Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. χωρίς δημοσιονομικές υπερβολές

(upd 2) Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τα σώματα ασφαλείας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Δεν θα μπούμε σε σπιράλ παροχολογίας, υποστήριξε. Εγχώρια προστιθέμενη αξία σε όλα τα εξοπλιστικά.

Μητσοτάκης: Εξοπλιστικό πακέτο 25 δισ. χωρίς δημοσιονομικές υπερβολές

Η δημοσιονομική ευελιξία που προσφέρει η «ρήτρα διαφυγής» δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, δήλωσε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Επανέλαβε δε το αίτημα να υπάρχουν επιχορηγήσεις για ευρωπαϊκά projects που αφορούν την άμυνα, όπως μια αντιπυραυλική ασπίδα που θα καλύπτει όλες τις χώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα έως τώρα εξοπλιστικά: 24 Rafale, τρεις φρεγάτες Belhara (η πρώτη θα παραληφθεί εντός του 2025), drones, ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, νέες τορπίλες αλλά και την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Παράλληλα, μίλησε για την υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστημάτων στα οποία υπήρχαν κενά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μέριμνα προς το προσωπικό, που μετά από 14 χρόνια είδαν αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Σημείωσε ότι έπρεπε να προσελκυστούν νέοι στις Ενοπλες Δυνάμεις. Γι’ αυτό είπε ότι οι ανακοινώσεις έγιναν τώρα (για να προλάβουν τα μηχανογραφικά για τις Πανελλήνιες) και όχι το φθινόπωρο.

Σε όσους εξέφρασαν ένα δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική στήριξη σε αυτά, όπως και στην κοινωνία συνολικά. «Κάτι που θα φανεί στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ένα όμως είναι βέβαιο: θα παραμείνουμε υπεύθυνοι, δεν θα μπούμε σε σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με το νέο σχεδιασμό ο υπουργός Αμυνας ξέρει ότι έχει να διαθέσει 25 δισ. ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια.  

Μιλώντας για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρεις άξονες:

1. «Η φιλοσοφία του νέου προγράμματος έχει πρώτα να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και του τρόπου που βλέπουμε στην πράξη ότι αλλάζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Έχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό πόλεμο από αυτόν που γνωρίζαμε. Δεν αρκεί μόνο να εστιαζόμαστε στις ακριβές πλατφόρμες, αλλά να συνοδεύονται αυτές από επενδύσεις με νέα ευέλικτα οπτικά συστήματα. Η τεχνολογική υπεροχή είναι αναμφισβήτητα ένα βασικό συστατικό των προτάσεων που συζητάμε».

2. «Η εγχώρια προστιθέμενη αξία, θα έλεγα η ελληνική προστιθέμενη αξία, με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα που θα δρομολογήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Λόγου χάρη η ‘ασπίδα του Αχιλλέα’, ένας θόλος που θα μας προστατεύει σε πέντε επίπεδα, είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλαμβάνει και εγχώρια προστιθέμενη αξία. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, όχι μόνο δημόσιες αλλά και ιδιωτικές, που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, αρκεί να τους δώσουμε τη δυνατότητα. Η Ευρώπη έχει ένα μεγάλο παραγωγικό κενό στην άμυνα. Συγχαίρω το υπουργείο για το γεγονός ότι ήδη γίνονται τα πρώτα σημαντικά βήματα για το πώς θα αναπτύξουμε το σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων γύρω από την άμυνα».

3. «Διαρκής υποστήριξη συστημάτων που ήδη έχουμε προμηθευτεί. Εκφράζω την υποστήριξή μου στη δύσκολη πολιτικά πρωτοβουλία για αναδιάταξη των δυνάμεών μας, για να έχουμε εκείνες τις δυνάμεις εκεί που πρέπει να τις έχουμε. Είναι απολύτως απαραίτητη πρωτοβουλία για το νέο στρατό που οραματιζόμαστε».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «οι καιροί αλλάζουν δραματικά. Έχουμε χρέος να συμβαδίζουμε με τα προτάγματά τους. Οι φιλοδοξίες μας είναι όχι επιθετικές αλλά σταθερά αποτρεπτικές. Η αμυντική μας πολιτική αποκτά τόσο υπαρξιακά όσο και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Θα ήταν αδύνατον να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους που έχει σήμερα το υπουργείο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αν δεν είχε αναταχθεί πλήρως η οικονομία της χώρας και κερδίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα μετά τα χρόνια της κρίσης».

Στη διάρκεια των επόμενων ετών, σημείωσε, «η Ελλάδα να μπορεί να διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα της Ευρώπης, ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είναι εθνικά αναγκαίο να εδράζεται στον κοινό παρονομαστή μιας στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Να επιχειρήσουμε να καταλήξουμε σε κάποιες συνθέσεις που θα είναι εθνικά επωφελείς. Οι περιστάσεις δεν περιμένουν, οφείλουμε να τις αδράξουμε προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει ισχυρή σε έναν αβέβαιο πλανήτη».

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Η δευτερολογία Μητσοτάκη

Κατά την δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε αρχικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το σχέδιο που παρουσίασα ως προς τις προτεραιότητες σχετικά με τον αμυντικό σχεδιασμό», σημείωσε.

