Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνουν οι τράπεζες, βγαίνουν οι "σκελετοί"...

Betanet και Altec φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον κανόνα που θέλει τις κρυμμένες επισφάλειες να βγαίνουν στη φόρα, όταν οι τράπεζες καλούνται να σώσουν εισηγμένες - Ερωτηματικά για ειλικρίνεια διοικήσεων και ρόλο ορκωτών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μπαίνουν οι τράπεζες, βγαίνουν οι σκελετοί...
Betanet και Altec φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον κανόνα που θέλει τις κρυμμένες επισφάλειες του παρελθόντος να βγαίνουν όλες μαζί στη φόρα, όταν οι τράπεζες καλούνται να σώσουν τις εισηγμένες στο "παρά πέντε" - Ερωτηματικά για την ειλικρίνεια των διοικήσεων και τον ρόλο των ορκωτών.

Η Betanet παρουσίασε κέρδη 648 χιλιάδων στο πρώτο φετινό τρίμηνο, ενώ από τότε που "επισημοποιήθηκε" το πρόβλημα ρευστότητάς της εμφάνισε ζημίες 8,46 εκατ. στο εξάμηνο και 21 εκατ. στο εννεάμηνο!

Ο όμιλος Betanet βρέθηκε στις 30/9/2008 να έχει διαγράψει ως επισφαλές πάνω από το 50% των συνολικών του απαιτήσεων και αυτό μάλιστα μόλις σε τρεις ουσιαστικά μήνες, καθώς η διοίκηση της εισηγμένης ούτε καν είχε προϊδεάσει για μια τέτοια μαζική καταστροφή τους μετόχους τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της τακτικής της γενικής συνέλευσης.

Η διοίκηση βέβαια επικαλέστηκε τη γενικότερη συγκυρία ως λόγο που την υποχρέωσε να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες προβλέψεις, ωστόσο ένα τέτοιο μαζικό write off θα μπορούσε να γίνει κατανοητό από τους επενδυτές μόνο στην περίπτωση που… οι Γερμανοί είχαν εισβάλει και πάλι στην Ελλάδα, όπως το 1940!

Με αρκετές ομοιότητες και η περίπτωση της Altec, όπου τα κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου (277 χιλιάδες) μετετράπησαν σε ζημίες στο εξάμηνο (-1,79 εκατ.) και σε Βατερλό στο εννεάμηνο (-108,8 εκατ. ευρώ)!

Οι απομειώσεις στο εννεάμηνο εκτοξεύτηκαν στα 82,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι περισσότερες προέκυψαν από το ναυάγιο της Altec Telecoms. Ωστόσο 27,8 εκατ. αφορούσαν στη μητρική εταιρία.

Ακόμη και στην περίπτωση που η διοίκηση της Altec δεν ανέμενε καθόλου τις εξελίξεις στη θυγατρική της, παραμένει το ερώτημα πώς δημιουργήθηκαν επισφάλειες 27,8 εκατ. στη μητρική εταιρία μέσα σε ένα εννεάμηνο, όταν στις 31/12/2007 το σύνολο των πελατών ανερχόταν σε 85,7 εκατ. και το σύνολο των πελατών και των λοιπών απαιτήσεων ήταν 145 εκατ. ευρώ.

Στις λογιστικές μάλιστα καταστάσεις του εξαμήνου η διοίκηση της Altec ανέφερε για τον πιστωτικό κίνδυνο: "Ο όμιλος έχει σαφή πιστοδοτική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται με συνέπεια. Έχει μεγάλο αριθμό πελατών και ως εκ τούτου η ευρεία διασπορά της πελατειακής του βάσης συντελεί στην ύπαρξη χαμηλού πιστωτικού κινδύνου σε σχέση με τις απαιτήσεις αυτές".

Η "μακρά παράδοση"

Οι περιπτώσεις βέβαια της Betanet και της Altec μπορεί να είναι οι πιο πρόσφατες, αλλά φυσικά δεν είναι και οι μόνες.

Αντίθετα, αποτελούν πλέον τη συνέχεια μιας… μακράς παράδοσης που θέλει τις εισηγμένες εταιρίες να κατεβάζουν με μιας από το ντουλάπι όλους τους... σκελετούς που έκρυβαν εδώ και πολλά χρόνια, όταν οι τράπεζες καλούνται να σώσουν την κατάσταση στο... παρά πέντε.

Θύματα βέβαια όλης αυτής της κατάστασης είναι οι μικροεπενδυτές που βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη το οικοδόμημα των ισχυρών ομίλων, που προέκυπτε από τις λογιστικές καταστάσεις τόσων ετών, να καταρρέει σε χρόνο-ρεκόρ.

Πολλοί μικροεπενδυτές, μάλιστα, που δεν πληροφορούνται έγκαιρα τους ψιθύρους που μιλούν για τρύπες στις εταιρίες, συνεχίζουν να αγοράζουν κάνοντας μουαγιέν, όταν κάποιοι άλλοι ρευστοποιούν κατά ριπάς. Αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση των ζημιών τους.

Και οι θλιβερές διαπιστώσεις

Το να επιρρίψει κάποιος τις ευθύνες μόνο στις διοικήσεις των εταιριών θα ήταν ίσως άδικο. Ορισμένες φορές, μάλιστα, οι διοικήσεις δηλώνουν μισές αλήθειες πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δρουν προς το συμφέρον των εταιριών τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα προβλήματα της αξιοπιστίας των λογιστικών καταστάσεων παραμένουν:

• Παρά την εφαρμογή των περιβόητων διεθνών λογιστικών προτύπων.

• Παρά τους πολυδιαφημισμένους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης.

• Παρά τις αυστηρότερες συστάσεις των αρχών προς εισηγμένες εταιρίες και ορκωτούς ελεγκτές.

Και, τέλος, δύο ερωτήματα:

Πρώτον: τι απέγιναν τελικά οι υποθέσεις της Ipirotiki, της Δυναμικής Ζωής, της Emphasis και τόσων άλλων; Ανέκυψαν ευθύνες και αν ναι ποιοι τιμωρήθηκαν;

Και δεύτερον: ποιος είναι ο απολογισμός του έργου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v