Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση στο ΧΑ με "χορηγό" την ΕΤΕ

Ανοδική συνεδρίαση, αλλά και... πολλά υποσχόμενη, με το ? του τζίρου στην ΕΤΕ (+6,2%). Υπεραπόδοση για ΒΙΟΧΚ, ΤΙΤΚ. Απώλειες για ΚΥΠΡ, EFG (€ 6,34 ). Πιθανή η συνέχιση της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ανοδική συνεδρίαση που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι άφησε υποσχέσεις, με το ? του τζίρου στον τίτλο της Εθνικής. Θετικά μηνύματα προσπαθούν να καλυτερεύσουν την ψυχολογία στις Αγορές και να δώσουν κάποια διατηρησιμότητα στην ανοδική αντίδραση.

Έτσι η είδηση σύμφωνα με την οποία το σχέδιο διάσωσης της Citigroup προβλέπει κυβερνητικές εγγυήσεις ύψους 306 δισ. δολαρίων για «τοξικά» προϊόντα της Citi, όπως στεγαστικά δάνεια, αλλά και "ένεση" ρευστότητας 20 δισ. δολαρίων, τα οποία θα αντληθούν από το περίφημο πακέτο των 700 δισ., ενώ σε αντάλλαγμα το Αμερικανικό κράτος θα λάβει προνομιούχες μετοχές με μέρισμα 8%, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα χρηματιστήρια.

Επίσης τα πιθανολογούμενα θετικά φορολογικά μέτρα εκ μέρους της Βρετανικής Κυβέρνησης με πιθανή μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5% και σε διαμόρφωσή του στο 15%, ήταν ένα ακόμα καλό νέο για τις Αγορές. Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βρετανική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της και με την κρατική στήριξη θα κατορθώσει να "βγει" δυνατότερη από την κρίση.

Και προσεγγίζοντας την γειτονιά μας, η είδηση ότι η Τουρκία κατόρθωσε να λάβει από το ΔΝΤ δάνειο 19 δισ δολάρια έτυχε θετικής υποδοχής από την Σοφοκλέους και αυτό φάνηκε στον τίτλο της Εθνικής.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να άρεσε σε εικόνα όμως δεν άρεσε σε τζίρο, σαφή ένδειξη ότι η επιφυλακτικότητα διατηρείται σε υψηλό βαθμό.

Αισιοδοξία και στην Αγορά Παραγώγων, όπου τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη σαφώς μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη περιόρισαν εντυπωσιακά τις υποτιμήσεις, όμως και σε αυτή την Αγορά οι σημερινές συναλλαγές ήταν σαφέστατα μειωμένες.

Πιθανότατα η εβδομάδα που ξεκίνησε και ίσως ακόμα και η αυριανή συνεδρίαση να αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς καλούνται να δείξουν αν μπορεί να επιστρέψει ή έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία.

Πιθανότατα θα συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους εταιρειών που θεωρητικά έχουν μείνει πίσω και δικαιούνται καλύτερης “μεταχείρισης”, όμως τοι κυριότερο είναι η όποια προσφορά βγει στα τρέχοντα ή σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα να απορροφηθεί σχετικά εύκολα προκειμένου να παγιωθεί η εντύπωση ότι κάτι πάει να αλλάξει.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που έκλεισε οριακά κάτω από την ζώνη αντίστασης 969-976, αν δώσει ανοδική διαφυγή με κλείσιμο η αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 990 και 1020 μονάδες.

Ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές του 20αρη και πλην της Εθνικής (+6,24%), ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο (+9,73%), Τιτάν (+6,60%) και ΔΕΗ (+4,71%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Ελ. Πετρέλαια και Πειραιώς και του 2% οι Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Επίσης με αξιοσημείωτα κέρδη Αγροτική, Coca-Cola, Alpha Bank, MIG, θετικό τελικό πρόσημο για Motor Oil, MPB, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρ και Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα προβλημάτισαν Κύπρου (-3,89%), Eurobank (-2,46%0 Intralot (-2,01%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 1876 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 1864,81 με κέρδη 2,10%, ενώ ο τζίρος χαμηλός ξεπέρασε τα 136 εκατ. από τα οποία τα 13,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 142 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών και 17 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v