Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιότερες πιέσεις στο ΧΑ έναντι ευρωαγορών

Μέσω ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και 3E, MIG η Σοφοκλέους κινείται καλύτερα από τις ευρωαγορές. Συνεχίζονται οι απομειώσεις θέσεων στις τράπεζες. Νέα χαμηλά έτους για Τρ. Κύπρου, Αlpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίο. Πτώση για ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τείνει να γίνει… κανόνας, καθώς σε κάθε συνεδρίαση βγαίνουν μπροστά 3-4 σωματοφύλακες και κρατούν άμυνα στην επίθεση των πωλητών.

Περίπου 1% υποχωρεί ο Γ.Δ. στο ΧΑ, έναντι 3,4% του DAX στη Φραγκφούρτη.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στην αρχική πίεση των πωλητών ο Γ.Δ. υποχώρησε μέχρι τις 1.806,7 μονάδες με ασθενή και πάλι την τραπεζική πλευρά.

Χαμηλές τιμές για Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Πειραιώς, Εθνική, ΜΡΒ.

Όμως, σταδιακά βγήκαν μπροστά ο συνήθης ύποπτος ΟΤΕ αντιδρώντας μέχρι και 1,9% υψηλότερα προς τα 11,92 ευρώ, η Coca Cola, που πηγαίνει με τις ανοδικές αντιδράσεις τελευταία, στα 11,14 ευρώ και ο όμιλος MIG στα 2,62 ευρώ.

Μετά τα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης προστέθηκε και η επιθετική, το τελευταίο 30ήμερο, ΔΕΗ, δικαιώνοντας πανηγυρικά όσους ποντάρουν αυτές τις 2-4 εβδομάδες στο μη τραπεζικό τρίδυμο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Λίγο από δω, λίγο από κει, η ουσία είναι πως ο Γ.Δ. «σώζει» μέχρι τώρα τους τοπικούς πυθμένες στη ζώνη των 1.800 μονάδων, αντιδρά προς τις 1.825, ο δε FTSE παραμένει σε διακύμανση κοντά στις 940-950 μονάδες.

Παράλληλα, για περίπου 25 μετοχές διαμορφώνεται, έστω και με χαμηλό τζίρο, ανοδική αντίδραση.

Στο… χρόνιο πλέον πρόβλημα της αγοράς, δηλαδή τις τράπεζες, η έξοδος συνεχίζεται με την Alpha Bank σε χαμηλές τιμές και αρκετές συναλλαγές να πραγματοποιούνται μέχρι τα 6,92 ευρώ.

Πλέον η αποτίμηση της Alpha Bank υποχωρεί στο 2,876 δισ. ευρώ.

Μέχρι τα 5,92 ευρώ πιέστηκε η Eurobank, που θα πρέπει να αγωνιστεί και αυτή για να κρατήσει την αποτίμηση των 3 δισ. ευρώ.

Ομολογουμένως, εντυπωσιακές καταστάσεις στο ταμπλό, με την απαξιούμενη θέση τραπεζικών ομίλων, καθώς η σκυτάλη έχει περάσει πλέον σε άλλα χέρια.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως η αποτίμηση του ΟΠΑΠ είναι 6,3 δισ., του ΟΤΕ 5,8 δισ., ενώ της μέχρι πρότινος λοιδωρούμενης από τους ξένους ΔΕΗ είναι τα 2,8 δισ. ευρώ.

Για να δούμε εάν στις επόμενες συνεδριάσεις θα υπάρξουν και άλλες ανατροπές, καθώς Alpha Bank, Eurobank υποχωρούν, ενώ η Επιχείρηση ενισχύεται.

Πολλά τα στοιχήματα στην πιάτσα, με τους ισχυρούς εφοπλιστικούς κύκλους να αντισταθμίζουν από την υπεραπόδοση της ΔΕΗ ένα μέρος των υποαξιών που μετρούν ως βασικοί μέτοχοι ιδιωτικών τραπεζών.

Από τις μετοχές που κινούνται κόντρα στη διόρθωση, ο Παρνασσός πιάνει τα 1,25 ευρώ, τα Πλαστικά Θράκης τα 0,86 ευρώ, η Γενική τα 1,50 ευρώ, η Ευρωπαϊκή Πίστα τα 0,88 ευρώ, η Βιοτέρ τα 0,32 ευρώ.

Χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή για περίπου 70 μετοχές, ενώ με σημαντικές συναλλαγές υποχωρεί χαμηλότερα στα 0,72 ευρώ η FORTHnet.

Με περίπου 5.000 τεμάχια χάνει 10,8% η Frigoglass στα 4,45 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v