Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Τι "βλέπει" για 2009

Αισιοδοξία για ανοδική πορεία πωλήσεων και κερδών μέσα στο 2009, παρά τη διαγραφόμενη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος εκφράζουν τα στελέχη του ομίλου Φουρλή.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Φουρλής: Τι βλέπει για 2009
Αισιοδοξία για ανοδική πορεία πωλήσεων και κερδών μέσα στο 2009, παρά τη διαγραφόμενη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος, εκφράζουν τα στελέχη του ομίλου Φουρλή.

Η εισηγμένη αναθεώρησε μόλις προχθές προς τα κάτω τις φετινές της εκτιμήσεις (πωλήσεις 780 εκατ. από 815 εκατ. και καθαρά κέρδη 55 εκατ. από 64 εκατ. ευρώ), βασιζόμενη στη σημαντική μείωση των επισκεπτών στα καταστήματα ΙΚΕΑ και Intersport από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο όμιλος έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά κινήσεις προκειμένου να μειωθεί ο επιχειρηματικός κίνδυνος. Για παράδειγμα, φρόντισε στο τέλος του έτους να διαθέτει μετρητά γύρω στα 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο.

Παράλληλα, ασφάλισε τις πιστώσεις των πελατών του στο εξωτερικό και σταμάτησε να πουλάει σε πελάτες ποσά που υπερβαίνουν το όριο των ασφαλισμένων πιστώσεων.

Σε ό,τι αφορά στον συναλλαγματικό κίνδυνο, μετέτρεψε τα δάνεια της ρουμανικής δραστηριότητας από ευρώ στο τοπικό νόμισμα.

Στην εισηγμένη εκτιμούν ότι η σημερινή κατάσταση στην ελληνική αγορά οφείλεται περισσότερο στην πτωτική ψυχολογία παρά στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και αναμένουν να δουν στην πράξη το μέγεθος και τη διάρκεια της κρίσης.

Στην εταιρία πάντως πιστεύουν ότι υπάρχουν σημεία ισχυρής άμυνας, ιδίως στα ΙΚΕΑ καθώς:

Πρώτον, θεωρούν ότι θα διευρύνουν το μερίδιο αγοράς τους μέσα στο 2009, σε σύγκριση με το σημερινό 17%. Μια πιθανή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς μια τέτοια κατεύθυνση λόγω της θέσης που έχουν τα προϊόντα ΙΚΕΑ στην αγορά.

Δεύτερον, η πτώση των τιμών στα commodities και στους ναύλους θα δώσει τη δυνατότητα στην ΙΚΕΑ, αν όχι να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, τουλάχιστον να μη τις αυξήσει.

Τρίτον, σε περίπτωση που η κρίση οξυνθεί, τότε θα δώσουν έμφαση στην προβολή των φθηνότερων κατηγοριών προϊόντων τόσο της ΙΚΕΑ όσο και της Intersport.

Και τέταρτον, σε περίπτωση που η κρίση πάρει έντονες διαστάσεις, ο όμιλος θα λάβει μέτρα που θα αποσκοπούν και στη μείωση του κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v