Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό κλίμα στην εκπνοή του 2003

Με αιχμή τις τράπεζες και με ανοδική φορά για ορισμένες μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, μπορεί να κλείσει μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά στα επίπεδα των 2.250 – 2.285 μονάδων. Σε απόσταση αναπνοής η κεφαλαιοποίηση της Alpha από αυτή της Eurobank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, κατά την οποία μένει να επιβεβαιωθεί κατά πόσο τηρούνται ορισμένες παραδόσεις. Όπως για παράδειγμα το ότι κάθε χρόνο τέτοια μέρα κυρίως τραπεζικοί όμιλοι πραγματοποιούν σειρά προσυμφωνημένων πράξεων με στόχο την εγγραφή προμηθειών, υπεραξιών.

Όμως ο τραπεζικός κλάδος διαθέτει, ούτως ή άλλως, αυτή την περίοδο ανοδική φορά που μπορεί να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τον κλαδικό δείκτη. Κατ’ επέκταση και τους FTSE-20 και Γενικό Δείκτη.

Από τις μετοχές του κλάδου, η Alpha Bank φαίνεται να ”πιάνει” σιγά σιγά την τιμή–στόχο που έχουν θέσει ξένοι και εγχώριοι αναλυτές, με την Εθνική να ακολουθεί κατά πόδας.

Η μετοχή της Εθνικής έχει σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης, σε αυτή τη φάση, απ’ ό,τι η Alpha Bank.

Ορισμένοι χρηματιστές εξηγούσαν τις αγορές της τελευταίας στιγμής, κυρίως ξένων πελατών τους, με βάση την προσδοκία που έχουν οι πελάτες τους για ένα δυνατό, καλό ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Σε διεθνές επίπεδο, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει και εμάς.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετά τη χθεσινή αντίδραση, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένες μετοχές μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ως μετοχές με ενδιαφέρον εμφανίζονται οι ΚΑΕ, ΕΧΑΕ, Δομική Κρήτης, Ελληνική Υφαντουργία, ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων, Βιοχάλκο, Αστήρ, Olympic Catering και ορισμένες ακόμη.

ΣΗΜ. Σε ό,τι αφορά τον ”πόλεμο” των κεφαλαιοποιήσεων, θα πρέπει να προσεχθεί πλέον η σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ Eurobank και Alpha στα επίπεδα των 4,7 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v