Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάριο μεγάλης ανόδου!

Ένα σενάριο ανόδου ”παίζει” έντονα τις τελευταίες ημέρες για τη Σοφοκλέους. Συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις και έχει οσμή που θυμίζει εκείνη του 2000. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ!

Σενάριο μεγάλης ανόδου!
Ένα σενάριο ανόδου ”παίζει” έντονα τις τελευταίες ημέρες για τη Σοφοκλέους. Συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις και έχει οσμή που θυμίζει εκείνη του 2000. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ!

Με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού δεν τολμούν να επαναλάβουν τα ”θαύματα” του 2000.

Εφόσον αλλάξει όμως η ηγεσία στο κυβερνών κόμμα και μειωθεί έτσι η ψαλίδα της διαφοράς των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθεί να αναδειχθεί και πάλι το χαρτί της... ισχυρής οικονομίας!

Πρόκειται για σενάριο ”πρώτης γραμμής” που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Σοφοκλέους και συνδέει τις πολιτικές εξελίξεις με την πορεία της Σοφοκλέους στη νέα χρονιά και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο.

Ανεξάρτητα από το αν το σενάριο αυτό έχει σχέση με την πραγματικότητα ή όχι, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η χρηματιστηριακή αγορά αναζητά το επόμενο στοίχημά της.

Δηλαδή, ένα σημείο αναφοράς! Ακόμη κι αν δεν επαναληφθεί το φαινόμενο του 2000, φτάνει το γεγονός ότι η αγορά πιστεύει ότι θα συμβεί, εφόσον ο κ. Παπανδρέου παραλάβει τη σκυτάλη από τον κ. Σημίτη!

Για την άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών δεν αρκεί φυσικά ένα γεγονός, αλλά θα πρέπει να συντρέχουν κι άλλοι λόγοι: Να διατηρηθεί το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και να ακολουθήσει ο κόσμος.

Σε σχέση με το 2000 υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές, οι οποίες και λειτουργούν υπέρ της αγοράς:

- Οι ξένοι επενδυτές έχουν αυξημένες θέσεις στα blue chips. Σε ορισμένες δε μετοχές αυτής της κατηγορίας αποτελούν τους βασικούς ”παίκτες” της αγοράς. Θα ευνοούσαν, λοιπόν, μία άνοδο των τιμών που θα τους επέτρεπε να μειώσουν τις θέσεις τους και να αποκομίσουν κέρδη.

- Η περιφέρεια δεν βρίσκεται σε απίστευτα υψηλά επίπεδα τιμών, όπως συνέβαινε το 2000, οπότε και είχε παρατηρηθεί το οξύμωρο σχήμα να ανεβαίνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες (λόγω των blue chips) και να γκρεμίζονται οι τιμές των μετοχών της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κατά συνέπεια, η περιφέρεια θα μπορούσε σ’ αυτή τη φάση να ακολουθήσει.

Σε ποιον ακριβώς βαθμό θα ακολουθήσει, θα εξαρτηθεί και από τον Νέο Κανονισμό.

Για ένα σενάριο πρόκειται και όχι για κάτι περισσότερο. Πολλές φορές, όμως, δεν έχει σημασία τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά το τι πιστεύει ο κόσμος ότι συμβαίνει ή ότι θα συμβεί!

Κι από τη στιγμή που το εν λόγω σενάριο συζητείται και μάλιστα έντονα στη Σοφοκλέους, αποτελεί αυτόματα σημείο αναφοράς. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι το υιοθετούμε...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v