Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλή αρχή!

Περιορισμένες συναλλαγές ”βλέπουν” οι χρηματιστηριακές για την αρχή της χρονιάς με τις τράπεζες να παραμένουν στο προσκήνιο. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η προσπάθεια διαχειριστών, θεσμικών να... εντοπίσουν τα blue chips του 2004.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλή χρονιά με ευχές και προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Το πρώτο στοίχημα που ”θα παιχθεί” στη Σοφοκλέους αφορά στο ενδεχόμενο της υπέρβασης της υψηλής τιμής του 2003.

Συνυπολογίζοντας πλέον και το όσα έχουν (ή πρόκειται) να δρομολογηθούν από την πολιτική σκηνή, η αγορά φαίνεται να αποκτά μια νέα δυναμική. Όπως σημειώνουν οι χρηματιστηριακές των Marfin Hellenic και Εγνατία, η όποια κίνηση θα πραγματοποιηθεί με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους, με χαμηλές όμως συναλλαγές, και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αναμφίβολα τον τόνο θα δώσει ο πρώτος σε κεφαλαιοποίηση όμιλος της Εθνικής, καθώς η μετοχή της Τράπεζας θα τείνει να προσεγγίσει – σε απόλυτη τιμή – αυτή της Alpha Bank. Βέβαια, τοποθετήσεις αναμένονται να πραγματοποιηθούν και στις μετοχές των Eurobank, Πειραιώς, Εμπορικής.

Το ”χαρτί” του ΟΤΕ φαίνεται πως θα ”παίξει”, τουλάχιστον στην αρχή του χρόνου, καθώς η δέσμευση της διοίκησής του για υψηλή μερισματική απόδοση έχει αρχίσει να προσελκύει ορισμένα ξένα κεφάλαια.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, λόγω των εξελίξεων, αναμένονται αγοραπωλησίες σε ορισμένους τίτλους κατασκευαστικών εταιριών όπως και κρατικών ”χαρτιών”.

Η επικείμενη εισαγωγή της ΕΤΑ στη Σοφοκλέους ενδέχεται να διαμορφώσει τάση μόχλευσης στις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΟΛΘ. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μένει να επιβεβαιωθεί κατά πόσον οι σταθερές μετοχές του 2003 θα συνεχίσουν να παραμένουν στο προσκήνιο.

Το κυριότερο όμως είναι ποιες άλλες μετοχές από αυτήν την κατηγορία θα αποτελέσουν τις επιλογές του 2004, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι Ολυμπιακή χρονιά. Και το Ολυμπιακό χαρτί δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει παίξει σε σημαντικό βαθμό για τη χώρα μας.

Ζητούμενο για σήμερα είναι η επιβεβαίωση της δυναμικής προσέγγισης των 2.320 μονάδων και ενδεχόμενης υπέρβασής τους στις πρώτες δύο – τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v