Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνες ισορροπίες με πωλητές στις τράπεζες

Έκδηλη η επίδειξη αδυναμίας και καχεξίας στη Σοφοκλέους που κατάφερε να κλείσει σε οριακά θετικό έδαφος, υπό τη σκιά της επιστροφής των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο. Νέα πτώση άνω του 3% για ΕΤΕ, MPB και Κύπρου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Επικίνδυνες ισορροπίες σε μια συνεδρίαση με έκδηλη την επίδειξη αδυναμίας και καχεξίας υπό τη σκιά της επιστροφής των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο.

Αναμφίβολα το «εύκολο κέρδος» έχει δυσκολέψει πάρα πολύ τη Σοφοκλέους η οποία συνεχίζει να χάνει χρόνο αδυνατώντας να παρακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών. Μάλιστα οι περισσότερο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι «κάηκ廨η αναμενόμενη ανοδική αντίδραση του Δεκεμβρίου και παραπέμπουν πλέον στον καινούργιο χρόνο όπου αναμένεται να δραστηριοποιηθούν εντονότερα και τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δυστυχώς μετά από ένα μικρό διάλειμμα οι πωλητές έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους κάτι που φαίνεται μετά τις 15.40 και στο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη που τελικά έπεσε με απώλειες 2,20%.

Αυτό ασφαλώς και επανέφερε την επιφυλακτικότητα στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (οι οποίες σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν φάνηκαν με ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα) και έτσι η τελική αναλογία ανοδικών- πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,5 ήρθε μάλλον φυσιολογικά.

Εξαιρουμένου του τραπεζικού κλάδου η εικόνα στον υπόλοιπο 20άρη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ενδιαφέρουσα, καθώς αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν με αξιοσημείωτα κέρδη ενώ οι δημοπρασίες «βοήθησαν» ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΤΕ και Coca Cola 3Ε να κλείσουν στο υψηλό ημέρας.

Αναλυτικότερα, και ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ασφαλώς και ξεχωρίζουν Κύπρου, ΜPB και Εθνική που έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακολούθησαν με αξιοσημείωτες απώλειες Alpha Bank, Eurobank και Βιοχάλκο, αρνητικό πρόσημο για Αγροτική και ΔΕΗ, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, Ιντραλοτ και MIG.

Αντίθετα με αξιοπρόσεκτες διαθέσεις ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,86%), κέρδη μεγαλύτερα του 3% για την Coca Cola 3Ε και του 2% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Τιτάνα.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΟΤΕ και θετική μεταβολή για τον τίτλο της Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 41 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1.818,18, υψηλό 1.859,58) και εναλλάσσοντας πρόσημα έκλεισε τελικά στις 1.847,07 μονάδες με οριακά κέρδη 0,06%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 139 εκατομμύρια από τα οποία τα 13,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο, αλλά επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι το ΧΑ παραμένει εντυπωσιακά αδύναμο.

Για τον FTSE οι στηρίξεις στις 933, 918, 910, 885 και 859 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 970-974 και στη ζώνη 990-1000.

Δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 127 πτωτικών παρά ταύτα 17 τίτλοι έκλεισαν κέρδη από 6% έως 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v