Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μarfin: ”Φλος” με 7 ευρώ στο... πόκερ της Γενικής

Στα 7 ευρώ ανά μετοχή έχει ήδη ανεβάσει τον ”πήχη” του διαγωνισμού της Γενικής η Marfin, ενόσω ασκούνται πολιτικές ”παροτρύνσεις” στη Societe Generale να ανεβάσει τη δική της προσφορά στα 6,5. Καθοριστική για την έκβαση εκτιμάται ότι είναι και η σειρά παροχών και διασφαλίσεων που προσφέρει ο ελληνικός όμιλος στους εργαζόμενους και το ταμείο τους.

Μarfin: ”Φλος” με 7 ευρώ στο... πόκερ της Γενικής
Στα 7 ευρώ ανά μετοχή έχει ανεβάσει τον ”πήχη” του διαγωνισμού της Γενικής ο όμιλος Marfin, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, γεγονός που εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με τις άλλες πλευρές της προσφοράς του θα βαρύνει καθοριστικά στην έκβασή της.

Απολύτως έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το τίμημα αυτό προσφέρεται για την απ’ ευθείας απόκτηση μετοχών από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, με τιμή διάθεσης τα 5,25 ευρώ, στην οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μέτοχοι.

Επιπροσθέτως, η προσφορά περιλαμβάνει σημαντικές παροχές προς το ταμείο των εργαζόμενων, εγγυήσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και αυξήσεις των αποδοχών τους έως και κατά 10% ετησίως, εφόσον πληρούνται οι στόχοι που θέτει το σχετικό business plan.

Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων αντιπαραβάλλεται με τις πληροφορίες για την προσφορά της Societe, που περιλαμβάνει τίμημα 6 ευρώ ανά μετοχή και αύξηση 80 εκατ. ευρώ(με αποκλεισμό όμως των παλαιών μετόχων), αλλά και με τα όσα κυκλοφόρησαν εσχάτως στην αγορά για ”παρότρυνση” κυβερνητικών κύκλων προς τους Γάλλους να ανεβάσουν το ανά μετοχή τίμημα στα 6,5 ευρώ προκειμένου να τους δοθεί η Γενική Τράπεζα.

Κι αυτά ενόσω πληθώρα πληροφοριών συγκλίνει στο συμπέρασμα ότι η Aspis Bank έχει ουσιαστικά περάσει στο περιθώριο του αγώνα διεκδίκησης.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ζυγαριά του διαγωνισμού κλίνει σαφώς υπέρ της προσφοράς που έχει υποβάλει η Marfin. Και τούτο καθώς:

- Ακόμη κι αν η γαλλική πλευρά ανεβάσει την προσφορά της στα 6,5 ευρώ, παραμένει σημαντική η διαφορά ”τιμής” υπέρ του ελληνικού ομίλου.

- Η προσφορά των Γάλλων αφορά επιπρόσθετα αύξηση της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, από την οποία αποκλείονται οι παλαιοί μέτοχοι, ήτοι το ίδιο το ΜΤΣ (που όμως ενδιαφέρεται, όπως έχει δηλωθεί εξαρχής, να διατηρήσει ποσοστό της τάξεως του 10% τουλάχιστον στη Γενική), το ταμείο των εργαζομένων, το οποίο κατέχει σήμερα το 6% της τράπεζας, αλλά και οι λοιποί μέτοχοι που συναπαρτίζουν την υπολογίσιμη διασπορά των μετοχών της Γενικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ουσιαστικά η προσφορά αυτή προδιαγράφει την έξοδο της Γενικής και από το χρηματιστήριο κατόπιν δημόσιας προσφοράς.

- Η προσφορά της Μarfin αφορά και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, με τιμή διάθεσης τα 5,25 ευρώ, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι μέτοχοι (διασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή του ΜΤΣ αλλά και των λοιπών μετόχων στην περαιτέρω πορεία της εξυγιασμένης τράπεζας), ενώ έχει εξασφαλιστεί και η κάλυψη τυχόν αδιάθετων.

- Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Marfin προτίθεται να δανείσει στο ταμείο των εργαζομένων το ποσό που θα απαιτηθεί για να εξασκήσει τα δικαιώματα του στην αύξηση, με σύμφωνο αγοράς αυτών των νέων μετοχών αμέσως μετά στην τιμή των 6 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει για το ταμείο άμεσο κέρδος από τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή διαθέσεως και την τιμή πωλήσης των νέων μετοχών στη Marfin, εξασφαλίζοντας μια ”ένεση” ρευστότητας για το ταμείο στο ερχόμενο έτος.

- Στο business plan που έχει υποβάλει ο ελληνικός όμιλος υπάρχει σαφής δέσμευση για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στη Γενική, αλλά και πρόγραμμα στόχων και κινήτρων, που, εφόσον επιτευχθούν, θα οδηγήσουν σε αυξήσεις αποδοχών έως και κατά 10% ετησίως.



Πέραν των ανωτέρω, έντονη είναι η αντίδραση των εργαζομένων στην προοπτική να δοθεί η Γενική Τράπεζα στη Societe Generale με βάση, όπως υποστηρίζουν, την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η αναφορά είναι σαφής και συνδέεται με τις πληροφορίες που θέλουν κάποιους κυβερνητικούς κύκλους να επιδιώκουν την προώθηση της υποψηφιότητας της Societe Generale, προκειμένου να εμφανίσουν πολιτικά μια ”επιτυχία” κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης προεκλογικής περιόδου.

Και τούτο, εμφανίζοντας τους Γάλλους ως ”αντίποδα” στην πρόσφατη έξοδο των Γερμανών της Deutsche Bank από την EFG Eurobank, η οποία –εσφαλμένα- είχε ερμηνευθεί από ορισμένους ως δείγμα μείωσης της ελκυστικότητας του τραπεζικού κλάδου της χώρας για ξένες επενδύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τετάρτη δημοσιοποιήθηκαν επιστολές των εργαζόμενων με καταγγελίες για ”ωμές πολιτικές παρεμβάσεις” προς τους υπουργούς Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας, αλλά και προς τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, κατέστη σαφές από την πλευρά των εργαζομένων ότι δεν επιθυμούν τον ”αφελληνισμό” της τράπεζας ή την αλλαγή της ”ταυτότητας” και της αυτόνομης πορείας της, καθώς και ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε κίνηση πώλησης της τράπεζας που δεν εγγυάται τις θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v