Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Κλειδί" η άμυνα στις 1.900 μονάδες

Σε σημείο καμπής και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς η σημερινή συνεδρίαση στην Wall Street θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Στις τράπεζες το κλειδί της τάσης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το θέμα της ημέρας ανεβάζουν οι Financial Times. Το Bloomberg, όπως διαβάζουμε στο blog των FT, κάνει λόγο για την «ακριβότερη διάσωση που έγινε ποτέ…», ανεβάζοντας σε 8,5 από 7,7 τρισ. δολάρια την δυνητική στήριξη που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ. Από την ίδια πλευρά, συντάσσεται και η αναφορά της Meredith Whitney για νέες απομειώσεις τραπεζών 44 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο.

Παράμετροι και στοιχεία που φέρνουν ξανά προ των ευθυνών τους αγορές και το Σύστημα. Σε μια συγκυρία κομβική για την βραχυμεσοπρόθεσμη τάση της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του πλανήτη, την Wall.

Κομβική γιατί οι βασικοί δείκτες της Wall Street βρίσκονται σε σημείο καμπής. Αδυναμία του Dow Jones να διασπάσει πειστικά την αντίσταση των 9.126,9 μονάδων θα δημιουργούσε, σύμφωνα με την ομάδα της eZMarket, έντονο προβληματισμό για την «ορθότητα» του βραχυχρόνιου ανοδικού σεναρίου, όσον αφορά δηλαδή στο μέγεθος της αντίδρασης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Κρίσιμη θεωρείται για τη Νέα Υόρκη η σημερινή συνεδρίαση, με περιθώριο το πολύ μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Αυτά συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, γιατί στο Χρηματιστήριο Αθηνών ένα μέρος της ουσίας βρίσκεται, πάντα κατά την εκτίμησή μας, στην θέση που έλαβε και χθες ο Ανδρέας Βγενόπουλος, βάλλοντας ευθέως κατά Αλογοσκούφη-Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Αυτό γιατί συν τοις άλλοις ο αντιπρόεδρος του ομίλου MIG θεωρεί επιβεβλημένη μια «εθνική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Στον τραπεζικό κλάδο, η Proton Bank επιβεβαιώνει μια λίγο ως πολύ αναμενόμενη εξέλιξη, αυτήν που αφορά στις ζημιές, δηλαδή την ουσία του προβλήματος που οδήγησε στην υποχρεωτική συνεργασία με την Πειραιώς.

Βραχυπρόθεσμα η τάση για τον Γενικό Δείκτη παραμένει, με ενδείξεις πλέον κόπωσης, ενεργή προς τον στόχο προσέγγισης των 2.000 μονάδων.

Βραχυπρόθεσμα, τόσο στην Εθνική όσο και σε Alpha Bank, Πειραιώς, είναι φανερό πως επιχειρείται αναστροφή ενός πτωτικού σχηματισμού. Μεσομακροπρόθεσμα το πιθανότερο σενάριο για την Εθνική, για τις μετοχές του κλάδου, παραμένει εξαιρετικά δυσοίωνο.

Όμως, σε ορίζοντα λίγων συνεδριάσεων, για τη μετοχή της Εθνικής καλείται να επιβεβαιωθεί η περιοχή στήριξης από τα 13,76 μέχρι τα χαμηλά των 13,2 ευρώ, ενώ σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 14,94 ευρώ η μετοχή μπορεί να συνεχίσει προς τα 15,34 ευρώ.

Εύλογο ερώτημα για αρκετούς παραμένει η συμπεριφορά της Eurobank, όπου με απώλειες 73,7% από την αρχή του έτους και 8,4% σε διάστημα επτά ημερών, φαίνεται πως ορισμένοι συνεχίζουν να προεξοφλούν εξελίξεις που πιθανόν να μην ενσωματώνονται στην τρέχουσα αποτίμηση των 3.334 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank, σημειώναμε και χθες, απειλείται με καταγραφή νέων ιστορικά χαμηλών τιμών καθώς ο πωλητής ή οι πωλητές παραμένουν σταθεροί.

Ένα άλλο στοιχείο και τελευταίο που θα κληθεί να διαχειριστεί η αγορά σχετικά σύντομα είναι η συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από την Εθνική και το σύνολο των τραπεζικών μετοχών του 20άρη.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, φαίνεται πως ακόμα και στη διάρκεια της τελευταίας αντίδρασης, οι απόλυτες εκροές κεφαλαίων είναι περισσότερες από την απόλυτη εισροή ρευστού. Αυτό, πάντα κατά την εκτίμησή μας, παραπέμπει σε επίμονους πωλητές που αδειάζουν τις θέσεις τους, αδιαφορώντας ακόμη και αν γράφουν ζημιές με αυτές τις ρευστοποιήσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v