Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό άλμα με πενιχρό τζίρο στο ΧΑ

Η Σοφοκλέους ακολούθησε σε μεγάλη απόσταση τον θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. Κέρδη άνω του 6% για ΚΥΠΡ, ΟΠΑΠ και του 4% ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕFG, ΜIG, ΕΛΠΕ. Αποκαρδιωτικός ο τζίρος.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι δηλώσεις του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Barak Obama για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων της τελευταίας πεντηκονταετίας, αλλά και οι προσδοκίες ότι τελικά η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για τη διάσωση των προβληματικών αυτοκινητοβιομηχανιών δημιούργησαν θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές το οποίο «αναγκάστηκε» να ακολουθήσει και η Σοφοκλέους.

Η πρώτη συνεδρίαση της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «άνοδος με το ζόρι». Όχι μόνο γιατί το ΧΑ ακολούθησε σε μεγάλη απόσταση τον θετικό βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά πολύ περισσότερο γιατί ο τζίρος ήταν κυριολεκτικά απογοητευτικός για τέτοια συνεδρίαση (ο τρίτος χαμηλότερος του τρέχοντος έτους μετά τις 4/8 και 1/12).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις μετοχές του 20άρη μόλις 6 έκλεισαν υψηλότερα από εκεί που άνοιξαν και συγκεκριμένα ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Κύπρου MPB, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Για όλες τις άλλες οι «βιαστικοί» αγοραστές και με δεδομένο το τελικό κλείσιμο θα σημείωναν ημερήσιες ζημιές με πλέον κραυγαλέα περίπτωση αυτή της Βιοχάλκο που βρέθηκε να ανοίγει με κέρδη 25% και τελικά να κλείνει στα 4,14 ευρώ με απώλειες 0,48%.

Επίσης, με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ, ενώ απογοήτευσαν Alpha Bank και Πειραιώς οι τίτλοι των οποίων παρά τις συντριπτικές απώλειες που έχουν υποστεί και το έντονα ανοδικό ξεκίνημα έκλεισαν τελικά αμετάβλητοι.

Όλοι οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι με θετικό πρόσημο όπου ξεχώρισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 6% ΟΠΑΠ, Τιτάνας και Τράπεζα Κύπρου και 5% η μετοχή του Ελλάκτωρα. Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% Εθνική, Eurobank, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ και των 3 ποσοστιαίων μονάδων η MPB.

Τέλος με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Αγροτική, Intralot, Motor Oil και Μυτιληναίος.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap έφτασε μέχρι τις 1868,57 μονάδες και από εκεί και πέρα σε μια πλάγια κίνηση με εύρος που δεν ξεπέρασε τις 30 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 1.839,7) έκλεισε τελικά στις 1.845,91 μονάδες με κέρδη 3,21%, ενώ ο φτωχός τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 114 εκατομμύρια από τα οποία μάλιστα τα 9,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καθίσταται ευνόητο ότι οι περίπου 7 ώρες συνεδρίασης με την καθαρή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια είναι τουλάχιστον πολλές και μάλλον χαμηλού ενδιαφέροντος.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE, οι επόμενες αντιστάσεις είναι στις 968, 977, 992 και 1007-1010 μονάδες. Αντίθετα αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι πρώτες στηρίξεις στις 936, 910 και 859 μονάδες.

Πάντως γενικότερα στα διεθνή χρηματιστήρια είναι εμφανές ότι οι αγορές θέλουν να δώσουν μια ανοδική αντίδραση πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη Wall Street.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους για να κλείσουμε απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 160 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 7% έως 15,79%, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων ο όγκος συναλλαγών μόνο ενθουσιασμό δεν φέρνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v