Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το απρόβλεπτο των αγορών

Όταν κάποιος δηλώνει βέβαιος για το τι θα συμβεί στο μέλλον, τρία πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: α) έχει απευθείας σύνδεση με το υπερπέραν, β) είναι σαλεμένος, γ) είναι απατεώνας.

Το απρόβλεπτο των αγορών
Όταν κάποιος δηλώνει βέβαιος για το τι θα συμβεί στο μέλλον, τρία πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: α) έχει απευθείας σύνδεση με το υπερπέραν, β) είναι σαλεμένος, γ) είναι απατεώνας.

Το 2003 ήταν μια χρονιά που μας έκρυβε μεγάλες συγκινήσεις. Από τον όλεθρο και την καταστροφή του πρώτου τριμήνου περάσαμε στη συνέχεια στο εντυπωσιακό ριμπάουντ του Μαρτίου – Αυγούστου. Ουδείς εκ των περισπούδαστων ”γκουρού” της αγοράς είχε προβλέψει αυτή την αλληλουχία των γεγονότων...

Αλίμονο! Οι χρηματιστηριακές αγορές κρύβουν πάντοτε εκπλήξεις για τους πιστούς τους. Άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Αυτή είναι η μαγεία τους. Ότι είναι απρόβλεπτες.

Όλοι προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θα συμβεί την επόμενη ώρα και γι’ αυτό άλλωστε επενδύουμε. Ποντάρουμε στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση, με βάση τις εκτιμήσεις μας.

Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε είδους προβλέψεις. Ακόμη και απέναντι στις δικές μας! Όχι μόνο διότι ο καθένας προβλέπει με βάση τις θέσεις που ήδη έχει πάρει στην αγορά (θα ήταν παράλογο να προβλέπει άνοδο και ο ίδιος να έχει πουλήσει όλες του τις μετοχές), αλλά και επειδή η αγορά είναι πράγματι απρόβλεπτη.

Εκεί που πιστεύεις ότι τα πάντα χάθηκαν, κάτι γίνεται και το σκηνικό αλλάζει μεμιάς. Και το αντίστροφο! Αυτό που χρειάζεται, είναι να μην εμμένουμε στις θέσεις μας, αν διαπιστώνουμε στην πράξη ότι αυτές δεν είναι ορθές.

Αν βλέπουμε ότι αυτά που έχουμε στο κεφάλι μας και τα οποία ακολουθούμε μας δίνουν ζημίες και όχι κέρδη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έναν επενδυτή είναι ο εγωισμός.

Μία ημέρα παρατηρήσαμε έναν γνωστό επαγγελματία της αγοράς να υποστηρίζει δύο διαφορετικά πράγματα σε διάστημα ολίγων ωρών. Στο εύλογο ερώτημά μας απάντησε ως εξής: ”Το λάθος δεν είναι ότι είχα άδικο πριν από λίγες ώρες. Αυτό αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Εκείνη την ώρα πίστευα ότι είχα δίκιο. Το λάθος θα ήταν αν εξακολουθούσα και πίστευα ότι είχα δίκιο και δεν αποφάσιζα να διορθώσω το λάθος μου”.

Λόγω των ημερών οι προβλέψεις είναι στην επικαιρότητα. Καλό όμως είναι να πιστεύουμε αυτό που βλέπουμε και όχι εκείνο που θα μπορούσαμε να πιστέψουμε. Κι ας κάνουμε λάθος. Έχουμε όλο τον χρόνο να το διορθώσουμε...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v