Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένουν τις... εκπτώσεις στο Χ.Α.

Μετρούν ώρες έως την εκπνοή του 2003 οι ενεργοί παράγοντες της αγοράς, καθώς στην πλειονότητά τους έχουν ήδη ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αγορές της τελευταίας στιγμής, με την Εθνική να ”βλέπει” τα 20 ευρώ μετά από 82 συνεδριάσεις.

Την ”πεπατημένη” των προηγούμενων ακολούθησε και η τρίτη πριν το τέλος της χρηματιστηριακής χρονιάς συνεδρίαση, σκορπίζοντας ανάμικτα συναισθήματα στους λίγους εμπλεκόμενους που ”αναγκάστηκαν” να την παρακολουθήσουν.

Εντονότατα προβληματισμένοι αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, αδυνατούν να κατατάξουν τη Σοφοκλέους, καθώς τυπικά ανήκει στις ώριμες αγορές χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει τη σταθερά ανοδική πορεία τους, αλλά ούτε να μπόρεσει να πλησιάσει και τις εντυπωσιακές επιδόσεις αρκετών αναδυόμενων αγορών, ενώ όλο και περισσότεροι τίτλοι προστίθενται στο ”δελτίο αγνοουμένων”.

Είναι χαρακτηριστικό έως και ενδεικτικό το γεγονός ότι μετά τα πρώτα 80 λεπτά συνεδρίασης 110 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 90 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1.000 τεμάχια!

Ασφαλώς σε τέτοια αγορά κάθε πρόβλεψη είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη και αν τελικά το κλείσιμο του χρόνου βρει τον Δείκτη πάνω από τις 2.200 μονάδες ελάχιστα ενδιαφέρει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό έχει ”αποϋλοποιηθεί”!

Από τις μετοχές του FTSE, νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους για Alpha Bank και Πειραιώς (ξεκίνησαν με ανοδικές διαθέσεις αλλά στο τέλος έδειξαν να μένουν από δυνάμεις), σημαντικά κέρδη για Βιοχάλκο και Ελ. Τεχνοδομική (πλησιάζει στην περιοχή τεχνικής αντίστασης των 5 ευρώ), αξιοπρόσεκτα για ΚΑΕ και ΟΤΕ.

Η Εθνική μετά από 82 συνεδριάσεις (1/9/2003) εξασφάλισε κλείσιμο στα 20 ευρώ, ενώ στο ”πράσινο” τερμάτισαν τη συνεδρίαση Coca-Cola, Ελ. Πετρέλαια, Εμπορική και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις φθάνοντας σχετικά νωρίς στο χαμηλό των 2.203,86 μονάδων, άμεση πλαγιοανοδική αντίδραση και διπλή πρόσκρουση λίγο πάνω από τις 2.223 μονάδες. Από ’κεί και πέρα αργή διολίσθηση που λίγο πριν το τέλος επέφερε και το αρνητικό πρόσημο και τελικό κλείσιμο στις 2.211,93 μονάδες με κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος στα 88,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, κυριότερες των οποίων ήταν 820.000 τεμ. της Arrow στα 2,13 ευρώ, 120.000 τεμ. της Alpha Bank στα 23,02 ευρώ και άλλα 120.000 τεμ. στα 23,18 ευρώ.

Επίσης, 722.530 τεμ. της Sex Form στα 3,76 ευρώ και άλλα 464.000 τεμ. στα 3,60 ευρώ και 60.000 τεμ. της Folli Follie στα 21,80 ευρώ.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 127 ανοδικές μετοχές έναντι 150 πτωτικών, σε 22 μετοχές τα κέρδη ξεπέρασαν το 3%, ενώ αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% σημείωσαν 20 τίτλοι.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, κινητικότητα εν όψει εξελίξεων στη Γενική ανέβασαν όγκους ΕΥΔΑΠ και Αττικής, έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με σαφείς ενδείξεις αποχώρησης ”δυνάμεων” για τη Ναυτεμπορική, νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους για τον Φουρλή, αντίθετα νέο χαμηλό για την Compucon, ”ανοιχτές” εντολές αγορών διαμόρφωσαν την τελική εικόνα για Cyclon, Δούρο και Χαϊδεμένο, ενώ σημαντικά κέρδη με λίγες συναλλαγές κατέγραψαν Μινέρβα, Κέκροψ, Ευρ. Πίστη και Creta-Farm.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v