Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και ξανά προς... τις 2.300 τραβά!!!

Καλό το ποδαρικό που μας επιφυλάσσουν οι παράγοντες της αγοράς στο οποίο, συνηγορούν το θετικό διεθνές κλίμα, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και, κυρίως, η... ακατάπαυστη ανοδική φορά συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με θετική διάθεση υποδέχονται τη νέα χρονιά θεσμικοί, διαχειριστές, χρηματιστές, αλλά και επενδυτικά σχήματα. Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για κάτι καλύτερο συντηρούν την αγοραστική τάση σε ένα ευρύ φάσμα μετοχών, με αιχμή βεβαίως τίτλους του τραπεζικού κλάδου.

Είναι δεδομένο άλλωστε πως η οποιαδήποτε αντίδραση διάρκειας στην αγορά, χρειάζεται οπωσδήποτε την στήριξη συγκεκριμένων δεικτοβαρών τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης έχει αντιδράσει και πέραν των 2.280 μονάδων με τον τραπεζικό να ξεπερνά τις 4.300 μονάδες.

Αυτή η υπεραπόδοση που εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης σε σχέση με τον Γενικό αναζωπυρώνει, σύμφωνα με ορισμένους παράγοντες της αγοράς, φήμες και σενάρια για τον κλάδο.

Η εικόνα της αγοράς είναι συνολικότερα θετική με όλους τους επιμέρους δείκτες να κινούνται ανοδικά και τη σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 6/1.

Η μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση πρωτοστατεί στην... αντίδραση με τις Κεράνη, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Καθημερινή, Μηχανολογιστική, ΕΡΓΑΣ, Hi tech, Κλωνατέξ, Επίλεκτο και Μεσοχωρίτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα πρώτα σαράντα λεπτά της συνεδρίασης, απόδοση υψηλότερη του 5% εμφάνιζαν περίπου 25 τίτλοι, ενώ για μια ομάδα περίπου 40 μετοχών οι συναλλαγές προοιωνίζονται περαιτέρω άνοδο.

Ειδικότερα, αφορά σε μετοχές εταιριών όπως οι Alfa Alfa Συμμετοχές (στα 1,02 ευρώ), Εθνική Ακινήτων (4,64 ευρώ), Νάουσα (3,52 ευρώ), ΔΟΛ (4,66 ευρώ), Κεραμεία Αλλατίνη (4,26 ευρώ), ΑΛΤΕ (1,12 ευρώ) και Fanco (2,66 ευρώ).

Πρόκειται για μετοχές η τρέχουσα τιμή των οποίων κυμαίνεται πολύ κοντά στην υψηλή ημέρας, οι οποίες παράλληλα συντηρούν αυξημένες συναλλαγές.

Για την επόμενη ώρα ζητούμενο είναι η οποιαδήποτε προσπάθεια μικρής διόρθωσης να περιοριστεί στις 2.275 μονάδες, με χαμηλότερη προσφορά απ’ ότι η μέχρι στιγμής ζήτηση των περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως τόσο οι συναλλαγές όσο και η τεχνική απεικόνιση της μετοχής της Εθνικής ”δείχνουν” περαιτέρω άνοδο του συγκεκριμένου τίτλου. Πρακτικά κάτι τέτοιο μπορεί να συντηρήσει τον τραπεζικό δείκτη υψηλότερα των 4.320 μονάδων, απαραίτητη προϋπόθεση για προσέγγιση των 2.300 μονάδων (για τον Γενικό).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v