Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερη εικόνα, με τάση από ΔΕΗ-ΟΤΕ

Ανταποκρίνεται η… σάρκα στο πνεύμα και η Σοφοκλέους παρουσιάζει εικόνα μακράν καλύτερη από αυτήν της μέσης Ευρώπης. Χρυσή εφεδρεία για τον 20άρη οι μη τραπεζικές μετοχές, με ΔΕΗ, ΟΤΕ να δίνουν την τάση σήμερα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τουλάχιστον σήμερα και μέχρι στιγμής δεν πρέπει να έχουμε παράπονο. Μέχρι 2,3% χαμηλότερα υποχωρεί ο DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 0,2-0,4% χάνει έδαφος ο Γενικός Δείκτης. Και με την αναλογία ανοδικών προς καθοδικές στο περίπου 2 προς 1, με μετοχές εταιρειών όπως Παρνασσός, Microland, Υγεία, ΕΒΖ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Πλαστικά Θράκης, να κινούνται ανοδικά.

Εξίσου ενθαρρυντικό είναι πως μέχρι τώρα χαμηλή τιμή για τον Γενικό Δείκτη έχει καταγραφεί στις 1.824,3 μονάδες, δηλαδή με «μαξιλαράκι» ασφαλείας από την ζώνη των 1.800 μονάδων.

Το κλειδί της τάσης είναι ο FTSE 20, όπου μετοχές της μη τραπεζικής ομάδας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ) υπεραποδίδουν, αντισταθμίζοντας έτσι μεγάλο μέρος της πίεσης που έχουν Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική.

Μεγαλύτερη είναι η πίεση για τη μετοχή της Πειραιώς που με συναλλαγές αξίας 1,4 εκατ. ευρώ χάνει μέχρι και 3,2% στα 7,22 ευρώ.

Η Εθνική με 7,6 εκατ. ευρώ υποχωρεί λιγότερο στα 13,58 ευρώ, η Alpha Bank στα 7,50 ευρώ, η MIG οριακά στα 2,75 ευρώ, η Κύπρου στα 2,87 ευρώ, δηλαδή σε νέα χαμηλά.

Οι συναλλαγές στα 25 εκατ. ευρώ (στις 11:20), περίπου όσες και χθες την ίδια ώρα και σχεδόν διπλάσιες από την «αρνητική» συνεδρίαση της 1ης/12.

Η μετοχή του ΟΤΕ αντιδρά μέχρι τώρα προς τα 11,74 ευρώ (με 1,7 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ μέχρι τα 11,68 ευρώ (3,3 εκατ. ευρώ), ο ΟΠΑΠ μέχρι τα 16,26 ευρώ (περίπου 2 εκατ. ευρώ).

Βραχυπρόθεσμα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ισχυρών οικονομικών κύκλων της αγοράς πως η ΔΕΗ αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο μόχλευσης» σε περίοδο χαλεπή από πλευράς απόδοσης τραπεζικών μετοχών, αλλά και γενικότερης… αναδουλειάς για τις μεγάλες χρηματιστηριακές.

Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν συγκεκριμένοι κύκλοι, πως στη μετοχή της ΔΕΗ έχει διαμορφωθεί πλέον σταθερά υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 400.000 τεμαχίων, ενώ στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις ο μέσος όρος συναλλαγών διαμορφώνεται στις περίπου 700.000 τεμάχια. Και μάλιστα με την συναλλακτικότητα σχεδόν διπλάσια από τα μέσα της αντίδρασης της μετοχής (τα 9,8 ευρώ στις 25/11).

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η μετοχή της ΔΕΗ είναι από τις ελάχιστες του FTSE 20 και μακράν πρώτη όσον αφορά στις καθαρές εισροές κεφαλαίων σε σχέση με την διαμορφούμενη τάση. Παράμετρος που θα πρέπει να συνεχίσουμε να λαβαίνουμε υπ’ όψιν για τη συνέχεια και όσο παραμένουν σε κλοιό αμφισβήτησης ειδικά οι τράπεζες.

Τις τελευταίες επτά ημέρες η ΔΕΗ κερδίζει 15,1% και 18,5% στις 30 ημέρες, όταν η ανάλογη απόδοση για τον Γενικό Δείκτη είναι αρνητική κατά 1,4% και 8,5% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v