Τις 10 μετοχές οι οποίες προτιμώνται περισσότερο από τα αμοιβαία κεφάλαια ανά τον κόσμο, δημοσιοποίησε η Bank of America (BofA) σε πρόσφατη έκθεση, αναδεικνύοντας την κυριαρχία τους στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η οποία προτιμάται από το 95% των αμοιβαίων κεφαλαίων. Η Microsoft και η Arm Holdings μοιράζονται τη δεύτερη θέση, με το 88% των αμοιβαίων κεφαλαίων να κατέχουν αυτές τις μετοχές.
Η Samsung ακολουθεί με 83%, ενώ η ινδική HDFC Bank και η κινεζική Tencent Holdings εμφανίζονται σε ποσοστό 79% των χαρτοφυλακίων.
Τη λίστα συμπληρώνουν οι Amazon, NVIDIA και ASML, η καθεμία από τις οποίες προτιμάται από το 77% των αμοιβαίων κεφαλαίων και η ιαπωνική Keyence με ποσοστό κατοχής 76%.
Η λίστα υποδεικνύει ότι ο κλάδος της τεχνολογίας εξακολουθεί να κυριαρχεί στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια σε όλο τον κόσμο.
Το 2024, τα μακροπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια αύξησαν σημαντικά την ενεργό έκθεσή τους σε μετοχές, προσθέτοντας 40 δισ. δολάρια σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς.
Αναφορικά με τους κλάδους, οι μετοχές των βιομηχανιών των ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ενεργή έκθεση σε μετοχές, σημειώνει η BofA, επικαλούμενη την ανάλυσή της σε 8.400 μακροπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια.
Τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια αύξησαν την έκθεσή τους στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, «όμως δυσκολεύτηκαν να αυξήσουν την ενεργό έκθεση στις μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας », αναφέρουν στο σημείωμα οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας.
Αντίθετα, στην Ασία και τις αναδυόμενες αγορές, τα αμοιβαία κεφάλαια μείωσαν την έκθεσή τους στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ την αύξησαν σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών.
Κοιτάζοντας προς το 2025, η ανάλυση Triple Momentum της BofA υποδεικνύει ευνοϊκές προοπτικές τόσο για τα Χρηματοοικονομικά όσο και για την Τεχνολογία, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι κλάδοι μπορεί να παρουσιάσουν ελκυστικές ευκαιρίες για αυξημένη ενεργητική έκθεση.
Σε ξεχωριστή έρευνα για τη διαχείριση κεφαλαίων (FMS), η BofA υπογράμμισε την ισχυρή τάση των επενδυτών προς το αμερικανικό δολάριο και τις μετοχές, ενώ προέβη σε πτωτικές εκτιμήσεις για τις περισσότερες άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Η έρευνα δείχνει ότι οι κατανομές των μετρητών έχουν μειωθεί στο 3,9%, το χαμηλότερο σημείο τους από τον Ιούνιο του 2021. Η μείωση αυτή προκάλεσε ένα δεύτερο διαδοχικό σήμα «πώλησης» βάσει του κανόνα της BofA για τα μετρητά, ένα μοτίβο που ιστορικά συνδέεται με ασθενέστερες επιδόσεις των μετοχών κατά τους επόμενους μήνες.
Το 41% των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων δηλώνει ότι είναι υπερ-επενδεδυμένο σε μετοχές, αν και αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση από το υψηλό τριών ετών του 49% που καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η BofA επισημαίνει μια «μεγάλη στροφή τον Ιανουάριο από τις αμερικανικές μετοχές προς αυτές της Ευρώπης», καθώς η έκθεση στις αμερικανικές μετοχές μειώθηκε απότομα από το 36% σε 19%. Ταυτόχρονα, οι μετοχές της Ευρωζώνης μετατοπίστηκαν από 22% υπο-επενδεδυμένες σε 1% υπερ-επενδεδυμένες, αντιπροσωπεύοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της έκθεσης στην Ευρωζώνη τα τελευταία 25 χρόνια.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης μια τάση σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Τα εμπορεύματα είναι υπο-επενδεδυμένα από το 6% των διαχειριστών, ενώ το 11% είναι υπο-επενδεδυμένο σε μετρητά και το 20% σε ομόλογα.