποχωρεί προς το επίπεδο αυτό µε στόχο αρχικά την περιοχή των 1.780 µονάδων και εν συνεχεία των 2.000 όσο και αν αυτό φαίνεται αισιόδοξο στην παρούσα φάση.

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.535,82 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,08%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο -14,03%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 6,39%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 1,76%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,85% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, έξι ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη ενώ οι υπόλοιποι έντεκα υποχώρησαν, με έναν εξ αυτών να καταγράφει απώλειες άνω του 10%.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τραπεζών (-10,18%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-9,56%), των Τροφίμων & Ποτών (6,45%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-5,26%) και της Τεχνολογίας (-5,78%).

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (2,99%) και των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (2,40%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελφίκο (24,32%), ΣΑΟΣ (22,58%), Μινωικές Γραμμές (20,53%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (16,67%), Elmec Sport (15,70%), Ειδησεοφωνική Ελλάς (12,31%), Dionic (11,76%), Τρία Άλφα (10,30%), CPI (10,00%) και Ηρακλής ΑΓΕΤ (10,00%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Λυμπέρης Εκδόσεις (-29,58%), Καραμολέγκος (-27,42%), Κυριακούλης (-22,12%), Κυριακίδης Η. (-21,05%), Κατσέλη Υιοι (-19,61%), Marfin Popular Bank (-17,50), Proton Bank (-16,67%), Κύπρου Τράπεζα (-14,14%), Alpha Bank (-13,93%) και Marfin Investment Group (-12,93%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v