Ο Θέμης Θεμιστοκλέους, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου επενδύσεων της ελβετικής τράπεζας UBS, είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας και ειδικά για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές, δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν βγει δυναμικά από την κρίση του δημόσιου χρέους. Αυτό θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τον ισχυρό πιστωτικό κύκλο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κ. Θεμιστοκλέους μιλάει για τις ευκαιρίες που θα έχουν στις διεθνείς αγορές το 2025 οι επενδυτές και ειδικά για τις δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες.
Τέλος, αναλύει τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της τράπεζας για τον κόσμο και τις επενδύσεις, καθώς και τα στοιχεία που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.
Τι θα σημάνει η νέα εποχή του προέδρου Τραμπ για τις αγορές και ειδικά για την Ευρώπη;
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, που συνδέεται με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία της πολιτικής του ατζέντας που θα πρέπει να αρέσουν στις αγορές μετοχών, όπως η ώθηση για λιγότερες ρυθμίσεις και χαμηλότερους φόρους, ακόμη και αν οι ανησυχίες για το έλλειμμα πιθανόν να περιορίσουν το πόσα μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο.
Από την άλλη πλευρά, μια παρατεταμένη και εκτεταμένη εμπορική σύγκρουση θα αποτελούσε αρνητικό κίνδυνο για τους επενδυτές, καθώς θα μπορούσε να ωθήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα και να επιβαρύνει τα κέρδη. Μέχρι στιγμής, οι αγορές φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα θετικά στοιχεία της πολιτικής του και αυτή είναι μια άποψη που τείνουμε να συμμεριστούμε, αλλά θα πρέπει επίσης να παραμείνουμε ενήμεροι για τους κινδύνους καθώς εισερχόμαστε στο 2025.
Για την Ευρώπη, η εικόνα είναι πιο ανάμεικτη. Περίπου το ένα τέταρτο των κερδών των εισηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών παράγεται στις ΗΠΑ, γεγονός που εκθέτει τις αγορές σε σημαντικούς κινδύνους, σε περίπτωση εμπορικού πολέμου. Η έκθεση αυτή μετριάζεται κάπως από το γεγονός ότι εξάγουμε επίσης σημαντικό όγκο υπηρεσιών στις ΗΠΑ, οι οποίες δεν υπόκεινται σε δασμούς και πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παράγουν επίσης τοπικά στις ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, καθώς πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι επίσης εκτεθειμένες στις εξελίξεις στην κινεζική οικονομία, μια πιθανή εμπορική κλιμάκωση αποτελεί κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Πού θα πρέπει να αναζητήσουν οι επενδυτές υψηλότερες αποδόσεις; Είναι η Ελλάδα στα θέματα που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές το 2025;
Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι άφθονες ενόψει του 2025. Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν καλές επιδόσεις, και ενώ αυτό έχει αφήσει τις αποτιμήσεις σε υψηλά επίπεδα, ιδίως στις ΗΠΑ, οι προοπτικές των κερδών παραμένουν θετικές. Ο συνδυασμός της ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης και της πτώσης των επιτοκίων είναι ιστορικά επίσης ευνοϊκός για τις μετοχές. Σε όλες τις περιοχές, μας αρέσουν οι ΗΠΑ, αλλά αναμένουμε επίσης σταθερές αποδόσεις στην Ασία (εκτός της Ιαπωνίας), δεδομένου του ισχυρού επενδυτικού κύκλου στην τεχνολογία και της εύρωστης καταναλωτικής δαπάνης στην Ινδία.
Ωστόσο, είμαστε πιο επιφυλακτικοί για την ευρωπαϊκή αγορά. Οι αποτιμήσεις φαίνονται φθηνές σε σχέση με το ιστορικό τους, αλλά πιστεύουμε ότι είναι δίκαιες, αν λάβουμε υπόψη το υποτονικό περιβάλλον κερδών και τις αυξημένες παγκόσμιες αποδόσεις ομολόγων. Επίσης, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι από μια πιθανή εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες στην Ευρώπη. Μεμονωμένοι θύλακες της αγοράς έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα, όπως ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ο οποίος μας αρέσει, δεδομένης της αυξανόμενης τάσης προς την ηλεκτροκίνηση.
Η ελληνική αγορά έχει επίσης τα δικά της πλεονεκτήματα και οι προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα που αποτελεί μεγάλο μερίδιο του χρηματιστηρίου της Αθήνας φαίνονται αρκετά ευνοϊκές, δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν βγει δυναμικά από την κρίση δημόσιου χρέους. Αυτό θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τον ισχυρό πιστωτικό κύκλο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όσον αφορά το θέμα των ομολόγων, η γενική μας προτίμηση είναι να τοποθετηθούμε σε ομόλογα υψηλής ή επενδυτικής βαθμίδας για να επωφεληθούμε από τις αυξημένες αποδόσεις, ακόμη και αν οι προοπτικές για κεφαλαιακές ανατιμήσεις φαίνονται πιο περιορισμένες, δεδομένου ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μεγάλο μέρος του κύκλου χαλάρωσης. Όπως θα συζητήσουμε, ωστόσο, είμαστε πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων; Μπορούν τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων;
Τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν καλές επιδόσεις σε σύγκριση με τους ομολόγους τους, δεδομένης της θετικής δυναμικής της αξιολόγησης που έχει οδηγήσει στην επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς και των χαμηλών χρηματοδοτικών απαιτήσεων της κυβέρνησης. Τα spreads σε σχέση με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται πλέον κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Ως εκ τούτου, ενώ διατηρούμε ευνοϊκές προοπτικές για την ανάκαμψη της Ελλάδας, θεωρούμε ότι υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες απόδοσης κινδύνου που μπορούν να βρεθούν αλλού, ώστε να επωφεληθούν από την πτώση των επιτοκίων.
