Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τετάρτης

Οι αυξήσεις στο εφάπαξ, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για τα επιτόκια, αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες του 2004 είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Τετάρτης
Οι αυξήσεις στο εφάπαξ, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για τα επιτόκια, αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες του 2004 είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Πολιτικές Εξελίξεις: Όλες οι μεγάλες αποφάσεις για τις πολιτικές εξελίξεις ”κλειδώνουν” την Παρασκευή στη συνάντηση Κ. Σημίτη – Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με τα Νέα, που συμπληρώνουν πως η εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει απ’ ευθείας από την κομματική βάση, ενώ το Βήμα κάνει λόγο για προσφυγή στις κάλπες το αργότερο μέχρι τις 14 Μαρτίου.

Η Ελευθεροτυπία αναφέρει πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι πλήρως ταυτισμένος όχι μόνο με την πρωτοβουλία του Κ. Σημίτη αλλά και με το περιεχόμενό της.

ΟΟΣΑ: Ο υψηλός πληθωρισμός που θα παραμείνει γύρω στο 3% έως και το 2009, και η ανεργία που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ανέβει και πάλι πάνω από το 9% είναι τα ”χρόνια προβλήματα” της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, όπως αναφέρει το Βήμα.

Η Ναυτεμπορική αναφέρει σχετικά πως το κείμενο εργασίας του ΟΟΣΑ προβλέπει διατήρηση ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας για την ελληνική οικονομία, αλλά κρίνει και καθοριστική την παρουσία διαρθρωτικών αλλαγών.

Ιδιωτικοποιήσεις: ”Δεκανίκι” θα αποτελέσουν και για το νέο έτος οι ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η οποία κάνει λόγο για ”αφαίμαξη” 350 εκατ. ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Χριστοδουλάκης: Περιθώρια για μείωση των επιτοκίων του ευρώ μετά την κατακόρυφη άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου βλέπει ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τα αφήσει αμετάβλητα, τουλάχιστον στην πρώτη συνεδρίαση του έτους στις 8 Ιανουαρίου, όπως επισημαίνει το Βήμα.

Ταυτόχρονα, το Κέρδος αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομίας διαβλέπει σημαντική βελτίωση των ελληνικών επιτοκίων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εμπορικών τραπεζών.

Εφάπαξ: Αυξήσεις-”μαμούθ” στο εφάπαξ των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας θα δοθούν εντός των επόμενων εβδομάδων και μάλιστα αναδρομικά από το 1993 και εντεύθεν, αναφέρει το Βήμα.

Από την πλευρά της η Οικονομική Ελευθεροτυπία κάνει λόγο για αύξηση μέχρι 150% με τη νομοθετούμενη μετατροπή των Ταμείων Προνοίας, ΔΕΚΟ και τραπεζών σε ΝΠΙΔ.

Σοφοκλέους: Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον της Σοφοκλέους, σύμφωνα με την Καθημερινή, που συμπληρώνει πως ο δείκτης των 20 μεγαλύτερων μετοχών αποτέλεσε την ”ατμομηχανή” της αγοράς.

Το Κέρδος εκτιμά πως η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους αποτελεί οιωνό για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό 2004, ενώ συμπληρώνει πως τα χαρτιά που ελέγχουν οι ξένοι οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο στο 2004.

Τη χρηματιστηριακή ανασκόπηση της χρονιάς παραθέτει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, αναφερόμενη στην πορεία των placements αλλά και στην αντιπαράθεση κερδισμένων – χαμένων.

Τις επενδυτικές ευκαιρίες του 2004 επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει πως το μπαράζ των πρόσφατων ειδήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακό, καθώς τα χρηματιστήρια κάνουν το πρωτοχρονιάτικο πάρτι τους, ο χρυσός συνεχίζει την αναρρίχησή του κάνοντας ρεκόρ οκταετίας, το ευρώ προσφέρει ”εύκολα” κέρδη στους υποστηρικτές του, ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία βεβαιώνουν την εμφάνιση της ανάκαμψης.

Διεθνείς Αγορές: Σε έτος-ορόσημο αναδεικνύεται το 2003, καθώς οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών κλείνουν με κέρδη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων εντυπωσιακά, για πρώτη φορά από το 1999, τονίζει η Καθημερινή.

Αναλύσεις: 100 + 14 αναλύσεις για το 2004 από κορυφαίους παράγοντες της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής παραθέτει η Ημερησία.

Εφορία: Τους τρόπους εκείνους που θα διευκολύνουν τις συναλλαγές με την εφορία αναφέρει το Βήμα.

Ένδυση: Περίπου 60 μεγάλες εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις ήλεγξαν τον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης, ενισχύοντας μάλιστα τη θέση τους εις βάρος των μικρών, σύμφωνα με το Βήμα.

Γενική: Υπό αμφισβήτηση τίθεται ο διαγωνισμός της Γενικής σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παράλληλα κάνει λόγο για ”όργιο” πολιτικών παρεμβάσεων.

Η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις σημειώνει πως ο πήχης για τη Γενική ανεβαίνει, επισημαίνοντας πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία η καλύτερη προσφορά είναι της Marfin Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v