Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ernst & Young: Αύξηση της εταιρικής απάτης

Την ανησυχητικά αυξανόμενη τάση του επίκαιρου φαινόμενου της εταιρικής απάτης και της ευδοκίμησής της στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, πραγματεύτηκε η Ernst & Young σε εκδήλωση στις 3/12/08

Ernst & Young: Αύξηση της εταιρικής απάτης
Την ανησυχητικά αυξανόμενη τάση του επίκαιρου φαινόμενου της εταιρικής απάτης και της ευδοκίμησής της στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, το οποίο βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών πραγματεύτηκε η Ernst & Young, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της απάτης (HACFE), στην εκδήλωση με θέμα Fraud, Corruption and Corporate Transparency που έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου 2008.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας ήταν κατάμεστη από διοικητικά στελέχη από όλους τους κλάδους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα απάτης όπως ο τραπεζικός, ασφαλιστικός και φαρμακευτικός τομέα.

Βασικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο κύριος David Stulb, εταίρος και επικεφαλής σε παγκόσμιο επίπεδο των υπηρεσιών διερεύνησης απάτης και εταιρικών αντιδικιών της Ernst & Young.

Ως εμπειρογνώμονας σε πολλές υποθέσεις εταιρικής απάτης και υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της 10ης παγκόσμιας έρευνας της Ernst & Young με θέμα τη διαφθορά και τη δωροδοκία στο επιχειρηματικό περιβάλλον, παρουσίασε τα αποτελέσματα αυτής.

Ο ομιλητής τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι αυξημένα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική. Η πολυετής εμπειρία του κυρίως στην αμερικάνικη αγορά του έχει διδάξει ότι ύστερα από τέτοια φαινόμενα ακολουθεί ισχυρό κύμα αυστηρών κανονιστικών ρυθμίσεων.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο κύριος Γεώργιος Παπαδημητρίου εταίρος και επικεφαλής των χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών της Ernst & Young στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον θέτοντας το φαινόμενο της απάτης σε μία άλλη διάσταση. Αναφερόμενος στην πιστωτική «ασφυξία» εξήγησε ότι η απάτη βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης όταν υπάρχει πίεση – όπως αυτή που διανύουμε σήμερα –, και φυσικά συντρέχουν οι κατάλληλες ευκαιρίες, τονίζοντας με παραδείγματα την ύπαρξη αδύναμων (ή την αντίστοιχη απουσία) συστημάτων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών

H παρουσίαση του κύριου Αθανάσιου Ψαθά, γενικού διευθυντή εσωτερικού ελέγχου ομίλου της τράπεζας Πειραιώς έδειξε πώς ο συγκεκριμένος όμιλος χειρίζεται περιστατικά απάτης ακόμα και σε επίπεδο μιας απλής συναλλαγής με τη χρήση συστημικών εσωτερικών εφαρμογών.

Η κυρία Δέσποινα Ξενάκη, εταίρος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ernst & Young ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ernst & Young στον ασφαλιστικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο παράγοντας δυσκολίας αναφορικά με τη διαχείριση περιπτώσεων απάτης στον ασφαλιστικό κλάδο έγκειται στο γεγονός ότι ο ασφαλιζόμενος αποτελεί σχεδόν πάντα την πηγή από την οποία προέρχεται και πραγματοποιείται η απάτη και οι ασφαλιστές πρέπει να ακροβατούν πάνω σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της καταπολέμησης των περιπτώσεων απάτης και της διακινδύνευσης καταστροφής επαγγελματικών σχέσεων με τους πελάτες.
 
Βάσει της έρευνας αυτής, η πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιριών έχει βιώσει κάποια περίπτωση απάτης στα πλαίσια των εργασιών της και ως απόρροια αυτού του γεγονότος έχουν εφαρμόσει κάποιες διαδικασίες.

Τα αποτελέσματα αυτά ήρθε να επισφραγίσει ο κύριος Αθανάσιος Κυράτσης, Δικηγόρος και Σύμβουλος Κανονιστικής Συμμόρφωσης της ING Ασφαλιστικής που ανέλυσε περαιτέρω την έννοια της απάτης όπως αυτή μπορεί να παρατηρηθεί στα πλαίσια των ασφαλιστικών εταιριών μέσω παρουσίασης και ανάλυσης διαφόρων σεναρίων και τρόπους καταπολέμησης αυτής.

Απάτη όμως δεν έχουμε μόνο στον τραπεζικό ή ασφαλιστικό τομέα. Τάσεις δείχνουν ότι και στον φαρμακευτικό κλάδο, ως απόρροια της σύγχρονης οικονομικής κρίσης, όλο και συχνότερα βάσει ερευνών παρουσιάζονται κρούσματα περιπτώσεων απάτης. Με αυτά τα συμπεράσματα έκλεισε το συνέδριο η κα Dilek Cilingir, εταίρος και επικεφαλής των υπηρεσιών διερεύνησης απάτης και εταιρικών αντιδικιών της Ernst & Young στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v