Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδουν του Γενικού Δείκτη οι τράπεζες

Σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά του τέλους Αυγούστου, οπότε και ο Γενικός Δείκτης προσέγγιζε τις 2.320 μονάδες, κινούνται οι τράπεζες. Στοιχείο που από τεχνικής πλευράς προδιαγράφει για τη φετινή χρήση την κορύφωση της αντίδρασης του τραπεζικού δείκτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην υψηλή τιμή των 2.266,16 μονάδων φαίνεται να κορυφώνεται για φέτος η αντίδραση του Γενικού Δείκτη. Με βάση τη σχέση αγοραστών – πωλητών, κυρίως σε δεικτοβαρείς τίτλους, φαίνεται να ολοκληρώνονται τα περιθώρια ανόδου του τραπεζικού δείκτη.

Στις 4.270,34 μονάδες ”χτύπησε” ο κλαδικός δείκτης σημείο αναφοράς για τις πρώτες συνεδριάσεις του ερχόμενου χρόνου. Το τεχνικής φύσεως μειονέκτημα της αγοράς συνίσταται στο ότι ο τραπεζικός δείκτης, που από τέλος Απριλίου σύρει τον χορό της ανόδου, κινείται σε επίπεδα υψηλότερα (4.270 μονάδες) από αυτά της μέγιστης τιμής του Γενικού (τέλος Αυγούστου).

Τότε, με τον Γενικό Δείκτη στις περίπου 2.320 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης κυμαινόταν στις 4.207 μονάδες. Σήμερα με τον Δείκτη χαμηλότερα, κατά περίπου 70 μονάδες, οι τράπεζες εμφανίζουν υπεραπόδοση σε σχέση με εκείνη την περίοδο.

Αυτό πρακτικά θα δικαιολογούσε μια διόρθωση μέχρι τις 2.242 μονάδες για τη συνέχεια της συνεδρίασης. Βέβαια, η διόρθωση που έχει συντελεστεί το τελευταίο ημίωρο έχει φέρει τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στο περίπου 1,5/1.

Εάν εξαιρεθούν οι μετοχές των Τεχνοδομής, ΕΤΜΑ, Ideal και Νεώριου, οι πρώτοι σε κατάταξη ανοδικοί τίτλοι (ΕΡΓΑΣ, Elve Ενδυμάτων, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Intersat) εμφανίζουν αυξημένες συναλλαγές.

Μετοχές με συναλλαγές άξιες αναφοράς και ανοδική τάση είναι οι Εβροφάρμα (υψηλή τιμή ημέρας τα 2 ευρώ), Στρίντζης (υψηλή τιμή τα 1,35 ευρώ), Επίλεκτος (υψηλή τιμή τα 1,05 ευρώ), ΕΛΓΕΚΑ (υψηλή τιμή τα 5,84 ευρώ) και Έμπεδος (υψηλή τιμή τα 0,65 ευρώ).

Αυξημένη συναλλακτικότητα εμφανίζει η μετοχή της Inform Λύκος στα 4,38 ευρώ, της Sanyo στα 1,52 ευρώ, της ΜΕΑΓΑ στα 0,82 ευρώ και της Sex Form στα 3,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v