Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elbisco: Διεύρυνση ζημιών στο 9μηνο

Συνολικές ζημίες προ φόρων 2,715 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Elbisco για το 9μηνο, η οποία προωθεί την πώληση παγίων της Zitoluks.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Elbisco: Διεύρυνση ζημιών στο 9μηνο
Ενοποιημένες πωλήσεις 147,733 εκατ. ευρώ από 134,104 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν (132,409 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), εμφάνισε η Elbisco στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι ζημιές προ φόρων της οποίας διαμορφώθηκαν στα 3,302 εκατ. ευρώ, όταν τους πρώτους εννέα μήνες του 2007 είχε εμφανίσει συνολικές ζημιές προ φόρων 2,715 εκατ. ευρώ (ζημιές 887 χιλ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες).

Αρνητικά εμφανίσθηκαν και τα αποτελέσματα μετά από φόρους τα οποία ανήλθαν σε ζημιές 4,092 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,060 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν (ζημιές 2,238 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες).

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα του ομίλου επιβαρύνθηκαν κατά 2,754 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό αφορά στην εταιρεία Elbisco και σχετίζεται με το κόστος της μεταφοράς της παραγωγικής διαδικασίας από το εργοστάσιό της Πάτρας στο εργοστάσιό της στο Πικέρμι Αττικής.

Στο ανώτερο κόστος έχουν συνυπολογιστεί το κόστος της μισθοδοσίας και της αποζημίωσης του προσωπικού με την αποδοχή της εθελούσιας εξόδου (2,296 εκατ. ευρώ) καθώς και έξοδα που σχετίζονται με τη μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας στο Πικέρμι (459 χιλ. ευρώ).

Αποτέλεσμα αυτού ήταν το εν λόγω κόστος αναδιοργάνωσης να μειώσει το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Elibisco ΑΒΕΕ σε 3,260 εκατ. ευρώ από 6,015 εκατ. ευρώ όπως θα είχε διαμορφωθεί εάν η αναδιοργάνωση δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Επίσης στα ενοποιημένα ιδία κεφάλαια της 30ης Σεπτεμβρίου έχουν καταχωρηθεί απευθείας, έξοδο που αφορά στην αποτίμηση των ιδίων μετοχών ύψους 258 χιλ. ευρώ και έσοδο που αφορά στην αποτίμηση επενδύσεων διαθέσιμων προς πώληση ύψους 98 χιλ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ ο όμιλος προωθεί την πώληση παγίων (κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός) της θυγατρικής εταιρείας Zitoluks (δραστηριοποιείται στα Σκόπια) τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία αναμένεται να πωληθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα καθώς υπάρχουν ήδη προσφορές. Τα πάγια αυτά αποτιμήθηκαν στη χαμηλότερη αξία μεταξύ της τρέχουσας εμπορικής και τους ιστορικού κόστους κτήσης.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού για τη μητρική ανήλθε στο 6,70% ενώ για τις εταιρείες του ομίλου, κυμαίνεται από 4-12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v