Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολοι ευνοούν την άνοδο!

Συναγερμός στη Σοφοκλέους. Πολλοί επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν, εκτιμώντας ότι το χρηματιστήριο θα χρησιμοποιηθεί και πάλι στην προεκλογική μάχη, όπως συνέβη και το 2000. Ανεξάρτητα από το αν οι προβλέψεις θα επαληθευτούν ή όχι, σε αυτή τη φάση οι σχετικές φήμες δημιουργούν μία δυναμική στο Χ.Α.

Ολοι ευνοούν την άνοδο!
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προκαλούν συναγερμό στη Σοφοκλέους.

Πολλοί επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν, εκτιμώντας ότι το χρηματιστήριο θα χρησιμοποιηθεί και πάλι στην προεκλογική μάχη, όπως συνέβη και το 2000.

Ανεξάρτητα από το αν οι προβλέψεις θα επαληθευτούν ή όχι, σημασία έχει ότι σ’ αυτή τη φάση οι σχετικές φήμες δημιουργούν μία δυναμική στη Σοφοκλέους.

Από την προηγούμενη Τετάρτη, είχαμε επισημάνει σενάρια για μεγάλη άνοδο που κυκλοφορούσαν στα πέριξ της Σοφοκλέους και με αφορμή τη διαφαινόμενη (τότε) αλλαγή του πολιτικού τοπίου.

Οι εκτιμήσεις σοβαρών παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλη κούρσα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση οι διεθνείς αγορές ή τουλάχιστον δεν θα αποτελέσουν άλλοθι για ανατροπή του διαμορφούμενου κλίματος.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι τάσεις αυτές φάνηκαν πλέον ξεκάθαρα. Αρκετοί παράγοντες της αγοράς ευνοούν μία σημαντική άνοδο των τιμών, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι ξένοι επενδυτές έχουν στα χέρια τους μεγάλες θέσεις στα blue chips, τα λόμπι θέλουν μία ακόμη ευκαιρία πριν από τον Νέο Κανονισμό, οι χρηματιστές ελπίζουν σε αύξηση των εσόδων τους, οι τράπεζες θέλουν να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εν όψει της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Ασφαλώς, στο τέλος της διαδρομής υπάρχουν ρευστοποιήσεις. Αυτό εξυπακούεται. Το ζήτημα, όμως, είναι σε ποιο ακριβώς σημείο θα αποφασίσουν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Θα ακούσετε πολλά σενάρια τις επόμενες ημέρες. Για τις 2.500 ή τις 2.800 μονάδες. Όποιος προσπαθεί να παίξει τον ρόλο της Πυθίας δεν κάνει κάτι περισσότερο από το παραπλανεί τους επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης θα ανέβει μέχρι το σημείο εκείνο που θα ακολουθούν οι επενδυτές.

Μέχρι το σημείο εκείνο που θα εισρέουν νέα κεφάλαια στην αγορά. Όσο υπάρχουν αγοραστές, η αγορά θα ανεβαίνει. Όταν οι αγοραστές περιοριστούν, κάποιος μεγάλος παίκτης της αγοράς θα αποφασίσει να κάνει την αρχή των ρευστοποιήσεων...

Επί της ουσίας, η προεκλογική περίοδος δεν αποτελεί σοβαρό επιχείρημα για τη Σοφοκλέους. Αν μάλιστα κρίνουμε από τη συμπεριφορά της αγοράς το 2000, θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι οι όποιες υπερβολές θα διορθωθούν στη συνέχεια. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί προς το παρόν...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v