Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρή πτώση με τζίρο... περιπτέρου

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και ο μήνας, παρά τον αποκαρδιωτικά ισχνό τζίρο που βρέθηκε σε χαμηλά 43 μηνών. Από τον 20αρη διασώθηκαν με θετικό πρόσημο MPB, Πειραιώς και ΔΕΗ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με το... αριστερό ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και ο Δεκέμβριος, με τη Σοφοκλέους να ακολουθεί τον αρνητικό βηματισμό των μεγάλων διεθνών αγορών και κυρίως των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όμως η εικόνα μίνι-συντριβής που υπέστησαν κυρίως οι δεικτοβαρείς τίτλοι ήρθε χωρίς υπερβολή με «τζίρο περίπτερου».

Είναι ενδεικτικό ότι μεικτή άξια συναλλαγών χαμηλότερη των 100 εκατομμυρίων το ΧΑ είχε να δει από το Μάιο του 2005, άρα η σημερινή κάκιστη εικόνα οφείλεται σε μια συνεδρίαση που αν αφαιρεθούν τα πακέτα, η καθαρή αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 88 εκατομμύρια.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να απαντήσουν αν η σημερινή κακή εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια είναι αποτέλεσμα επιθετικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ή επιστροφή σε νέο καθοδικό κύκλο.

Εάν συμβαίνει το δεύτερο και επιστρέψουν τα βίαια πτωτικά γυρίσματα θεωρείται βέβαιο ότι στη Σοφοκλέους θα επιστρέψει η επιφυλακτικότητα και θα γίνουν ακόμα λιγότεροι οι λίγοι αγοραστές.

Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι η αυριανή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από εκεί και πέρα κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση η Σοφοκλέους παρουσίασε σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έχει εισέλθει σε φάση αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και με κυριότερο παράγοντα όχι τόσο τα κέρδη όσο τον δανεισμό των εισηγμένων εταιρειών.

Ξεκινώντας από τον 20άρη όπου κυρίαρχο χρώμα ήταν το κόκκινο, με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισε η Πειραιώς, με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν MPB και ΔΕΗ, ενώ αμετάβλητος τερμάτισε τη συνεδρίαση ο τίτλος της Ιntralot.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική, Κύπρου, και Ελληνικά Πετρέλαια και των 4 μονάδων για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρα και Coca Cola.

Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3% Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Μότορ Όϊλ και του 2% Αγροτική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν MIG, Eurobank, και Βιοχάλκο.

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε με οριακά κέρδη γρήγορα γύρισε στο κόκκινο και με παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1.860,27 μονάδες με απώλειες 2,78%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 90,9 εκατομμύρια, από τα οποία τα 2,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μάλλον κακή η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές έναντι 144 πτωτικών ενώ 21 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 20%. Απόλυτα προβληματισμένοι οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν την πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ, θεωρώντας την σαν ισχυρή ένδειξη ύφεσης, ανησυχίες που μεταφέρθηκαν και στις αγορές εμπορευμάτων όπου καταγράφονται σημαντικές απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v