Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις στα σενάρια συγχώνευσης ΟΠΑΠ - ΟΔΙΕ

Ποικίλες αντιδράσεις εγείρουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΟΠΑΠ με τον ΟΔΙΕ. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ από την πλευρά της αρνείται οποιοδήποτε σχόλιο, ωστόσο κύκλοι της διοίκησης απαριθμούν σειρά επιχειρημάτων κατά των σεναρίοων αυτών.

Αντιδράσεις στα σενάρια συγχώνευσης ΟΠΑΠ - ΟΔΙΕ
του Θανάση Μαυρίδη

”Κανένα σχόλιο”! Με τον τρόπο αυτόν αντέδρασε σήμερα η διοίκηση του ΟΠΑΠ, όταν της ζητήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει επίσημα την εξαγγελία του υπουργού Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη για την συγχώνευση του ΟΠΑΠ με τον ΟΔΙΕ.

Επί της ουσίας η διοίκηση του ΟΠΑΠ αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος, αν και η έλλειψη ενημέρωσης εκ μέρους του υπουργείου είναι κάτι περισσότερο από προφανής.

Ωστόσο, κύκλοι της διοίκησης του Οργανισμού δήλωσαν αποκλειστικά στο euro2day.gr: ”Δεν έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς οι παράμετροι εκείνοι που καθιστούσαν μη ελκυστική την συγχώνευση του ΟΠΑΠ με τον ΟΔΙΕ πριν από δύο χρόνια, όταν τέθηκε ανάλογο θέμα. Συνεπώς, η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο σε σχετικές συνομιλίες με την διοίκηση του ΟΔΙΕ. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να εξεταστεί στο μέλλον κάποια μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών”.

Η δήλωση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού. Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο κ. Χριστοδουλάκης τον Δεκέμβριο του 2002, αλλά και τον Δεκέμβριο του 2001!

Όπως σημείωσαν στο euro2day.gr αναλυτές που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα του ΟΠΑΠ, το deal της συγχώνευσης με τον ΟΔΙΕ είχε πράγματι τεθεί πριν από δύο χρόνια και κάτω από συγκεκριμένο business plan που είχε καταθέσει η διοίκηση της ΟΔΙΕ.

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν είχε τότε συμφωνήσει, επειδή έκρινε ότι οι συνέργιες που θα προέκυπταν δεν θα είχαν το αναμενόμενο όφελος, εξαιτίας των αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων του ΟΔΙΕ. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει κάποια διαφοροποιημένη πρόταση που να δικαιολογεί την επαναφορά του θέματος στο τραπέζι των συζητήσεων.

Επιπλέον, η συγχώνευση με τον ΟΔΙΕ θα δημιουργούσε σ’ αυτή την φάση προβλήματα και με την Ιντραλότ. Η εταιρεία του Ομίλου Κόκκαλη έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ στο στοίχημα.

Οι δύο εταιρείες έχουν οδηγηθεί σε δικαστική διαμάχη και με αντικείμενο την μη εισαγωγή του αγγλικού ιπποδρομιακού στοιχήματος στην κατηγορία των παιγνιδιών που διαχειρίζεται η Ιντραλοτ.

Κατά συνέπεια, υπάρχουν νομικά προβλήματα, η εξέταση των οποίων θα απαιτήσει οπωσδήποτε χρόνο. Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει την ανάγκη να παρουσιάσει έργο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Μετά το ναυάγιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την αναγκαστική αναβολή στο θέμα της ΕΥΔΑΠ, είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί ένας νέος στόχος.

Το ερώτημα είναι αν η περίπτωση του ΟΠΑΠ και του ΟΔΙΕ προσφέρεται πράγματι ή αν θα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο με τα deals εκείνα που θα μπορούσαν να γίνουν και για κάποιον λόγο μένουν σε εκκρεμότητα για την επόμενη κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v