Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρές συστάσεις Γ. Προβόπουλου στη Βουλή

Αυστηρές συστάσεις για δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση απηύθυνε στη Βουλή ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος. Τι δήλωσε για ανάπτυξη, τις τράπεζες, τη ΝΑ Ευρώπη και το πακέτο στήριξης.  

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Αυστηρές συστάσεις Γ. Προβόπουλου στη Βουλή
«Με βάση τις σημερινές συνθήκες στις ξένες αγορές και στην πραγματική ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2009 θα διαμορφωθεί στο 0,5%.

Ωστόσο, εάν οι συνθήκες επιδεινωθούν, δεν αποκλείεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα» τόνισε πριν από λίγο στη Βουλή, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Την ίδια στιγμή, απηύθυνε αυστηρές συστάσεις για δημοσιονομική αυτοσυγκράτηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να οδηγηθούμε στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή εάν η χαλάρωση οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία, ο κ. Προβόπουλος τόνισε: "Εάν θεωρητικά η Ελλάδα ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα έντονα χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, τότε θα κινδυνεύσουμε να οδηγηθούμε σε οδυνηρές καταστάσεις".

Για το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες σαφώς πρέπει να υποστηρίξουν τις επενδύσεις τους στη ΝΑ Ευρώπη, και ήδη το πράττουν, με τα 35 δισ. ευρώ που έχουν αντλήσει συνολικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν παρέλειψε, στο σημείο αυτό, να επαναλάβει ότι θα υπάρξουν επισφάλειες στα Βαλκάνια, ωστόσο, είπε, οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές για να τις αντιμετωπίσουν.

Απέκλεισε, για μια ακόμη φορά, το ενδεχόμενο διάθεσης δεύτερου πακέτου στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς και τη δημιουργία «bad bank».

Αναφερόμενος στη σφοδρή κριτική που δέχεται το τραπεζικό σύστημα, είπε ότι οι τράπεζες έχουν μεταμορφωθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο και πρέπει να σκεφτούμε ότι και εκείνες δανείζονται ακριβά, όσο το spread του ελληνικού δημοσίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι τις επόμενες εβδομάδες, οι τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια από τη δεξαμενή της ρευστότητας των 23 δισ. ευρώ, και εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες, θα ξεκινήσει η τροφοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ επανέλαβε ότι χρειάζονται τομές στη σπατάλη του δημοσίου τομέα, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία θα φέρει νέες επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v