Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εξανεμίστηκαν τα κέρδη, σώθηκε το πρόσημο

Η επιστροφή της επιφυλακτικότητας μετά τη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ οδήγησε σε απώλεια των αρχικών κερδών και στο ΧΑ. Σε χαμηλά 66 μηνών ο τραπεζικός δείκτης, σε νέα χαμηλά έτους οι Πειραιώς, Alpha, Κύπρου.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η καχυποψία - αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια καλά κρατεί, ενώ επιβεβαιώθηκε και το χρηματιστηριακό αξίωμα “αγόρασε την προσδοκία και πούλησε την είδηση”.

Έτσι και το νέο κόψιμο των επιτοκίων από BoE και ΕΚΤ (ίσως και επιθετικότερο του αναμενομένου), όχι μόνο δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα στα χρηματιστηριακά ταμπλό, αλλά η ανακοίνωση της είδησης έφερε επιθετικές κινήσεις καταγραφής των όποιων βραχυπρόθεσμων κερδών, απωλέσθηκαν τα αρχικά κέρδη και επανήλθαν τα αρνητικά σενάρια και η έντονη επιφυλακτικότητα.

Με μάλλον αρνητικές διαθέσεις και εν συνεχεία με εναλλασσόμενα πρόσημα ξεκίνησε και η Wall Street, μετά την ανακοίνωση της AT&T ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 1.200 θέσεων εργασίας και την υποβάθμιση των εκτιμήσεων κερδοφορίας από την Merck & Co (επίσης κατά 5,1% μειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες Οκτωβρίου (εκτ. -5,4%).

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Τραπεζικό δείκτη (-0,37%) και παρά τις βοήθειες από την μετοχή της Εθνικής, δεν αφήνει αμφιβολίες για τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης κινείται σε χαμηλά 66 μηνών και πάρα πολλά θα παιχτούν (αν συνεχίσει καθοδικά) στην στήριξη των 1978 μονάδων (σήμερα ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 1997,91 μονάδες), καθοδική διάσπαση των οποίων ανεβάζει στροφές στην πτωτική τάση με αμέσως επόμενη στήριξη στις 1655 μονάδες.

Χωρίς ουσιαστικές τεχνικές αλλαγές η εικόνα του FTSE, τουλάχιστον όσο συνεχίζει να κινείται στο εύρος 936 – 1010. Διάσπαση ενός των δύο άκρων μπορεί αν οδηγήσει στις 859 ή στις 1100 μονάδες αντίστοιχα.

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης είχε σημαντικότατες βοήθειες από τον ΟΠΑΠ, ενώ ο επόμενος Δεικτοβαρής τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ήταν αυτός του Ελλάκτωρα.

Θετική η παρουσία της Εθνικής, έστω και εναλλασσόμενα πρόσημα, ενώ προς το τέλος “επιστρατεύθηκαν” ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Αντίθετα για μία ακόμα συνεδρίαση απογοήτευσαν Alpha Bank (χαμηλά 66 μηνών), Eurobank (χαμηλά 69 μηνών), Κύπρου (χαμηλά 44 μηνών), Πειραιώς (χαμηλά 52 μηνών) και Μυτιληναίος (χαμηλά 43 μηνών).

Περίπου μοιρασμένη τουλάχιστον από πλευράς χρώματος είναι η εικόνα στον εικοσάρη. Ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές ασφαλώς και ξεχωρίζει το +5,26% για τον ΟΠΑΠ ενώ ακολούθησαν Εθνική (+3,45%) και Ελλάκτωρ(+2,87%). Αξιοσημείωτα κέρδη για τη ΔΕΗ, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ιντραλότ, ΟΤΕ, Αγροτική Τράπεζα και ΤΤ και αμετάβλητος ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες από 4% για MIG και Πειραιώς, του 3% για Alpha Bank και Μυτιληναίο και 2% για τράπεζα Κύπρου. Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Eurobank, Μarfin Popular Bank, Coca Cola, Motor oil, (απέκοψε το μέρισμα 0,20 ευρώ) και αρνητική μεταβολή για τον τίτλο του Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, προσέκρουσε δύο φορές στις παρυφές των 1.875 μονάδων, από εκεί και πέρα περίπου σταθερή πλαγιολισθητική κίνηση που στις 15:18 έφερε το δείκτη στο χαμηλό ημέρας των 1820,59 μονάδων και τελικό κλείσιμο στις 1840,88 μονάδες με κέρδη 0.36% ενώ ο τζίρος, σαφώς ενισχυμένος, έφτασε τα 176 εκατ. από τα οποία τα 23 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Αντίθετη της αρχικής, η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 116 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v