Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτική συνεδρίαση χαμηλών τόνων στο ΧΑ

Το “πάλεψε” ο ΟΤΕ, βοήθειες από Motor Oil, με φίνις ο ΟΠΑΠ, ενώ αντίθετα η Εθνική υπέκυψε τελικά στις διαθέσεις των πωλητών. Νέα χαμηλά έτους για τον τραπεζικό δείκτη (σε κλείσιμο) με απώλειες 2,12%.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με μικρότερες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και σχετικά αυξημένο τζίρο.

Μπορεί, παρά το “gap down opening” να μην απειλήθηκε η στήριξη των 1798 μονάδων, όμως τόσο η ενδοσυνεδριακή όσο και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών δείχνουν ότι η επιφυλακτικότητα επιστρέφει δριμύτερη.

Δυστυχώς οι Αγορές και κατ΄ επέκταση η Σοφοκλέους δεν απέχουν πολύ από το να αρχίσει εκ νέου να περισσεύει η απαισιοδοξία και αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τα χρηματιστηριακά γραφεία που απευθύνονται σε retail, καθώς σταμάτησαν οι όποιες αγορές από κωδικούς λιανικής.

Αναμφισβήτητα τα Χ.Α. (παρά το γεγονός ότι σήμερα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το γύρισμα των Ευρωπαϊκών Αγορών σε θετικό πρόσημο), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εμφανείς κάποιες ανοδικές προθέσεις, όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο προκειμένου να μην μείνουν προθέσεις.

Και βέβαια σε αυτό αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων και συνεχιζόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από εγχώριους θεσμικούς.

Σαφέστατα ο πρώτος λόγος θα συνεχίσει να ανήκει στην Wall Street, που μετά το χθεσινό “sell off” καλείται στην σημερινή και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να δείξει να αυτό ήταν συγκυριακός συσχετισμός κακών μακροοικονομικών ειδήσεων και βίαιης κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ή εισέρχεται σε νέο καθοδικό κανάλι, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, σημαντικό ρόλο θα συνεχίσει να παίζει η στήριξη των 936 μονάδων (πρέπει να επισημανθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης διασπάστηκε καθοδικά αφού ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 933,39 μονάδες), καθώς κλείσιμο χαμηλότερα από αυτό το όριο ξαναβάζει σε “περιπέτεια” τις στηρίξεις στις 910, 885 και 859 μονάδες. Αντίθετα οι πρώτες αντιστάσεις στις 964, 970 και 1000 μονάδες.

Σαρωτική επικράτηση του “κόκκινου” στον 20αρη όπου εξαίρεση αποτέλεσαν οι ΟΤΕ (+3,45%), ΟΠΑΠ (+1,59% και με τις δημοπρασίες να τον κλείνουν στο υψηλό ημέρας) και Motor Oil (+1,24%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Αγροτικής και MPB.

Αντίθετα και όσον αφορά τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν μακράν οι Intralot (-8,74%) και Τιτάνας (-5,54%).

Σε απόσταση και με απώλειες μεγαλύτερες του 3% οι Πειραιώς, MIG, Eurobank και του 2% οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Εθνική.

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Alpha Bank και αρνητικό τελικό κλείσιμο για την Βιοχάλκο.

Όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα πτωτικά και στις 10.34 είχε ήδη “δει” το χαμηλό ημέρας των 1807,08 μονάδων. Από εκεί και πέρα αξιοπρόσεκτη πλαγιοανοδική αντίδραση (με την βοήθεια των Ευρωπαϊκών Αγορών και των ΟΤΕ και Εθνικής) μέχρι τις παρυφές των 1854 μονάδων, νέα διολίσθηση μέχρι τις 1831,84 μονάδες (16.54) και τελικό κλείσιμο στις 1837,98 μονάδες με απώλειες 1,20%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος έφθασε τα 139 εκατ. από τα οποία τα 7,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αναμφισβήτητα κακή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών, ενώ 23 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 18,18%.

Τέλος, ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα έδωσε η σημερινή συνεδρίαση όσον αφορά τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα, στις 2.046,87 μονάδες με απώλειες 2,12%. (ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους οι 1.978,1 μονάδες, στη συνεδρίαση της 24/10/08).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v