Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα βουτιά των τραπεζών στη Σοφοκλέους

Επέστρεψε η αρνητική εικόνα στις τράπεζες, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -4,22% του δείκτη. Αίσθηση δημιούργησε η κατακόρυφη πτώση του τζίρου. Απώλειες 7,02% για ΚΥΠΡ, 5,79% για ΕΤΕ. Κέρδη για ΟΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τελείωσε η “ανοσία” των Αγορών στις αρνητικές μακροοικονομικές ειδήσεις;

Σε αυτή την ερώτηση καλούνται να απαντήσουν στις επόμενες δύο συνεδριάσεις οι διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και η Σοφοκλέους και μάλιστα να κινηθούν “ιδίοις δυνάμεις”, καθώς η Wall Street αύριο έχει αργία (Ημέρα των Ευχαριστιών) και μεθαύριο ημιαργία.

Μείωση κατά 14.000 σημείωσαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και διαμορφώθηκαν στις 529 χιλιάδες. Στην προηγούμενη μέτρηση, το μέγεθος είχε αυξηθεί κατά 542.000.

Επιπλέον, οι καταναλωτικές δαπάνες Οκτωβρίου μειώθηκαν 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων επτά ετών. Τέλος, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Οκτώβριο μειώθηκαν 6,2% και πλην των ειδών μεταφορών μειώθηκαν 4,4%. Οι ιδιώτες αναλυτές περίμεναν μείωση παραγγελιών κατά 3% κατόπιν αύξησης 0,9% στην προηγούμενη μέτρηση.

Επίσης, στις 55,3 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan Νοεμβρίου (εκτ. 57,9), ενώ κατά 5,3% μειώθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών Οκτωβρίου ( εκτίμηση -3%).

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους τον πρώτο λόγο ασφαλώς και θα έχει το διεθνές κλίμα και τον αμέσως επόμενο τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων.

Με την διαφορά ότι σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες, περιπτώσεις οι λίγες θετικές εκπλήξεις περνάνε “ντούκου” ή αντιμετωπίζονται με σημαντική επιφυλακτικότητα, ενώ αντίθετα οι πολλές αρνητικές έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στο ταμπλό.

Το χθεσινό σχόλιο είχε τίτλο “Τρίτη ανοδική συνεδρίαση με ερωτηματικά” και στην τεχνική ανάλυση αναφερόταν ότι σε intraday γραφήματα είχαν δοθεί σήματα πώλησης που θα επιβεβαιωνόντουσαν ή όχι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σήμερα και όσον αφορά τον FTSE συνεχίστηκε το βραχυχρόνιο σήμα πώλησης που για αναιρεθεί θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1020 μονάδων, με τις πρώτες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 982 και στην ζώνη 1000-1012. Αντίθετα οι επόμενες στηρίξεις στις 960, 941 και 936 μονάδες.

Καλύτερη η εικόνα για FTSEM και FTSES που υποαπέδωσαν της πτώσης του FTSE και βέβαια η εικόνα του εν λόγω δείκτη (όπως και του Γενικού) θα ήταν σαφώς χειρότερη αν δεν υπήρχε η “πλάτη” από ΔΕΗ (+4,83%) και ΟΤΕ (+5,29%), με την πρώτη να κλείνει πλησιέστατα στο υψηλό ημέρας και τον δεύτερο να κλείνει ακριβώς στην υψηλότερη ημερήσια διακύμανση.

Αντίθετα επέστρεψε η αρνητική εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -4,22% του Τραπεζικού δείκτη, ενώ αίσθηση δημιούργησε και η περίπου κατακόρυφη πτώση του τζίρου.

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους και πλην των ΔΕΗ και ΟΤΕ, με απλά θετική μεταβολή ο ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 7% για την Κύπρου και του 5% για Ελλάκτωρα, Εθνική (μάλλον αρνητικό εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων) και Intralot.

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και MIG και των τριών για Πειραιώς, Alpha Bank, MPB.

Τέλος με μικρότερες απώλειες τερμάτισαν την συνεδρίαση Coca-Cola, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάνας, Αγροτική και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά φθάνοντας μέχρι τις 1873,77 μονάδες, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που προς στιγμήν έφερε και θετικό πρόσημο με διπλή πρόσκρουση στις 1905 μονάδες, νέα υποχώρηση και τριπλός “βυθός” στην περιοχή των 1861 μονάδων, στις 17.00 βρέθηκε στις 1869,62 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1873,63 με απώλειες 1,46%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφθασε τα 143 εκατ. από τα οποία τα 11 αφορούσαν “πακέτα”.

Επιστροφή στα άσχημα για την τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 149 πτωτικών και 26 τίτλοι μα απώλειες από 6 έως 11,11%.

Στα αξιοσημείωτα η διάθεση της Σοφοκλέους να δείξει σχετικά καλύτερες αμυντικές διαθέσεις από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά δεν έχει βοήθειες από την εσωτερική ειδησεογραφία (πλην αποτελεσμάτων).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v