Η Ευρώπη, επισήμανε, «τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Το 2017 ο Ντ. Τραμπ είπε στην Ευρώπη μια μεγάλη αλήθεια, ότι μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, εκχώρησε την αρμοδιότητά της για την άμυνά της στις ΗΠΑ.

Η πραγματικότητα αυτή αποκαλύφθηκε σε όλη της την ένταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις εκλογές στις ΗΠΑ. Κάποιοι από εμάς είχαμε τελικά δίκιο, όταν μιλούσαμε για την ανάγκη στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης. Η δύναμη της ισχύος είναι σημαντική και έστω με καθυστέρηση, αρχίζει η Ευρώπη να το αντιλαμβάνεται. Η ρήτρα διαφυγής είναι μια επιτυχία, μας δίνει κάποια -και όχι απεριόριστη- οικονομική ευελιξία. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο συνολικά τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Αναφερόμενος στον νόμο Μανιάτη που καθορίζει τα οικόπεδα προς εκμετάλλευση, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «τα οικόπεδα αυτά χαράχθηκαν το 2014 επί Σαμαρά-Βενιζέλου, προκηρύχθηκαν, δεν υπήρξε ενδιαφέρον τότε. Όμως, με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον τώρα… Από τη στιγμή που θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον, είναι πολύ καλύτερο να διερευνήσουμε αν έχουμε δικό μας φυσικό αέριο από το να εισάγουμε απ’ έξω».

Σχετικά με την συμπαραγωγή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ανατάξουμε πλήρως την ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16, ενώ για τα ΕΑΣ προχωρούμε σε σύμπραξη με εταιρεία από Τσεχία για την παραγωγή πυρομαχικών. Ήταν πολύ ζημιογόνες επιχειρήσεις που έπρεπε να αναταχθούν».

Εμμέσως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να τον κατονομάσει: «Πλανάται στην αίθουσα ένα πρόσωπο που δίνει διαλέξεις και γράφει κείμενα στρατηγικής πυξίδας. Αν ρωτήσουμε τι θυμάστε από εξωτερική πολιτική επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο που θυμούνται είναι ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, το δεύτερο η συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας και τώρα βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι το 2019», ενώ συνέστησε «λίγη υπομονή για τη ΔΕΘ σχετικά με τα Σώματα Ασφαλείας». Έκανε δε γνωστό ότι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα την 1η Ιουλίου.

Παράλληλα, σχολίασε και σημεία της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Για τις γυναικοκτονίες, ο κ Μητσοτάκης μίλησε για «καταγεγραμμένο ενδιαφέρον» της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως όπως είπε, «δεν θεωρώ ότι έχετε μεγαλύτερη ευαισθησία στο ζήτημα αυτό. Έχουμε να επιδείξουμε μια πολιτική που φέρνει μετρήσιμα αποτελέσματα, έχει εξετάσει η ΕΛΑΣ περί τα 20.000 περιστατικά το 2024, οι γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να εμπιστευτούν την Ελληνική Αστυνομία. Εν είδει εισαγγελέα, αφορίζετε μια πολιτική που έχει να δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Όσο περισσότεροι μιλούν για το θέμα, τόσο το καλύτερο. Όσο μιλάτε για τα θέματα αυτά, αρχίσει να καταλαβαίνει ο κόσμος τις θέσεις σας», τόνισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για 3 θέματα που σχολίασε η κυρία Κωνσταντοπούλου:

«Είπατε ότι δεν αγαπάτε κανένα νόμισμα, αγαπάτε τον λαό. Όλοι αγαπάμε τον λαό, όμως έχουμε νόμισμα το ευρώ και δεν θέλουμε να πάμε στην δραχμή. Επί ΣΥΡΙΖΑ θέλατε να οδηγήσετε τη χώρα στην δραχμή, γιατί δεν το ομολογείτε;

Μιλήσατε επίσης για την ιδρυτική σας διακήρυξη, που περιγράφει ένα μεγάλο ανοιχτό περιβόλι που θα υποδέχεται τον κάθε κατατρεγμένο. Όχι, η Ελλάδα δεν είναι ‘μπάτε σκύλοι αλέστε’ με αυτήν την κυβέρνηση. Έχει σύνορα, τα προστατεύουμε, σεβόμαστε απόλυτα αυτούς που δικαιούνται άσυλο, όσοι όμως δεν το δικαιούνται θα τους στείλουμε πίσω από εκεί που ήρθαν. Δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές και οι ΜΚΟ.

Όσον αφορά τη Άμυνα, αν η χώρα δεχθεί επίθεση, με καρδούλες και μαργαρίτες θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό; Πρέπει ή δεν πρέπει να έχουμε αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις;»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παρουσιάσει στην αρμόδια Επιτροπή τις λεπτομέρειες του Εξοπλιστικού Προγράμματος και ζήτησε «την μέγιστη στήριξη της Βουλής. Όσο πιο ευρεία η αποδοχή, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε στην υλοποίηση της πολιτικής μας, τουλάχιστον στην εθνική άμυνα θα πρέπει να ομονοούμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v