Στην Ευρώπη, μας αρέσουν τα ποιοτικά ομόλογα μέσης διάρκειας. Υπάρχουν ευκαιρίες τόσο μεταξύ των κρατικών εκδοτών, όπου μας αρέσουν η Ισπανία, η Αυστρία και η Φινλανδία, όσο και μεταξύ των εταιρειών επενδυτικής βαθμίδας, οι οποίες προσφέρουν 60-80 μονάδες βάσης πρόσθετης απόδοσης σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα. Επιπλέον, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κοιτάξουν πέρα από τα ομόλογα για να επωφεληθούν από το περιβάλλον πτώσης των επιτοκίων. Για παράδειγμα, ανάλογα με το προφίλ κινδύνου ενός επενδυτή, ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών που επικεντρώνεται στο εισόδημα θα μπορούσε επίσης να έχει νόημα.
Γιατί πιστεύετε ότι οι προοπτικές για τις παγκόσμιες επενδύσεις σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα είναι λαμπρές;
Ο τομέας των ακινήτων είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια θύλακες της οικονομίας και των αγορών. Αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα έχουν δεχθεί σημαντικές πιέσεις καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό. Το αυξανόμενο κόστος κατασκευής και η κανονιστική αβεβαιότητα, για παράδειγμα από τη μετάβαση στο net zero, έχουν προσθέσει σε αυτούς τους αντίξοους ανέμους.
Ενώ αυτό είχε καταστήσει τα ακίνητα έναν δύσκολο τομέα για τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε τώρα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια στροφή. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ανακάμπτει εν μέσω της πτώσης των επιτοκίων και των ελκυστικών αποτιμήσεων, ενώ ορισμένοι τομείς της αγοράς, όπως τα κέντρα δεδομένων, επωφελούνται από την αύξηση της διαρθρωτικής ζήτησης από την έκρηξη των επενδυτικών δαπανών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Τα logistics είναι ένας άλλος τομέας που μας αρέσει λόγω της υγιούς αύξησης των ενοικίων, της ανερχόμενης ζήτησης από το ηλεκτρονικό εμπόριο και της περιορισμένης προσφοράς.
Για τους επενδυτές, επομένως, θεωρούμε ότι η προσθήκη ακινήτων είτε μέσω ιδιωτικών είτε μέσω εισηγμένων οδών θα μπορούσε να προσφέρει καλές προοπτικές διαφοροποίησης, μια υγιή ροή εισοδήματος και προστασία σε περίπτωση που επανεμφανιστούν πληθωριστικές πιέσεις.
Η UBS είναι πραγματικά θετική σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες μετασχηματισμού που προσφέρει η καινοτομία. Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και ο τομέας ενέργεια και πόροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους επενδυτές;
Όπως υπονοείτε, στη UBS, βλέπουμε πολλές δυνατότητες στο μέλλον για τις οποίες οι επενδυτές μπορούν ήδη σήμερα να τοποθετηθούν. Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μας συστήματος και ο εξηλεκτρισμός ενός αυξανόμενου μεριδίου της οικονομικής δραστηριότητας είναι ένας τέτοιος τομέας ευκαιρίας, όπως επίσης και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η προσπάθεια εφαρμογής «έξυπνων» λύσεων σε όλο και περισσότερες επιχειρηματικές προκλήσεις.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις τάσεις. Αναμφισβήτητα, η πιο φυσική προσέγγιση είναι μέσω των εισηγμένων μετοχών, όπου οι επενδυτές μπορούν να επικεντρωθούν στους ωφελούμενους από αυτές τις κοσμικές κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης. Στο θέμα μας «ενέργεια και πόροι», υπάρχουν μετοχές του κλάδου των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και της βιομηχανίας με έκθεση στην ηλεκτροδότηση, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επενδυτικής δαπάνης, καθώς τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζονται επέκταση και οι εταιρείες προσαρμόζουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προτιμούμε να προσανατολίζουμε τις επενδύσεις μας προς εταιρείες που επιτρέπουν την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως εταιρείες ημιαγωγών και cloud computing.
Και, γενικότερα, μας αρέσει να διαφοροποιούμαστε μεταξύ μετοχών της megacap και επενδύσεων σε καινοτόμες ιδιωτικές εταιρείες. Είναι σημαντικό, κοιτάζοντας πέρα από τις επιμέρους επιλογές μετοχών, και συμβουλεύουμε τους επενδυτές να διασφαλίσουν ότι έχουν επενδύσει επαρκώς, ώστε να επωφεληθούν από αυτές τις τάσεις στο πλαίσιο ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.