Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μάζεμα" μέσω δημοπρασιών στη Σοφοκλέους

Οι δημοπρασίες περιόρισαν την πτώση στην αγορά με τις τράπεζες να παραμένουν υπό πίεση, χάνοντας 10% στην εβδομάδα και 25% στο μήνα. Προσπέρασε την Εθνική ο ΟΤΕ. Σε ιστορικά χαμηλά ΑΤΕ, ΤΤ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με χαμηλές θερμοκρασίες (-0,36%) και η τελευταία συνεδρίαση του χειμώνα με τη Σοφοκλέους να παρουσιάζει σαφώς καλύτερη εικόνα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Εξαιρετικά ανησυχητική η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, δίνει δικαίωμα λόγου σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι μπορεί ημερολογιακά να τελειώνουν οι εκπτώσεις, όμως δεν αποκλείεται να ακολουθήσει "σιωπηρή παράταση" στις "προσφορές".

Αυτό το στηρίζουν στην αύξηση των συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, γεγονός που αφήνει αποχρώσες ενδείξεις ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η φάση επιθετικών ρευστοποιήσεων τουλάχιστον για χαρτοφυλάκια που κινούνται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Έστω κι αν η συμπίεση των τιμών που έχει προηγηθεί μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Άλλωστε, τα «εσωτερικά» προβλήματα, αλλά και οι φωνές διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα μέτρα επιμένουν να μην τα θεωρούν θετικά για τους μετόχους μειοψηφίας σε αντίθεση με το Δημόσιο που μέσω των προνομιούχων μετοχών θα πάρει μέρισμα.

Ασφαλώς το κακό κλίμα ξεκίνησε από το εξωτερικό και επιδεινώθηκε σημαντικά μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου για τις ΗΠΑ που μειώθηκε 6,2% και ήταν η χειρότερη εμφάνιση της αμερικανικής οικονομίας από το α’ τρίμηνο του 1982, αλλά και από τις ειδήσεις που αφορούν τη Citigroup σύμφωνα με τις οποίες το 36% της αμερικανικής τράπεζες θα αποκτηθεί από το αμερικανικό δημόσιο.

Δυστυχώς οι αριθμοί είναι καταλυτικοί όσον αφορά τη Σοφοκλέους, αφού ο Φεβρουάριος αποδείχτηκε δέκατος συνεχόμενος πτωτικός μήνας με απώλειες 13,69% για τον ΓΔ, η εβδομάδα που μόλις πέρασε αφαίρεσε από το Δείκτη 4,08%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Δείκτη φτάνουν στο 14,03%.

Πολύ χειρότερη η εικόνα για τις τράπεζες, με τον κλαδικό τους δείκτη να κλείνει την εβδομάδα με απώλειες 10,18%, το μήνα με απώλειες 25,95%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φτάνουν στο 31,18%.

Παραταύτα δεν έλειψαν οι εκπλήξεις στο τέλος, με τις δημοπρασίες να περιορίζουν σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες του Δείκτη αφού περιόρισαν τις απώλειες σε αρκετούς τραπεζικούς τίτλους και έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας τον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Όσον αφορά τις κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΟΤΕ υποσκέλισε την Εθνική, περνώντας στη δεύτερη θέση πίσω από τον ΟΠΑΠ, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό μόνη «πράσινη» εξαίρεση η μετοχή της Εμπορικής (+9%), η οποία πιθανότατα θα προσπαθήσει να κινηθεί προς την ονομαστική αξία των 5,5 ευρώ (όπου και θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου αν όχι ψηλότερα).

Αντίθετα, και όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους με απώλειες 9,59% ο τίτλος της ΜΡΒ και απώλειες 7,29% αυτός της MIG, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ακολούθησαν Alpha Bank και ΤΤ και του 3% η Τράπεζα Πειραιώς.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Αγροτική, Εθνική, Eurobank και Κύπρου.

Στον υπόλοιπο 20αρη με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων η Coca Cola και των δύο ποσοστιαίων μονάδων η ΔΕΗ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Αντίθετα, στους λίγους κερδισμένους δεικτοβαρείς τίτλους η πρώτη θέση στα Ελληνικά Πετρέλαια (+4,69%) και η δεύτερη στον ΟΤΕ (+4,46%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Motor Oil και ΟΠΑΠ, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο και αμετάβλητος ο τίτλος της Intralot.

O Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, επαναπροσέγγισε το «προαύλιο» των 1500 μονάδων (1507,6) όμως από τις 16:40 παρουσίασε διαθέσεις αντίδρασης , στις 17:00 βρέθηκε στις 1525,05 και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1535,82 με απώλειες 0,36% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 126 εκατ. από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν πακέτα.

Κακή η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 134 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 11,54%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v