Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμείωτες οι πιέσεις στις τράπεζες

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα, οι πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες στους τραπεζικούς τίτλους, με αποτέλεσμα, η Σοφοκλέους να καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών. Σε χαμηλά 66 μηνών ο τραπεζικός δείκτης.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Σοφοκλέους με σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα σύρεται σε χαμηλότερα επίπεδα, έχοντας σαν αρνητικό πρωταγωνιστή (ως συνήθως) τον τραπεζικό κλάδο.

Χωρίς υπερβολή στο τραπεζικό ταμπλό και ιδιαίτερα στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλους, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει απώλειες που προσεγγίζουν το 4% και να έχει χάσει τη στήριξη των 1.978 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να προσδιορίζεται στις 1.655 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι όλες οι μετοχές του τραπεζικού ταμπλό κινούνται με αρνητικό πρόσημο, ενώ ξεπερνούν το 6% οι απώλειες για την Τράπεζα Κύπρου, το 5% για την Alpha Bank και το 4% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης, με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Εθνική και Eurobank.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, όπου στο κόκκινο βρίσκονται ΕΛΠΕ, Intralot, Μυτιληναίος, πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και με λίγες συναλλαγές η Motor Oil, ενώ με θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής κινούνται Τιτάνας, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, ΔΕΗ και Βιοχάλκο.

Ο Γ.Δ. παρά το ανοδικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τις 1.864,18 μονάδες, σταδιακά απώλεσε αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο, στις 12:14 είδε το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας των 1.814,39 μονάδων, για να ανακάμψει σχετικά χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν οι όποιες ρευστοποιήσεις στο τραπεζικό ταμπλό.

Σχετικά καλύτερη, αλλά με λίγες συναλλαγές η εικόνα σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, διαμορφώνει τη μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο 1 προς 2, αλλά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλό παραμένει με μηδενικές έως ελάχιστες συναλλαγές.

Η μέχρι στιγμής εικόνα που παρουσιάζουν οι τραπεζικοί τίτλοι επιβεβαιώνει την άποψη περί επιστροφής πωλητών στον κλάδο και βέβαια δυσκολεύει κάθε απόπειρα κίνησης σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα ακόμα και αν σε αυτό συνηγορεί το διεθνές κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v