Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: "Φωτιά" στις πολιτικές εξελίξεις (upd)

Αποστασιοποιείται η Citi Ελλάς από σχόλιο αναλυτή της που προκάλεσε θόρυβο στην αγορά, μιλώντας για πολιτική αβεβαιότητα και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Επιπτώσεις στο ΧΑ, πλήγμα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Citi: Φωτιά στις πολιτικές εξελίξεις (upd)
Ιδιαίτερο θόρυβο προκάλεσε στην ευρύτερη αγορά σχόλιο αναλυτή της Citi που έκανε λόγο για βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και ευρύτερες επιπτώσεις στο πολιτικό κλίμα, με αφορμή την κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στην Ελλάδα, μετά την δολοφονία του 15χρονου το Σάββατο.

Δεδομένου ότι το σχόλιο αυτό έχει ήδη δημιουργήσει θόρυβο στην αγορά, το euro2day επισημαίνει ότι δεν πρόκειται περί έκθεσης αλλά περί e-mail flash note, από αυτά που κυκλοφορούν στελέχη των επενδυτικών οίκων σε επιλεγμένους πελάτες, traders και αναλυτές.

Από εταιρία επικοινωνίας μας επισημάνθηκε για λογαριασμό της Citi Ελλάς ότι τα αναφερόμενα στο συγκεκριμένο σχόλιο αποτελούν προσωπική άποψη του αναλυτή και δεν εκφράζουν την άποψή της.

Ο αναλυτής της Citi σημειώνει ότι οι αναταραχές είναι "κακή είδηση" για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ιδίως σε έναν κρίσιμο μήνα όπως ο Δεκέμβριος. Ενδεικτικά, σημειώνει το κλείσιμο της οδού Ερμού αλλά και τις λεηλασίες - καταστροφή καταστημάτων εισηγμένων εταιριών λιανικού εμπορίου ενώ τονίζει ότι εταιρίες όπως η Jumbo ενδέχεται να επωφεληθούν από την απουσία καταστημάτων στο κέντρο της πόλης. Πάντως, καταλήγει, το αρνητικό καταναλωτικό κλίμα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι εμπορικές εταιρίες, καθώς ο Δεκέμβριος αποφέρει το 40% των κερδών τους. 

Ωστόσο, το βασικό μεσοπρόθεσμο ρίσκο είναι ότι τα επεισόδια εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδέχεται να το χρησιμοποιήσουν προς ίδιον όφελος. 

Οι εκκλήσεις για πρώιμες εκλογές αναμένεται να εντατικοποιηθούν, εκτιμά o αναλυτής.

Πριν τα επεισόδια, ο οίκος θεωρούσε ότι ένας ανασχηματισμός στις αρχές του 2009 θα ήταν αρκετός για να καταλαγιάσουν οι πιέσεις για πρώιμες εκλογές και η κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009. 

Το ρίσκο από πιθανές πρόωρες εκλογές δεν είναι μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης, αλλά το ότι με τα έως τώρα δεδομένα, κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν δείχνει ικανό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό θα σήμαινε είτε μια αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού είτε νέες εκλογές και σημαντική όσο και παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα. 

Η πολιτική αβεβαιότητα είναι "κακή είδηση" για κάποιες από τις κορυφαίες επιλογές της, σημειώνει ο αναλυτής, όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, από τη στιγμή που δημιουργούνται διοικητικές, ακόμη και νομοθετικές αβεβαιότητες όπως η καθυστέρηση των σχεδίων επέκτασης και ιδιωτικοποίησης. Επίσης, η αβεβαιότητα είναι κακή είδηση για τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς οδηγεί σε καθυστερήσεις στα δημόσια έργα. 

Παράλληλα εκφράζει την ελπίδα ότι τα επεισόδια δεν θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό του σχεδίου ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ, "καθώς είναι απαραίτητο, ώστε τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να οδηγηθούν σε ομαλή προσγείωση το 2009". 

Τέλος, σχολιάζει ότι σίγουρα τα επεισόδια δεν βοηθούν τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να υποχωρήσουν από τα επίπεδα-ρεκόρ των 172 μονάδων βάσης. 

* Το flash της Citi δημοσιεύεται αυτούσιo στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v