Ο «αόρατος» κίνδυνος για την Εθνική!

Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις κατά καιρούς για τη μεγάλη πτώση στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Άλλοι τη συνδέουν με τις διεθνείς αγορές κι άλλοι με τη Finansbank. Δεν είναι όμως οι μόνες εξηγήσεις.

Ο «αόρατος» κίνδυνος για την Εθνική!
Η Εθνική Τράπεζα είναι χωρίς αμφιβολία η ναυαρχίδα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Γι’ αυτό η μεγάλη πτώση της μετοχής της έχει συμβάλει στην επιδείνωση του κλίματος στο χρηματιστήριο και σε μικρότερο βαθμό στην οικονομία, παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου είναι σε γενικές γραμμές καλά.

Στα 14,5 ευρώ, η μετοχή βρίσκεται πιο κοντά στο χαμηλό των 11,20 ευρώ παρά στο υψηλό των 36,50 ευρώ του τελευταίου 6μήνου.

Είναι κάτι που ελάχιστοι θα μπορούσαν να προβλέψουν μερικούς μήνες πριν.

Πολύ περισσότερο ότι θα άκουγαν κάποιους ξένους αναλυτές να επιχειρηματολογούν πως ακόμη και στα σημερινά επίπεδα τιμών των 14,5 ευρώ η μετοχή της Εθνικής είναι ακριβή σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση τον λόγο τιμής προς λογιστική αξία.

Δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος που δεν θεωρούν την Εθνική ελκυστική παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει.

Ορισμένοι διαχειριστές θεωρούν ότι η διοίκηση της Εθνικής θα χάσει σημαντικό μέρος της αυτονομίας της μετά την ένταξή της στο εθνικό πακέτο στήριξης των τραπεζών και της οικονομίας.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η Εθνική θα χρησιμοποιηθεί από την πολιτική εξουσία για να θεραπεύσει κάθε νόσο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της συγχώνευσής της με κάποια άλλη μεγάλη τράπεζα που θα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, και μάλιστα με πολιτικούς ως έναν βαθμό όρους ανταλλαγής μετοχών ή/και ρευστού.

Άλλοι ξένοι αναλυτές και διαχειριστές θεωρούν ότι η οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στις άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις στα δάνεια που έχουν πάρει.

Αυτό συνεπάγεται αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που θα πληγώσουν την κερδοφορία της, αν φυσικά αποδειχτεί ότι έχουν δίκιο.

Ειδικά στην περίπτωση της Finansbank παρατηρούν ότι ο λόγος προβλέψεων προς δάνεια, που βρίσκεται σήμερα στις 72 μονάδες βάσης και αναμένεται να ανέλθει στις 100 μονάδες με βάση την καθοδήγηση της διοίκησης της Εθνικής θα φτάσει τον μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος που είναι οι 150 με 170 μονάδες βάσης τα δύο επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ δεν θεωρείται ότι ευνοεί την Εθνική.

Όμως, ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα αυτά τα άσχημα νέα έχουν ενσωματωθεί στη μετοχή της Εθνικής μετά τη μεγάλη πτώση του 48% περίπου τους 3 τελευταίους μήνες.

Είναι επίσης εύλογο και σωστό συνάμα να ισχυριστεί κάποιος ότι η πτώση της μετοχής αντικατοπτρίζει επίσης τη γενικότερη υποβάθμιση (derating) του τραπεζικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τελευταία συνέπεσε με τις εκροές από παραδοσιακά funds και hedge funds, με αποτέλεσμα να προκύψει τσουνάμι ρευστοποιήσεων σε τραπεζικές μετοχές τύπου Εθνικής.

Οι ανωτέρω λόγοι δεν αφήνουν να φανούν άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Εθνικής, όπως το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερες καταθέσεις από δάνεια σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα είναι πολύτιμη, μικρή έκθεση σε ναυτιλιακά δάνεια κ.λπ.

Στο τέλος, φυσικά, ξυρίζουν τον γαμπρό.

Όμως, οι ανησυχίες ή οι υποψίες που υπάρχουν στο εξωτερικό για τον ρόλο της Εθνικής μετά την είσοδο στο σχέδιο στήριξης δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν από κανέναν.

Dr. Money

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v