Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurodrip: Φρενάρει τις επενδύσεις για το 2009

Φρένο στις επενδύσεις για την επόμενη χρήση τραβάει η Eurodrip καθώς στις αρχές της χρονιάς θα ολοκληρώσει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8 εκατ. ευρώ με την εγκατάσταση 8 νέων γραμμών παραγωγής.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Eurodrip: Φρενάρει τις επενδύσεις για το 2009
Φρένο στις επενδύσεις για την επόμενη χρήση βάζει η Eurodrip ΑΒΕΓΕ καθώς στις αρχές της χρονιάς θα ολοκληρώσει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8 εκατ. ευρώ με την εγκατάσταση 8 νέων γραμμών παραγωγής και του βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η βιομηχανία έκλεισε το 9μηνο με ισχυρή αύξηση των μεγεθών της και η τάση αυτή συνεχίσθηκε και τον Οκτώβριο. Η πρώτη επιβράδυνση της ζήτησης διαφάνηκε από τον προηγούμενο μήνα και η βιομηχανία έχει μειώσει ήδη τις βάρδιες.

Το πλέον ανησυχητικό σημάδι είναι η μείωση των παραγγελιών για τους πρώτους μήνες του 2009, μείωση που μπορεί να είναι και συγκυριακή καθώς όλοι διεθνώς επιδιώκουν να ξεστοκάρουν προιόντα, συγκρατώντας τις νέες παραγγελίες μια και η πτώση των πρώτων υλών ήταν ραγδαία.

Προς το παρόν οι τιμές των τελικών προιόντων διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ η ζήτηση επιτρέπει στην Eurodrip ΑΒΕΓΕ να μειώσει τα αποθέματά της με ισχυρά περιθώρια κέρδους. Η διοίκηση της εταιρείας ρίχνει το βάρος της στην μείωση των απαιτήσεων την βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και την μείωση του δανεισμού.

Στον στόχο της μείωσης του δανεισμού θα συμβάλλουν και οι ελάχιστες επενδύσεις που προγραμματίζονται για το 2009. Ο όμιλος ολοκληρώνει στις αρχές του επόμενου έτους την εγκατάσταση των 8 νέων γραμμών παραγωγής (4 στις Τουρκία, 1 στην Αμερική, 1 στην Ελλάδα, 1 στο Περού και 1 ακόμη που δεν έχει αποφασισθεί που θα εγκατασταθεί) και διαθέτει το απαραίτητο capacity για να υποστηρίξει μέση ετήσια αύξηση πωλήσεων κατά 30-40% στην επόμενη διετία.

Η Eurodrip έκλεισε το εννεάμηνο με ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν 2,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 37%.Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 7,3 εκατ. ( αύξηση κατά 44%) και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 52,1 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά περίπου 33%.

Το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 32,5% από 29,5% ενώ στο γ τρίμηνο έτρεξε με 32,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v