Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευκρινήσεις για Λαύριο από ΔΕΗ

Σε επιπλέον διευκρινήσεις για την αποφυγή κατασκευασμένων και παραπειστικών εντυπώσεων, αναφορικά με το δικαστικό έλεγχο που διενεργείται για το διαγωνισμό μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Λαύριο, προχώρησε σήμερα η Διοίκηση της ΔΕΗ.

Διευκρινήσεις για Λαύριο από ΔΕΗ
Σε επιπλέον διευκρινήσεις για την ”αποφυγή κατασκευασμένων και παραπειστικών εντυπώσεων, αναφορικά με το δικαστικό έλεγχο που διενεργείται για το διαγωνισμό μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Λαύριο”, προχώρησε σήμερα η Διοίκηση της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΔΕΗ αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2002 να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου προμήθειας και εγκατάστασης μίας νέας μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 360 – 400 MW, στο Λαύριο Αττικής, για να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον περιορισμό λειτουργίας παλαιών Μονάδων με υψηλότερο κόστος λειτουργίας, να βελτιώσει την αξιοπιστία του Συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Αττική, να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της Επιχείρησης από το 2006 και μετά, να βελτιώσει τη θέση της Επιχείρησης σε ότι αφορά τη συμμόρφωση προς τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ακόμη, ότι ο διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2003 με σαφή κριτήρια συμμετοχής. Οι προσφορές για το Διαγωνισμό υποβλήθηκαν στις 11-7-2003 και παρόλο που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να υποβάλει ένσταση κατά των όρων του Διαγωνισμού, δεν έγιναν στο διάστημα αυτό των 5 μηνών ενστάσεις επί των κριτηρίων συμμετοχής και των κριτηρίων αξιολόγησης.

Όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αξιολόγηση των προσφορών τηρήθηκαν υποδειγματικά και διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες. Οι ανωτέρω επιλογές της Επιχείρησης απεδείχθησαν απολύτως επιτυχείς δεδομένου ότι τελικά στο Διαγωνισμό συμμετείχαν όλοι οι δραστηριοποιούμενοι στην Ελληνική αγορά μεγάλοι κατασκευαστές αεριοστροβίλων (General Electric, Ansaldo με τεχνολογία Siemens, Alstom).

Ακόμη, η εννεαμελής Επιτροπή Αξιολόγησης, απαρτιζόμενη από στελέχη της Επιχείρησης, αλλά και εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της αντιπροσωπευτικής ομοσπονδίας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τεχνικής και οικονομικής αξιολόγησης των Προσφορών πρότεινε ομόφωνα την ανάθεση του Έργου στον πρώτο, τεχνικά αποδεκτό, μειοδότη εταιρεία ΜΕΤΚΑ Α.Ε.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τη σύμφωνη Εισήγηση όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών, το Δ.Σ. της Επιχείρησης στις 25.11.2003 ενέκρινε το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού και αποφάσισε την κατακύρωση του Έργου στην μειοδότρια εταιρία ΜΕΤΚΑ Α.Ε., έναντι τιμήματος 193.962.846 ευρώ.

Η μειοδότρια εταιρία, όπως τονίζεται παρέχει όλα τα κατά την προκήρυξη εχέγγυα για την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου και διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία. Επισημαίνεται, ότι το συνολικό αξιολογημένο μέσο σταθμικό κόστος παραγωγής μιας καθαρής KWh του πρώτου μειοδότη είναι κατά 6,3% φθηνότερο από εκείνο του δεύτερου, ενώ το αντίστοιχο συνολικό αξιολογημένο κόστος επένδυσης του πρώτου μειοδότη είναι κατά 52.087.749 ευρώ ή κατά 18,49% μικρότερο από εκείνο του δεύτερου.

Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., ύστερα από αβάσιμη και προσχηματική καταγγελία για δήθεν παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, η οποία εξυπηρετεί άλλα ανταγωνιστικά συμφέροντα, ζήτησε με έγγραφό της, το οποίο παρελήφθη από την επιχείρηση στις 26-11-2003, την παροχή στοιχείων και διευκρινίσεων αναφορικά με τον εν θέματι Διαγωνισμό.

Η ΔΕΗ υπέβαλε την 9.12.03 απαντητικό υπόμνημα, συνοδευόμενο από όλα τα σχετικά έγγραφα, στο οποίο τεκμηριώνεται πλήρως ότι δεν υφίσταται παραβίαση του Κοινοτικού θεσμικού πλαισίου που διέπει τους Διαγωνισμούς έργων ηλεκτροπαραγωγής.

Ταυτόχρονα, κατόπιν αιτήματός της, πραγματοποίησε παράσταση ενώπιον της ως άνω Γενικής Διευθύνσεως της Ε.Ε. την 18.12.03, όπου της δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσει αιτιολογημένα σε όλες τις προσχηματικές αιτιάσεις, γεγονός για το οποίο η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Από τη διεξαγόμενη εξάλλου δικαστική έρευνα, αναμένεται ευλόγως να διαπιστωθεί, αφενός ότι οι αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης καθώς και οι προβλεπόμενες στη διακήρυξη διαδικασίες, τηρήθηκαν κατά τρόπο υποδειγματικό καθόλα τα στάδια του διαγωνισμού και αφετέρου ο απόλυτα επωφελής χαρακτήρας του έργου που θα πραγματοποιηθεί.

Τέλος, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι η ΔΕΗ ελέγχεται από τους μετόχους της, λογοδοτεί σε αυτούς και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους αποδεικνύοντας με το έργο που συντελείται τα τρία τελευταία χρόνια και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που αυτό έχει δώσει, ότι βασικός της στόχος είναι η μεγιστοποίηση της αξίας της προς τους μετόχους και τους έχοντες έννομο συμφέρον με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v