Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιστή στην παράδοση η Σοφοκλέους!

Με άνοδο 2,21% και 310 μετοχές σε θετικό πρόσημο η Σοφοκλέους τήρησε την παράδοση που θέλει την ελληνική αγορά (πλην του 2001) να προϋπαντά το νέο έτος με σημαντικά κέρδη. Πάνω από 57 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Τήρησε την παράδοση των τελευταίων ετών η Σοφοκλέους, που θέλει η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς να εμπεριέχει αισιόδοξα μηνύματα και ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις έστω και αν στις περισσότερες φορές τα φαινόμενα αυτά δεν είχαν την προσδοκώμενη συνέχεια.

Σημειώστε πως, πλην του 2001, τις υπόλοιπες χρονιές ο Δείκτης κατέγραψε κέρδη 4,69% το 2000, 1,38% το 2002 και 1,64% το 2003.

Σημειώστε επίσης πως πέρυσι περισσότερες από 70 μετοχές είχαν κέρδη μεγαλύτερα του 8% στο άνοιγμα της νέας χρονιάς.

Ασφαλώς η σημερινή ήταν συνεδρίαση που θα εντυπωσίαζε και τους πλέον αισιόδοξους, όμως τα ερωτήματα που ακολούθησαν μάλλον θα χρειαστούν και άλλες συνεδριάσεις για να απαντηθούν, καθώς κανείς δεν κατάλαβε τι επεδίωκαν οι επιθετικές αγορές σε αρκετούς τίτλους (με δεδομένη την πλήρη απουσία των ιδιωτών επενδυτών), πλην ίσως από το να διαμορφωθεί κλίμα ευφορίας και κάποιοι να το εκμεταλλευτούν αυτό ρευστοποιώντας σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Εστω και αν κατά γενική ομολογία μεσαία και κυρίως χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση δεν είχαν ακολουθήσει ούτε εξ αποστάσεως την προηγούμενη ανοδική κίνηση και οι πωλητές σήμερα δεν επέδειξαν επιθετικές διαθέσεις.

Αρκετοί χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα κατ΄ αρχήν ”στοίχημα” στην Σοφοκλέους να ξεπεράσει τα προηγούμενα υψηλά και αυτό όσον αφορά το κλείσιμο επετεύχθη, όσον αφορά το ενδοσυνεδριακό υψηλό κάτι λίγο απομένει μέχρι τις 2.326 μονάδες.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, σε νέο υψηλό οι Πειραιώς και Alpha Bank (βρέθηκε στο υψηλό ημέρας ελάχιστα προ του τέλους), νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό 52 εβδομάδων για Γερμανό και ΟΠΑΠ, σημαντικά κέρδη για Εθνική και Eurobank, από τις 27/8/02 είχε να ”δει” τιμή πάνω από τα 20 ευρώ η Εμπορική.

Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca-Cola, Βιοχάλκο, Ιντρακόμ, Ελ. Τεχνοδομική και Τιτάνα, αρκετοί ”ποντάρουν” σε ικανοποιητική μερισματική απόδοση και τοποθετούνται στον ΟΤΕ, σχεδόν εντυπωσιακό το +4,76% των ΚΑΕ και βέβαια το +4,30% του FTSES δείχνει τι έγινε στην Περιφέρεια, αρκεί να επιδείξει ”συνέπεια”, καθώς είναι περίπου βέβαιο ότι οι ”ακρότητες” θα βάλουν αρκετούς στον πειρασμό των ρευστοποιήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά φθάνοντας μέχρι το χαμηλό των 2259,29 μονάδων, από εκεί και πέρα παρατεταμένη πλαγιοανοδική κίνηση και κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 2313,64 μονάδες με κέρδη 2,21% και την Σοφοκλέους να υπεραποδίδει τόσο σημαντικά των Ευρωπαϊκών Αγορών μετά από πολλές συνεδριάσεις.

Ικανοποιητική με ζητούμενο την διάρκεια η τελική εικόνα, 311 ανοδικές μετοχές έναντι 24 πτωτικών, σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος έφθασε τα 151,2 εκ. ευρώ από τα οποία τα 11,2 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς σχόλια για επιμέρους μετοχές δεν είναι εύκολο να γίνουν όταν 57 τίτλοι καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 8% (!), αρκεί να τονιστεί το υψηλό 26 μηνών για τον Φουρλή, καθώς είχε να κλείσει πάνω από τα 3 ευρώ από τις 30/11/01.

Επίσης, νέο υψηλό 52 εβδομάδων για τον Μπενρουμπή, αλλά και για την ΗΥΑΤΤ με την Marfin να δίνει τιμή στόχο τα 11,4 ευρώ και βέβαια οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν γνωρίζουν κάτι όσοι σήμερα ”τσιμπολογούσαν” Κέκροπα.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 151,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) πακέτα συνολικά 1.200.000 τεμαχίων της ΤΕΡΝΑ στα 7,86 ευρώ, ένα πακέτο 500.000 τεμάχια της Sex Form στα 3,44 ευρώ και ένα πακέτο 4.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 11 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v