Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ βαρίδι για ΧΑ

Οι τράπεζες μαζί με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, σε ρόλο “face control” δεν επέτρεψαν στην “μικρή” Σοφοκλέους να παραστεί στο μίνι πάρτι ανοδικής αντίδρασης των διεθνών Αγορών. Πτώση για ΜPB (5,74%) ΕFG (4,26%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Είχαμε τις Τράπεζες, ξαφνικά μας προέκυψαν και ΟΤΕ με ΟΠΑΠ.

Οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι μαζί με ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, σε ρόλο “face control” δεν επέτρεψαν στην “μικρή” Σοφοκλέους να παραστεί στο μίνι πάρτι ανοδικής αντίδρασης των διεθνών Αγορών.

Θετική αυτονόμηση μη Τραπεζικών τίτλων, όμως ο Γενικός Δείκτης εκτός των περισσότερων Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, στερήθηκε και τις “βοήθειες” από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και έτσι όχι μόνο υποαπέδωσε στην ανοδική αντίδραση των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά ούτε καν το θετικό πρόσημο μπόρεσε να εξασφαλίσει και μάλιστα έκλεισε και σχετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Απόλυτα έτοιμη να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου "πακέτου" στήριξης της οικονομίας της, πέραν των 4 τρισ. γουάν (585 δισ. δολ.) που έχει ήδη διοχετεύσει, εμφανίζεται η Κινεζική Κυβέρνηση, και η είδηση έγινε αφορμή για τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση με τις Αγορές να ανακάμπτουν απ’ τα χαμηλά 12 ετών καθώς οι επενδυτές προσμένουν περισσότερες κρατικές παρεμβάσεις που μπορούν να αναζωογονήσουν την οικονομία.

Αυτό βέβαια δεν άλλαξε σε καμία περίπτωση το αρνητικό σκήνικό των μακροοικονομικών ειδήσεων και έτσι από την Αμερικανική αγορά εργασίας "εξαφανίστηκαν" 697.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν λιγότερες περικοπές, της τάξης των 630.000 θέσεων. Επίσης ο δείκτης ISM Φεβρουαρίου υποχώρησε στις 41,6 μονάδες, με πτώση μικρότερη πάντως της αναμενόμενης, αφού οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διολισθήσει στις 41 μονάδες.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως το κλίμα στη Σοφοκλέους παραμένει εύθραυστο, ωστόσο θεωρούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα είναι πολύ πιθανό να "βγουν" αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις είναι “ελκυστικές”.

Βέβαια αυτό δεν μπορεί να έχει επίδραση στον Γενικό Δείκτη, σε μία τόσο Τραπεζοβαρή Αγορά όπως είναι η Σοφοκλέους, ενώ τεχνική αντίδραση προς σχετική αποκατάσταση των πτωτικών υπερβολών στο Τραπεζικό ταμπλό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορεί να έχει πειστική διάρκεια.

Αντίθετα σε περίπτωση πλάγιας κίνησης του Δείκτη, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση εικόνα σαν την σημερινή όπου το άκρως επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να συνεχιστεί σε ορισμένους μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη πολλά θα κριθούν στο ψυχολογικό όριο των 1504 – 1500 μονάδων αλλά και στο τελευταίο “οχυρό” των 1467 – 1462 μονάδων (αν υποτροπιάσει εκ νέου το διεθνές κλίμα). Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1462 μονάδων δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1350 μονάδες (χαμηλά Νοεμβρίου 1998).

Ξεκινώντας για μία ακόμα φορά από το τραπεζικό ταμπλό και τις μετοχές που ανήκουν στον 20άρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για την Αγροτική (+4,8%) που προσπαθεί να δώσει μια πρώτη αντίδραση μετά την καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών, με απλά θετικό πρόσημο έκλεισαν Εθνική και ΜIG και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΜRB (-5,74%), απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Πειραιώς και Alpha Bank, αξιοσημείωτες απώλειες για την τράπεζα Κύπρου ενώ συνέχισε να προβληματίζει η μετοχή της Eurobank (-4,26%) στην τελευταία συνεδρίαση πριν την ανακοίνωση των μεγεθών του 2008.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE η αρνητική έκπληξη ήρθε από ΟΠΑΠ (-3,63%) και ΟΤΕ (-2,28%) ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισε και ο τίτλος της Coca Cola.

Αντίθετα, με κέρδη που ξεπέρασαν το 7% η Intralot, το 6% ο Μυτιληναίος, το 5 % η Bιοχάλκο και το 4% ο Ελλάκτωρας. Επίσης κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΔΕΗ, Motor oil και Τιτάνα ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε και ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις έφτασε σχετικά γρήγορα στο υψηλό ημέρας των 1524,13 μονάδων άλλαξε μέσα στην ημέρα 14 φορές πρόσημο, βρέθηκε κάποια στιγμή να υποχωρεί μέχρι 1503,46 μονάδες (16:07) για να δώσει εκ νέου αντίδραση και χωρίς βοήθειες από τις δημοπρασίες να κλείσει τελικά στις 1507,39 μονάδες με απώλειες 0,24% ενώ ο τζίρος διατηρούμενος σε χαμηλά επίπεδα ξεπέρασε τα 109 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν πακέτα.

Σχετικά ενθαρρυντική η τελική εικόνα με 103 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών ενώ το γενικότερο κλίμα επέτρεψε σε 19 τίτλους να κλείσουν με κέρδη από 7% έως 18.18%.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v