Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική τραπεζική αυτονόμηση στο ΧΑ

Ακούραστοι εμφανίστηκαν οι πωλητές στις τράπεζες με την ΕΤΕ να χάνει την πρωτιά στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ προς όφελος του ΟΠΑΠ. Πτώση 6,2% για Alpha, 4,48% για ΠΕΙΡ, 3,7% για EFG. Αντίβαρο από ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι Τράπεζες και οι … άλλοι ή αλλιώς για πόσο ακόμα ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ θα “διασκεδάζουν” τις κάκιστες εντυπώσεις που αποπνέει το Τραπεζικό ταμπλό και ιδιαίτερα οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι.

Και ενώ στα διεθνή χρηματιστήρια η γενικότερη εικόνα δείχνει μία προσπάθεια σχετικής αποκατάστασης της ηρεμίας, οι πωλήσεις στον Τραπεζικό κλάδο (έστω και με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές) καλά κρατούν.

Ασφαλώς το κυριότερο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η απώλεια της πρώτης θέσης στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. από την Εθνική, κάτι που είχε να συμβεί από τον Δεκέμβριο του 2003 (!!!).

Ο ΟΠΑΠ έστω και με “σκληρό φώτο φίνις” πέρασε πρώτος, αφήνοντας δεύτερη την Εθνική, ενώ πλησιάζει “απειλητικά” ο ΟΤΕ και στην τέταρτη θέση διατηρείται η Coca-Cola.

Ακολουθούν με μικρές μεταξύ τους αποστάσεις Eurobank και ΔΕΗ και μάλλον αρκετά μακριά Alpha Bank και Πειραιώς συμπληρώνουν την πρώτη 8αδα.

Από αυτά τα τελευταία γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών έχουν “κονιορτοποιηθεί”, όμως και σήμερα οι πωλητές έδειξαν “ακούραστοι”.

Αυτό το τελευταίο επισημαίνουν και οι απαισιόδοξοι (που είναι και οι περισσότεροι) και τονίζουν ότι το Χ.Α. δεν είναι δυνατόν να περιμένει πολλά περισσότερα πράγματα με τόσο αδύναμο τον Τραπεζικό κλάδο, μιας και είναι καθαρά Τραπεζοβαρής Αγορά.

Αντίθετα οι λίγοι συγκρατημένα αισιόδοξοι θεωρούν θεωρούν ότι τα χαμηλά και οι προσδοκίες για ακόμα χαμηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν τους επενδυτές που διατηρούν αυξημένη ρευστότητα αργά ή γρήγορα ξανά στις μετοχές.

Ασφαλώς και θα συνεχιστούν αβεβαιότητα και ανησυχίες και για αυτό τον λόγο συνιστώνται άκρως επιλεκτικές και όχι επιθετικές τοποθετήσεις, όμως οι αποτιμήσεις θεωρούνται έκδηλα φθηνές, πιθανότατα έχουν ενσωματώσει και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια, σε πολλές περιπτώσεις οι τρέχουσες τιμές των μετοχών “απειλούν” την λογιστικής τους αξία ή βρίσκονται χαμηλότερα και για όλα αυτά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τα “διορατικά” χαρτοφυλάκια μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

Από εκεί και πέρα το -3,82% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών και για τον σημερινό αρνητικό πρωταγωνιστή. Ο εν λόγω δείκτης αν συνεχίσει καθοδικά θα αναγκαστεί να αναζητήσει την επόμενη στήριξη στις 1.655 μονάδες.

Ξεκινώντας από το “κόκκινο” Τραπεζικό ταμπλό και τους τίτλους του 20αρη, η μόνη μετοχή που διασώθηκε με θετικό πρόσημο ήταν αυτή του Ταχ. Ταμιευτηρίου (+0,75%).

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 6% και στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank, του 4% οι Κύπρου και Πειραιώς, του 3% οι Eurobank, MPB και το αρνητικό παζλ συμπλήρωσαν Αγροτική, Εθνική και MIG που τελείωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

Εκτός Τραπεζών και πάντα στον FTSE, συνεχίζεται η κακή διαγραμματικά εικόνα του Μυτιληναίου που έκλεισε με απώλειες μεγαλύτερες του 3%, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, Motor Oil, Intralot.

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων έκλεισε η ΔΕΗ, των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Τιτάν και με αξιοσημείωτα κέρδη οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 54 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1814,39, υψηλό 1864,18) και έκλεισε στις 1.833,04 μονάδες με απώλειες 0,76%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 161 εκατ. από τα οποία τα 7,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Υπό προϋποθέσεις ικανοποιητική η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών και η σχετική ενεργοποίηση αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έδωσε το δικαίωμα σε 24 τίτλους να κλείσουν με κέρδη από 5 έως 18,92%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v