Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετος- ”καμπή” το 2003 για τη Σοφοκλέους

Η χρηματιστηριακή χρονιά που φεύγει τα είχε όλα: Πτώση, ανάκαμψη, κέρδη, αλλά και... αγωνία για το μέλλον. Πέρα όμως από όλα αυτά το 2003 θα μείνει στη μνήμη ως η πρώτη χρονιά κερδών για τη Σοφοκλέους, μετά από τρία χρόνια απαξίωσης και απωλειών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεκίνησε αρνητικά, συνέχισε ικανοποιητικά και κλείνει με μία στυφή γεύση, χρηματιστηριακά η χρονιά. Η ”γεύση” των τελευταίων ημερών είναι τέτοια, γιατί στην αγορά μας θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι καλύτερο από ό,τι συνέβη στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις.

Η αίσθηση πως ορισμένοι διαμορφώνουν το Γενικό Δείκτη και πέραν αυτού, ασχολούνται μόνο με την διαδικασία καταγραφής προμηθειών- υπεραξιών, προσβάλλει περισσότερο την ηθική, αλλά και τη λογική όλων των εμπλεκόμενων.

Μία χρονιά που φέρνει τη Σοφοκλέους, μεταξύ των αποδοτικότερων ανεπτυγμένων αγορών φαίνεται πως θα κλείσει με το Γ.Δ. γύρω από τις 2.200 μονάδες.

Πρόκειται για την πρώτη χρονιά με κέρδη μετά από τρεις χρήσεις ζημιογόνες που ταλαιπώρησαν όσο τίποτε επιχειρήσεις, χρηματιστηριακές, οικονομικούς παράγοντες, μεγάλους και μικρότερους επενδυτές.

Και αυτό είναι μια θετική ένδειξη που θα πρέπει να κρατήσουμε εν όψει της νέας χρονιάς καθώς διεθνώς καλλιεργούνται προσδοκίες για καλύτερες χρηματιστηριακές ημέρες. Η εκκίνηση όμως της διαδικασίας ανάκαμψης, μας βρίσκει αντιμέτωπους με μία διαρκώς διαφοροποιούμενη αγορά και συνεχώς επιβαρυνόμενη οικονομία.

Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε εφεξής είναι πως η αγορά μας αλλάζει. Ο καθημερινός τζίρος συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων χρηματιστηριακών, οι συναλλαγές περιορίζονται σε όλο και λιγότερες μετοχές, η δε παρουσία των ξένων ενισχύεται από μήνα σε μήνα.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι το 2004 θα είναι μια καινούργια, από πολλές απόψεις, χρονιά και για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σημείωση: Πάντων των αγαθών, πολυτιμότερο η υγεία. Ας θέσουμε λοιπόν στην άκρη μέρος της ματαιοδοξίας μας, της πλεονεξίας μας και του ατέρμονου κυνηγητού της επιτυχίας. Να έχουμε την υγειά μας και ας αρχίσουμε να... αγοράζουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς και τους γύρω μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v