Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τυλίγουν... τα τελευταία δώρα του Αϊ-Βασίλη

Οι επιθετικότερες εντολές αγοράς σε Εθνική και Alpha Bank την τελευταία μισή ώρα οδηγούν τον Δείκτη προς τις 2.240 μονάδες και παρασύρουν κι ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Οι διορατικοί θεσμικοί, προφανώς, ενισχύουν τις θέσεις τους με βάση τις προσδοκίες για ένα καλύτερο ξεκίνημα το 2004.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο παρά πέντε αναζωπυρώνεται η αγορά. Το τελευταίο ημίωρο οι εντολές αγοράς σε μετοχές κυρίως των Alpha Bank και Εθνικής οδηγούν τον FTSE-20 προς τις 1.115 μονάδες (+1,20%), τον δε Γενικό Δείκτη προς τις 2.235 μονάδες.

Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές ύψους 89 εκατ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα πακέτα ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί σε Elbisco, Sex Form, ΟΠΑΠ, Ερμή, Εθνική Τράπεζα και Βωβό.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την επιθετικότερη συμπεριφορά επιδεικνύει ο τραπεζικός (+1,9%), που κλαδικά ξεπερνάει και τις 4.100 μονάδες.

Συγκεκριμένα από τον κλάδο, η Εθνική με συναλλαγές περισσότερες των 500.000 τεμαχίων αντιδρά (+2,5%) προς τα 20,50 ευρώ. Η δε Alpha (περίπου +3%) προς τα 23,70 ευρώ. Με κέρδη ενισχύεται προς τα 15,10 ευρώ η Eurobank, η Πειραιώς προς τα 9,38 ευρώ, η δε Εμπορική προς τα 19,64 ευρώ.

Όπως εξαρχής αναμενόταν, αυτή η κίνηση των δεικτοβαρών μετοχών έχει παρασύρει -και δικαιολογημένα- και μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από τον MidCap 40, τη θετικότερη απόδοση εμφανίζουν οι μετοχές των ΔΟΛ (4,30 ευρώ), Επιχειρήσεις Αττικής (3,96 ευρώ), Εθνική Ακινήτων (4,26 ευρώ). Ακολουθούν Ιατρικό Αθηνών, ΕΧΑΕ, ΚΑΕ, Μυτιληναίος και Εθνική Ασφαλιστική.

Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (SmallCap 80) ξεχωρίζουν οι Spider, Αθηνά, Έμπεδος, Ηλεκτρονική Αθηνών, Sanyo, Τεγόπουλος, αν και τον τόνο τον δίνει η αντίδραση των μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ (με τη Νάουσα προς τα 3,28 ευρώ).

Για την επόμενη ώρα, επιμένοντας στην προηγούμενή μας εκτίμηση, περιμένουμε αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.240 μονάδες και περαιτέρω ενίσχυση του πήχη σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v