Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική: Καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις

Επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομίας και Άμυνας, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστειλαν οι εργαζόμενοι στη Γενική, καταγγέλοντας ”ωμές πολιτικές παρεμβάσεις” υπέρ της Societe. Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι προτίθενται να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση ”αφελληνισμού” της τράπεζας.

Γενική: Καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις
Πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ ενός εκ των υποψηφίων για τη θέση του στρατηγικού επενδυτή στη Γενική Τράπεζα, και συγκεκριμένα της γαλλικής Societe Generale, καταγγέλει με επιστολές του που εστάλησαν το πρωί προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο σύλλογος εργαζομένων της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, στις επιστολές αυτές γίνεται λόγος για ”μεθοδευμένες ενέργειες” και ”κατευθύνσεις” που θεωρούνται από τους εργαζόμενους ”ως ωμή πολιτική παρέμβαση” υπέρ της πώλησης της Γενικής στη γαλλική τράπεζα.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται προς κάθε κατεύθυνση ότι ο σύλλογος είναι κατά πάγια θέση αντίθετος με την πώληση της Γενικής Τράπεζας. Ωστόσο, στην ”απευκταία”, όπως τη χαρακτηρίζουν, περίπτωση που η απόφαση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού θα είναι υπέρ της πώλησης, θα πρέπει ”να δοθεί ”κύρια και καθοριστική βαρύτητα σε μια σειρά παραγόντων, μεταξύ αυτών και στη διατήρηση της ελληνικής φυσιογνωμίας”, καθώς κατά την άποψη τους ο αφελληνισμός της τράπεζας θα επιφέρει σωρεία προβλημάτων.

Στην επιστολή τους προς τον ΥΕΘΑ, κ. Γ. Παπαντωνίου, ζητούν την αντίδρασή του απέναντι στις πολιτικές παρεμβάσεις (δεδομένου ότι είναι και ο εποπτεύων την τράπεζα υπουργός), τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ήδη γνωστές από πέρυσι, όταν η Γενική ήταν και πάλι στο προσκήνιο οι απαιτήσεις της Societe για μείωση των εργαζομένων κατά 500 άτομα. Κι ακόμη, ότι κάτι τέτοιο θα έχει ”σαφή πολιτική χροιά” και θα προκαλέσει τη δυναμική και αποφασιστική αντίδρασή τους.

Σχεδόν πανομοιότυπη είναι και η κατάληξη της επιστολής τους προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται ευθεία επισήμανση των μεγάλων ευθυνών που αναλαμβάνει ”ως έχων άμεση σχέση με το θέμα”.

Σημειώνεται ότι οι επιστολές αυτές αποτελούν τη δεύτερη δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων στον διαγωνισμό για τη Γενική, καθώς είχε προηγηθεί άλλη επιστολή προ ολίγων ημερών, με την οποία επεσήμαναν την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προοπτική δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους, τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας της τράπεζας αλλά και την ελληνική της ταυτότητα.

Επί του πρακτέου, η νέα αυτή παρέμβαση των εργαζομένων γίνεται σε μια στιγμή, κατά την οποία το Δ.Σ. του ΜΤΣ δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να μελετήσει αναλυτικά τις σύνθετες προσφορές των τριών ενδιαφερόμενων (Aspis, Marfin, Γενική), προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή του μάλλον μετά την περίοδο των εορτών.

Ταυτόχρονα, από πλευράς Τράπεζας της Ελλάδος έγινε γνωστό ότι ο υποψήφιος που θα επιλεγεί, θα κριθεί με αυστηρά κριτήρια όσον αφορά στην κεφαλαιακή του επάρκεια και τη φερεγγυότητα, ακριβώς όπως προβλέπει ο εποπτικός της ρόλος στο τραπεζικό σύστημα.

Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν να ζητηθούν από ενδιαφερόμενους, βελτιωτικές προσφορές, σημειώνοντας πάντως ότι η προσφορά της Marfin φαίνεται να είναι η μόνη που καλύπτει το ”γράμμα” αλλά και το ”πνεύμα” των ποσοτικών και των ποιοτικών κριτηρίων του διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v