Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξύπνησε ο ΟΤΕ!

Προς τον ΟΤΕ φαίνεται να ”παίζεται” το στοίχημα υψηλών παραγόντων της αγοράς. Η αντίδραση της μετοχής μπορεί να συντηρήσει την ανοδική τάση μέχρις ότου –και σύντομα- αναλάβουν πάλι οι τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές ρευστοποιήσεις κερδών χαρακτηρίζονται από μέτρο και φειδώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει σήμερα υψηλότερα των 2.326,58 μονάδων, θα έχουμε την απαιτούμενη θετική ένδειξη για συνέχιση της αντίδρασης.

Οι όποιες ρευστοποιήσεις για την προφανή επιδίωξη, δηλαδή την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας.

Αυτό ενισχύει την εκτίμηση εκείνων που υποστηρίζουν πως οι όποιες πωλήσεις, εκτός του ότι είναι λιγότερες των προηγηθεισών αγορών, πραγματοποιούνται με μέτρο και φειδώ.

Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να έχει περιοριστεί όσον αφορά στα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη του, η εξέλιξη αυτή όμως θεωρείται απόλυτα επιβεβλημένη. Όπως σημείωσαν χρηματιστηριακοί αναλυτές μετά και την τελευταία έκθεση της UBS για τον κλάδο, θα πρέπει να αναμένεται μία μικρή διόρθωση - συσσώρευση, δεδομένου ότι ο κλαδικός δείκτης έχει ενισχυθεί σημαντικά από την ημέρα που συντάχθηκε η εν λόγω έκθεση.

Θα πρέπει, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, να ”χωνευθούν” στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η προσφορά – ζήτηση της Alpha, αλλά και των Εθνική -Eurobank, και δευτερευόντως της Πειραιώς. Ο κλάδος θα είναι ο πρωταγωνιστής της επόμενης ανοδικής κίνησης προς τις 2.400 μονάδες, σε αυτή τη φάση, όμως, απαιτείται ”συντήρηση”, κρίνοντας και από το ποσοστό μεταβολής του ΟΤΕ (+4,5%)

Σημαντικό μέρος της ρευστότητας που είτε αποχωρεί από τη Vodafone είτε ρευστοποιείται από τις τράπεζες ”κατευθύνεται” προς την πλέον υποτιμημένη μετοχή εταιρίας οργανισμού τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, δηλαδή τον ΟΤΕ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η τιμή της μετοχής υπερέβη με χαρακτηριστική ευκολία τη μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 11,2 ευρώ, με ό,τι θετικό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η μετοχή της Κορδέλου κυμαίνεται στα 1,62 ευρώ (με αυξημένη εμπορευσιμότητα), της άμεσα ευνοημένης Λάμψα στα 5,40 ευρώ, αλλά και των μετοχών δείχνουν ότι μπορεί να κάνουν φέτος τη διαφορά.

Μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση που μέχρι στιγμής καταγράφεται στις μετοχές των Χατζηιωάννου, Μαΐλλης, Παρνασσός, Ρόκκας, Sanyo, Σαράντης, Σωληνουργεία Κορίνθου και ορισμένων ακόμη.

Η μετοχή της Τέρνα με εμφανές ανοδικό διάγραμμα υπερβαίνει τα 8 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ”κρατά” τα 10 ερώ, ενώ η μετοχή του ΔΟΛ κυμαίνεται στα 5,28 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυξημένη εμπορευσιμότητα, όπως καταγράφεται σε μία σειρά κατασκευαστικών μετοχών. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση των Άβαξ και ΑΕΓΕΚ.

Επιπλέον, είναι προφανές πως στον κλάδο θα δρομολογηθεί νέος κύκλος εξελίξεων.

Σημείωση: Σε ό,τι αφορά τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Hyatt, θα πρέπει να προσεχθεί το εξής: Όλες οι ανάλογες κινήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (λ.χ. Εθνική Alpha, Πειραιώς, Εurobank) οδήγησαν σε σταθεροποίηση της τιμής της μετοχής και εν συνεχεία σε ανοδική αντίδρασή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v