Ποιος κάνει κουμάντο, να του τηλεφωνήσω;

Κάθισαν επί τρεις ώρες γύρω από ένα τραπέζι και ενώ ο κόσμος όλος καταρρέει γύρω τους, το μόνο που κατόρθωσαν να εκφέρουν ήταν ευχές. Ένα απλό ευχολόγιο. Ο Γιαννάκης το είδε και επιμένει να πάρει κάποιον τηλέφωνο...

Ποιος κάνει κουμάντο, να του τηλεφωνήσω;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλό μήνα!

Χωμένο πίσω από ένα "βουνό" τηλεφωνικών καταλόγων, πολλών ευρωπαϊκών κρατών, εντόπισα χθες τον καλό μου φίλο και χρηματιστηριακό συνοδοιπόρο Ιωάννη, στο γραφείο που ακόμη διατηρεί στις παρυφές της Λεωφόρου Αθηνών.

Με την αγωνία σαφώς ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, φυλλομετρούσε τους βαρείς τόμους, ξεφυσώντας και ενίοτε μιλώντας, με μόνο ακροατή τον εαυτόν του.

"Πώς τον λένε, πώς τον λένε; Είναι άντρας ή γυναίκα; Ποιος στο καλό είναι;", ψέλλιζε, ενώ χοντρές στάλες ιδρώτα είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στο πρόσωπό του…

Οι ελπίδες μου για τη σταθερότητα της ψυχικής του υγείας κλονίστηκαν για ακόμη μία φορά, αλλά βρήκα το κουράγιο να του απευθύνω τον λόγο: "Καλό μήνα, Γιαννάκη. Τι ψάχνεις;", του είπα σχεδόν απνευστί, σε μια μάλλον απέλπιδα προσπάθεια να δείξω ένα νηφάλιο και κατά το δυνατόν ήρεμο πρόσωπο.

"Γεια σου Νικόλα! Ψάχνω, δεν με βλέπεις ; Ψάχνω", απάντησε, δίχως να κατορθώσει να άρει ούτε μία από τις επιφυλάξεις μου σχετικά με την πνευματική του υγεία.

"Το αντικείμενο της έρευνας;", ρώτησα μάλλον αφελώς.

"Ψάχνω να βρω ποιον πρέπει να πάρω τηλέφωνο στην Ευρώπη"», είπε, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις χειρότερες εκτιμήσεις μου.

"Την ίδια απορία είχε και ο Κίσινγκερ πριν από μερικά χρόνια", πρόλαβα να εκστομίσω.

"Και είχε απόλυτο δίκιο, Νίκο μου. Απόλυτο δίκιο", είπε και διευκρίνισε: "27 νοματαίοι κάθισαν επί τρεις ώρες γύρω από ένα τραπέζι και ενώ ο κόσμος όλος καταρρέει γύρω τους, το μόνο που κατόρθωσαν να εκφέρουν ήταν ευχές. Ένα απλό ευχολόγιο".

Συνέχισα να τον ακούω.

"Ο Τσέχος προεδρεύον, Μίρεκ Τοπολάνεκ, κατηγορεί τον προηγούμενο προεδρεύοντα Νικολά Σαρκοζί για προστατευτισμό επειδή -υποτίθεται- θα κλείσει τα εργοστάσια της Ρενό και της Πεζό - Σιτροέν στην Τσεχία".

Σαρκοζί λέει ότι ο Γκόρντον Μπράουν και η Άνγκελα Μέρκελ κρατικοποιούν τις τράπεζες τη μία μετά την άλλη και πως δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στην ενίσχυση της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας του".

"Η Μέρκελ λέει όχι στην πρόταση των Ούγγρων για ενίσχυση των πρώην ανατολικών κρατών με πακέτο 180 δισ. ευρώ και όλοι μαζί κατόρθωσαν να συμφωνήσουν μόνο στο μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων…".

"Πού νομίζουν ότι πουλούσαν τα προϊόντα τους τόσο καιρό; Πού επένδυαν οι τράπεζές τους και οι επιχειρήσεις τους; Τι τους έβαλαν στην Ε.Ε. στο κάτω-κάτω;" αναρωτήθηκε και πρόσθεσε.

"Και τελικά, ποιος είναι αυτός ή αυτή που κάνει κουμάντο και ποιο είναι το τηλέφωνό του/της να πάρω να πω ότι το έχει χάσει τελείως;".

"Διότι εάν περιμένουν να ξεπεράσουμε την κρίση με μέτρα όπως η απόσυρση, είναι περισσότερο παλαβοί ακόμη και από μένα…", κατέληξε.

Τον κοίταξα κατά τρόπο στωικό και αναλογίστηκα πόσο δίκιο είχε ο Χένρι

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v